ΚΙΝΑΛ – Debate ζητούν Ανδρουλάκης και Γερουλάνος – Επιστολή στους βουλευτές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με επιστολή του προς την αρμόδια Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ζητάει να διοργανωθούν δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους, στον Α΄γύρο και μία ανάμεσα στους δύο που θα αναμετρηθούν στο Β΄γύρο, όπως το 2017. Τέσσερις θεματικές τηλεμαχίες μεταξύ των έξι υποψηφίων ζητάει ο Παύλος Γερουλάνος
Τη διεξαγωγή τηλεμαχιών (debate) προτείνουν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος ωστόσο οι προτάσεις τους διαφέρουν ως προς τον αριθμό και το περιεχόμενο των debate που προτείνουν.
Όπως στις εκλογές του 2017
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με επιστολή του προς την αρμόδια Επιτροπή του κόμματος για τη τήρηση του Καταστατικού και τη διεξαγωγή των εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ), ζητάει να διοργανωθούν δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους, στον Α΄γύρο και μία ανάμεσα στους δύο που θα αναμετρηθούν στο Β΄γύρο, επισημαίνοντας ότι το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2017.
«Επανέρχομαι στην πρότασή μου να διεξαχθούν δύο τηλεοπτικές τηλεμαχίες (debate) πριν από τον πρώτο γύρο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και επιπλέον μία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε η συζήτηση αυτή να γίνει με θεσμικό τρόπο, διασφαλίζοντας την ισότιμη παρουσία όλων μας», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.
Σημειώνει επίσης, ότι «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, ώστε η διαδικασία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, καθώς και ένα πολιτικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
Οι βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων
Σε δεύτερη επιστολή του με αποδέκτες τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ -λίγο πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ που συνεδριάζει απόψε για πρώτη φορά μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά- ο κ. Ανδρουλάκης, θεωρεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αυτονόητη τη δέσμευση όλων μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ακολουθώντας τον δρόμο της ενότητας, των θεσμικών διαδικασιών και, εν τέλει, της κοινής λογικής».
Καλεί δε όλους τους βουλευτές στο βραχύ χρονικό διάστημα έως τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, να αποφύγουν τυχόν αχρείαστες αντιπαραθέσεις επί διαδικαστικών ζητημάτων, καθώς έτσι θα εκπέμψουν ένα απωθητικό μήνυμα εσωστρέφειας στους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που ζητούμε από αυτούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.
«Ο βασικός μας στόχος δεν είναι άλλος από το να μετατρέψουμε τις εσωκομματικές εκλογές σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας και θα επαναφέρει την ουσιαστική πολιτική, όχι τη μικροπολιτική, στο προσκήνιο», επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Προτείνει για τη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και εκπροσώπησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων έως την οριστική ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Κινήματός μας αυτό το ζήτημα να διευθετηθεί με βάση τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής, όπως διατυπώνονται ξεκάθαρα στο άρθρο 17 περί «εκπροσώπησης-αναπλήρωσης-περιορισμών» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».
Τέσσερα θεματικά debates σε τέσσερις περιφερειακές πρωτεύουσες
Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε πρόταση για κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων σε 4 θεματικά debates που θα διεξαχθούν σε τέσσερις περιφερειακές πρωτεύουσες.
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ τόνισε: «Η Φώφη Γεννηματά με την απώλειά της, μας αφήνει μια πολιτική παρακαταθήκη, αυτή της ενότητας, της προσπάθειάς της να κρατήσει τον χώρο ενωμένο, να κοιτάζει μπροστά. Γι’ αυτό, θα ήθελα να προτείνω και μέσα από την εκπομπή σας, να κάνουμε μαζί με τους άλλους συνυποψηφίους μου σοβαρές συζητήσεις, όλοι μαζί, σε 4 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας για να δείξουμε και ότι αυτός ο χώρος έχει θέσεις διακριτές απέναντι στα άλλα κόμματα αλλά και για να υπογραμμίσουμε την ενότητα την οποία συμβολίζει η Φώφη Γεννηματά».
Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να βλέπουν τα κόμματα ως χώρους παραγωγής πολιτικής επισημαίνοντας ότι «αυτή η παρακαταθήκη (σ.σ. της ενότητας), μας δεσμεύει σε έναν διάλογο πολιτικό, με σκληρές μεν αντιπαραθέσεις αλλά με πολιτισμό ο οποίος μπορεί να κάνει αυτές στις αντιπαραθέσεις διακριτές και ξεκάθαρες προς όλους όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Πρέπει να ξεχάσουμε τα κόμματα-τσιφλίκια και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα κόμματα ως χώρους παραγωγής πολιτικής. Για να γίνει αυτό, οι θέσεις θα πρέπει να μετράνε και στις επιλογές των ψηφοφόρων».
Επιπλέον ο Παύλος Γερουλάνος πρότεινε τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τους αποδήμους:
«Προτείνω ηλεκτρονική ψηφοφορία, τουλάχιστον για τους αποδήμους, με ένα μητρώο που θα κλείσει σε έναν μήνα από τώρα. Αυτά δεν τα λέω επειδή είναι πιασάρικα θέματα, παρότι είναι. Το κόμμα πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία. Να γίνει πολύ πιο δημοκρατικό, να προσελκύει κόσμο κι όχι να απωθεί. Να βλέπει ο καθένας που συμμετέχει, πώς η συμμετοχή του/της, φέρνει αποτελέσματα».
Υπενθυμίζεται ότι τη διεξαγωγή debate έχει προτείνει και ο Αντρέας Λοβέρδος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις