COP26 – Πρωτοβουλία για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα
Η Δανία και άλλες 13 χώρες προσυπογράφουν πρόταση για μηδενικές εκπομπές ρύπων άνθρακα από την παγκόσμια ναυσιπλοΐα μέχρι το 2050, την οποία σκοπεύουν να προωθήσουν και στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Τη στήριξη 13 κρατών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφερε να αποσπάσει η πρωτοβουλία της Δανίας για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα μέχρι το 2050, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έγινε στο πλαίσιο της συνόδου COP26 της Γλασκώβης και έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη για να προωθηθεί το θέμα στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά καθορισμού νέων περιβαλλοντολογικών στόχων.
«Παροτρύνουμε τον IMO να αναλάβει δράση και να καθορίσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050» τόνισε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, επισημαίνοντας πως το μηδενικό αποτύπωμα της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι για το κλίμα.
Οι χώρες που συνυπογράφουν
Την πρωτοβουλία της Δανίας συνυπογράφουν ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ονδούρα, ο Παναμάς και τα Νησιά Μάρσαλ, αλλά ελπίζεται πως η λίστα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Οι εν λόγω χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στο πλαίσιο του IMO για την υιοθέτηση ενός τέτοιου στόχου και την διαμόρφωση στόχων για το 2030 και το 2040 που θα βάλουν τον κλάδο στο δρόμο της πλήρους απομάκρυνσης από τους ρύπους άνθρακα μέχρι το 2050.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΙΜΟ σχολίασε πως ο οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με τις χώρες-μέλη για την διεύρυνση των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση νέων στόχων μέχρι το 2023.
Οι σημερινοί στόχοι του ΙΜΟ ορίστηκαν το 2018 και αφορούσαν τη μείωση των εκπομπών των ρύπων της ναυσιπλοΐας στο μισό μέχρι το 2050. Ο στόχος αυτός κρίνεται, πλέον, από τους επιστήμονες ως ανεπαρκής για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του μηδενισμού των ρύπων μέχρι το 2050 για να ανακοπεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις