Λίβανος – Εκρυθμη η κατάσταση – Αποσύρονται πρεσβευτές αραβικών χωρών
Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της από τον Λίβανο και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να εγκαταλείψει το Ριάντ.
- Όταν το multitasking αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας
- Γενική Απεργία για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Ποιοι συμμετέχουν
- Vanity Fair Hollywood Issue 2025: 12 σταρ, 2 ημέρες, 24 μπαούλα, 200 ζευγάρια παπούτσια και 4 bodyguards
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που απέσυραν τους διπλωμάτες τους από τον Λίβανο, κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα αυτή, εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Βηρυτού και πολλών χωρών του Κόλπου, με αφορμή τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού για τον πόλεμο στην Υεμένη.
Να φύγουν από τον Λίβανο
«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πολίτες των ΗΑΕ που βρίσκονται στον Λίβανο καλούνται να επιστρέψουν στα ΗΑΕ το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων σε μια ανακοίνωσή του. «Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή τους», διαβεβαίωσε εξάλλου το υπουργείο.
Σε μια τηλεοπτική εκπομπή της 5ης Αυγούστου ο νυν υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι (που τότε δεν ήταν ακόμη υπουργός) χαρακτήρισε «παράλογη» την παρέμβαση του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στον πόλεμο της Υεμένης. Υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».
Ανάκληση πρεσβευτή
Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της από τον Λίβανο και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να εγκαταλείψει το Ριάντ. Ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο τα ΗΑΕ απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκέπτονται τον Λίβανο.
Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι υπολόγιζε στην πιθανή οικονομική βοήθεια των πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου για να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας που καταρρέει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις