Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο – κοροναϊός – Πειραματικό δερματικό επίθεμα φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τις ενέσεις

Εμβόλιο – κοροναϊός – Πειραματικό δερματικό επίθεμα φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τις ενέσεις

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μάλερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το «New Scientist», έχουν αφιερώσει χρόνια στην ανάπτυξη εμβολίων με τη μορφή επιθεμάτων δέρματος για διάφορες νόσους

Ένα νέο «τσιρότο» δέρματος, μέσω του οποίου γίνεται η χορήγηση εμβολίου Covid-19, μπορεί να παρέχει πιο αποτελεσματική ανοσιακή προστασία από ό,τι τα παραδοσιακά ενέσιμα εμβόλια, δείχνει η δοκιμή του σε πειραματόζωα (τρωκτικά). Το εμβόλιο-τσιρότο είναι δυνατό να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου και να τοποθετηθεί χωρίς την ανάγκη ιατρικού προσωπικού, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για μέρη χωρίς υποδομές ψύξης και με ανεπάρκεια γιατρών και νοσηλευτών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μάλερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το «New Scientist», έχουν αφιερώσει χρόνια στην ανάπτυξη εμβολίων με τη μορφή επιθεμάτων δέρματος για διάφορες νόσους (γρίπη, δάγκειο πυρετό, πολιομυελίτιδα κ.ά.) και πλέον αξιοποιούν αυτήν την τεχνογνωσία κατά του νέου κορονοϊού.

Το επίθεμα έχει πλάτος ενός εκατοστού και διαθέτει 5.000 μικροσκοπικές πλαστικές ακίδες μήκους 0,25 χιλιοστών η κάθε μία, οι οποίες είναι επικαλυμμένες με αποξηραμένο εμβόλιο, που είναι πιο σταθερό από τη συνήθως υγρή μορφή του. Το επίθεμα πιέζεται ανώδυνα στο δέρμα και έτσι το εμβόλιο εισχωρεί στο σώμα.

Ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια που χορηγούνται με αυτό τον τρόπο προκαλούν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, επειδή το δέρμα είναι γεμάτο ανοσολογικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον δρα Μάλερ, όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται μέσω του δέρματος, είναι αρκετή μία δοσολογία μόνο το ένα έκτο της κανονικής δόσης ενός ενέσιμου εμβολίου.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το επίθεμα με ένα υποψήφιο εμβόλιο Covid-19, το HexaPro του Πανεπιστημίου του Τέξας, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών. Τα τρωκτικά, στα οποία έγινε το εμβόλιο μέσω του επιθέματος, ανέπτυξαν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνα που έκαναν το εμβόλιο με ένεση. Το εμβόλιο HexaPro παρέμεινε σταθερό για τουλάχιστον έναν μήνα στο επίθεμα όταν αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου και για μία εβδομάδα όταν η θερμοκρασία συντήρησής του ήταν οι 40 βαθμοί.

Οι πρώτες δοκιμές

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου Covid-19 σε μορφή δερματικού επιθέματος σε ανθρώπους θα ξεκινήσει το 2022. Εάν το εμβόλιο, στη συνέχεια, εγκριθεί για κυκλοφορία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την τρίτη ενισχυτική δόση ή για νέες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς είναι εύκολο η σύνθεση του HexaPro να αναπροσαρμοστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο