Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι ισχύει τελικά με τη φράση «πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα» και τις 163 εκατομμύρια αναζητήσεις στη Google – Τα fake news και η αλήθεια

Τι ισχύει τελικά με τη φράση «πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα» και τις 163 εκατομμύρια αναζητήσεις στη Google – Τα fake news και η αλήθεια

Τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο αναγκαία η θέσπιση ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου προστασίας των γυναικών από την κακοποίηση και την βία.

Στο προσκήνιο επήλθε ξανά μία έρευνα σχετικά με το πώς χρήστες του διαδικτύου ψάχνουν στα social media τρόπους για να βιαιοπραγήσουν και να κακοποιήσουν τις συζύγους τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την κοινωνία και τις αρχές.

Το σοκαριστικό πέραν του γεγονότος πως υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και γκουγκλάρουν τέτοιου είδους φρικιαστικές και αποτρόπαιες φράσεις είναι πως δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο λόγος που μια τέτοια είδηση έγινε viral για δεύτερη φορά στα ελληνικά social media και αναμεταδόθηκε από κάποια tabloids είναι επειδή η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου σε εμφάνισή της στο ΣΚΑΪ μίλησε για μία έρευνα η οποία αναφέρει πως η φράση «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς συνέπειες» είχε 163 εκατ. αναζητήσεις στο διαδίκτυο».

Τελικά είχε η φράση «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς συνέπειες» 163 εκατ. αναζητήσεις στο διαδίκτυο;

Η ψυχολόγος αναφέρεται σε παλαιότερη έρευνα της αναπληρώτριας διευθύντριας του Πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας, Katerina Standish, η οποία όμως αποδείχτηκε πως έπασχε από μεθοδολογικά προβλήματα που σημαίνει πως τελικά ο αριθμός δεν είναι ακριβής.

Η Standish είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως κατά την πανδημία οι άνθρωποι έψαξαν παγκοσμίως στο Google το «Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, ώστε να μην το καταλάβει κανείς» 163 εκατομμύρια φορές, παρουσιάζοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο όταν άλλοι ερευνητές πήγαν να εξακριβώσουν τον αριθμό, προέκυψαν διάφορα προβλήματα με αποτέλεσμα στη συνέχεια η ερευνήτρια του πανεπιστημίου για να απολογηθεί στον προσωπικό της λογαριασμό.

Διαβάστε επίσης: Γυναικοκτονία – To ανύπαρκτο τείχος προστασίας στην κοινωνία – Η Νεκταρία από την Ιεράπετρα ήταν η 13η

«Τώρα αναγνωρίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μου είναι ελαττωματικά. Έχω επικοινωνήσει με το περιοδικό [που δημοσίευσε τη μελέτη] για να συζητήσω την ανακρίβεια και τις αδυναμίες της [μελέτης]. Χρειάζεται να δώσουμε χώρο σε νέες μεθόδους… έτσι δημιουργούμε γνώση. Έτσι βελτιώνουμε την έρευνά μας. […]

Για ερευνητές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο μου … μην το κάνετε. Είναι ελαττωματική. Είμαι ευγνώμων στο περιοδικό Journal of General Psychology που είδε αξία στο έργο μου, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακαλώ», είχε αναφέρει στο Twitter.

Πανδημία έμφυλης βίας και ανάγκη προστασίας των γυναικών

Σε κάθε περίπτωση μία λάθος έρευνα δεν αναιρεί το γεγονός πως τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο αναγκαία η θέσπιση ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου προστασίας των γυναικών από την κακοποίηση και την βία.

Με αφορμή τις 13 γυναικοκτονίες μέσα σε 10 μήνες στην Ελλάδα με τελευταία αυτή της 48χρονης Νεκταρίας στην Ιεράπετρα, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο όταν ο εν διαστάσει σύζυγός της την δολοφόνησε μαχαιρώνοντάς την ανελέητα, η κα. Αργυρίου ανέφερε πως πλέον μιλάμε για μία δεύτερη πανδημία μέσα στην πανδημία, αυτή της έμφυλης βίας.

«Έχουμε μια δεύτερη πανδημία, αυτή της έμφυλης βίας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα γιατί δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν, και η μια τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη» τόνισε η ψυχολόγος, διευκρινίζοντας ότι στην αύξηση των βιαιοπραγιών και των δολοφονιών έχει παίξει ρολό η πανδημία.

«Η βία έχει μπει μέσα στα σπίτια. Πρέπει να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, για να μπορέσει η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος να στηριχθεί για να εγκαταλείψει το δυνάστη. Δολοφονούνται και αφήνουν πίσω υποχρεώσεις αφήνουν πίσω παιδιά. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να υποστηριχτούν από την πολιτεία» υπογράμμισε η κ. Αργυρίου.

«Δεν υπάρχει σεβασμός και υπομονή στις σχέσεις, πρέπει να βγούμε καλύτεροι από την πανδημία. Να ασχολούμαστε καθημερινά με το πώς θα γινόμαστε καλύτεροι» τόνισε.

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο