Τουρκία – Οι συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία βλάπτουν το ΝΑΤΟ
«Η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας - ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ διαμέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά
Μετά τις «ανησυχίες» και την «αναστάτωση» του Ταγίπ Ερντογάν για τα γαλλικά Rafale και την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξέφρασε στους Τζο Μπάιντεν και Εμμανουέλ Μακρόν, σειρά είχε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδα ζητώντας εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και θέτοντας στο στόχαστρο τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Μετατροπή διμερών προβλημάτων σε προβλήματα με ΕΕ και ΗΠΑ
«Η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας – ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ διαμέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά.
Η ελληνική στάση, να σχηματίσει συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ, αναζητώντας εξοπλισμούς και υποστήριξη από χώρες του ΝΑΤΟ «βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις» υποστήριξε η κα Καρά και παράλληλα ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει φέτος 2.000 παραβιάσεις πάνω από τα νησιά με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», κατηγορώντας τη χώρα μας ότι παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου «σημειώθηκαν συνολικά 2.061 παραβιάσεις κατά μη στρατιωτικών νησιών από την Ελλάδα», διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.
Μάλιστα η κα Καρά ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.
Αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου
«Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των Νήσων του ανατολικού Αιγαίου, παρά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες», τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν πληροί τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία κι ότι διαστρεβλώνει, ή «χειρότερα “αδειάζει”» το διεθνές δίκαιο, σε αντίθεση όπως είπε, με την Τουρκία, που κινείται δια της διπλωματικής οδού.
«Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και παράνομη στάση της, καθώς και τις προσπάθειές να εμπλέκει τρίτα μέρη στα προβλήματά μας, τα οποία απαιτούν μία ειλικρινή προσπάθεια επίλυσής τους μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων, που βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
«Μόνη λύση στην Κύπρο τα δύο κράτη»
Η Καρά αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Άγκυρας για δύο κράτη. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατή μια λύση με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και ότι κανένα μέρος δεν έχει δει αποτελέσματα και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο», ανέφερε.
Μάλιστα υποστήριξε ότι η λύση των δύο κρατών θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού. Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε την Κύπρο ως εθνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι «ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη και ότι μετά από 500 χρόνια ιστορικών δεσμών, παρέχει εκπαίδευση, βοήθεια, συνεργασία και συμβουλές, που συνεχίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.
Μέχρι σήμερα, 6.568 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης έχουν εκπαιδευτεί στη Λιβύη και την Τουρκία, ενώ συνεχίζεται η εκπαίδευση άλλων 626 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.
«Όπως δηλώναμε πάντα, στόχος μας στη Λιβύη είναι να επιτύχουμε τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Οι προσπάθειές μας είναι ανοιχτές στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.
Θα γίνει δεύτερη συνάντηση στις ΗΠΑ
Όσον αφορά στο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, πηγές του υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα αναζητά τρόπους να επιστραφούν τα χρήματα των F-35, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στο θέμα των S-400.
«Εκθέσαμε τις θέσεις μας στις συνομιλίες τεχνικού επιπέδου με την αμερικανική αντιπροσωπεία για τα F-35. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στις ΗΠΑ. Εκθέσαμε τη θέση μας. Θέση μας είναι πρωτίστως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα και δεύτερον να μας παραδοθούν τα αεροπλάνα που έχουμε ήδη πληρώσει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Αυτή είναι η άποψή μας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο»,
Στο θέμα των S-400 οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης και θα αναπτυχθούν όπου χρειαστεί. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Θα τοποθετηθούν όπου χρειαστεί».
- Πολ Μεσκάλ, Χάρις Ντίκινσον, Τζόζεφ Κουίν και Μπάρι Κιόγκαν είναι οι τέσσερις ηθοποιοί που θα γίνουν Beatles
- Αποκλειστικό: Έλλειμμα στους Δήμους-Απαιτείται αύξηση των πόρων
- BHMAGAZINO: Εξώφυλλο και συνέντευξη με τον ηθοποιό Πάνο Βλάχο
- Η Ευγενία Σαμαρά στο εξώφυλλο του περιοδικού VITA
- Στην Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός – Συγκέντρωση συμπαράστασης
- Ισραήλ: Ποιες χώρες και γιατί πρέπει να συλλάβουν τον Νετανιάχου – Πώς αντιδρούν κράτη και οργανισμοί