Η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την ανάπτυξη από την Ουκρανία τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), δήλωσε σήμερα ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν είναι πλέον τουρκικό προϊόν

Την Τετάρτη το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η χρήση των drones κινδύνευσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από την ανάπτυξη από το Κίεβο ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Bayraktar TB2 για να πλήξει μια θέση που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην περιοχή.

«Αν ένας κράτος τα αγοράζει από εμάς, δεν είναι πλέον ένα τουρκικό προϊόν», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου της G20 αργά χθες το βράδυ στη Ρώμη.

«Πιθανόν η Τουρκία να το έχει κατασκευάσει, αλλά ανήκει στην Ουκρανία. Η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu και κάλεσε την Ουκρανία να σταματήσει να αναφέρεται στην Τουρκία όταν μιλάει για τα drones.

Όχληση από Ρωσία

Η Ουκρανία, η οποία έχει στρατιωτική υποστήριξη από χώρες του ΝΑΤΟ, συνήψε μια συμφωνία με την Άγκυρα για την κατασκευή των drones σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο.

Η συμφωνία προκάλεσε την όχληση της Ρωσίας, η οποία συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα στις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάν, παρότι υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές, αλλά έχουν και καλή σχέση στον ενεργειακό τομέα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η χρήση των drones από το Κίεβο ήταν αμυντική, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε την Τρίτη για να αναγκάσει φιλορώσους αυτονομιστές να παύσουν πυρ και πρόσθεσε ότι δεν πέρασε την διαχωριστική γραμμή επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι υποστηριζόμενες από την Ρωσία δυνάμεις μάχονται εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία από το 2014, μια σύγκρουση που σύμφωνα με το Κίεβο έχει προκαλέσει 14.000 νεκρούς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ