Η «προοδευτική παράταξη» πιέζει για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών – Πρόταση βόμβα από Φίλη
Προς την κατεύθυνση αυτή πρωτοστατεί το ΚΙΝΑΛ το οποίο ζητάει ξεκάθαρα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Τι λένε οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ. Ταράζει τα νερά στο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης προτείνοντας να αφαιρείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού από όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Οι εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας έχουν σημάνει συναγερμό στο μέγαρο Μαξίμου και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων για νέα μέτρα, η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την ευρύτερη «προοδευτική παράταξη» για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς.
Πρωτοστατεί το ΚΙΝΑΛ
Προς την κατεύθυνση αυτή πρωτοστατεί το ΚΙΝΑΛ το οποίο ζητάει ξεκάθαρα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και με ορισμένους εκ των υποψηφίων προέδρων να διακηρύσσουν και να αναπαράγουν πολλαπλασιαστικά αυτό το μήνυμα, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης με μια προσωπική παρέμβαση-βόμβα πρότεινε να αφαιρείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού από όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που εξετάζονται από πλευράς κυβέρνησης δεν κινούνται στην κατεύθυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών -πέραν των όσων ήδη ισχύουν- και μάλιστα προ ημερών στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κλείσει αυτή τη συζήτηση, παρά το ότι αρχικά εξεταζόταν από την κυβέρνηση.
Από την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή φαίνεται να προσανατολίζονται περισσότερο στην ενθάρρυνση των πολιτών για την τρίτη δόση, σε κινήσεις όπως η αποστολή sms για να δημιουργήσουν κλίμα υπέρ του εμβολιασμού και στη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.
Από το ΚΙΝΑΛ ωστόσο εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης για μια «τρύπα στο νερό» και ζητούν μετ’ επιτάσεως επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Αποφάσεις χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη που έχει και την ευθύνη εκπροσώπησης του κόμματος εκτός Βουλής μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ζήτησε από την κυβέρνηση δραστικά μέτρα και την εγκάλεσε για ημίμετρα και φόβο μπροστά στο πολιτικό κόστος. «Είναι ώρα αποφάσεων, για να μην ξαναζήσουμε τον περσινό εφιάλτη. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς παζάρια και υπεκφυγές. Χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Εμβολιασμοί από κινητά συνεργεία, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, ενίσχυση του ΕΣΥ με ένταξη τώρα και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό. Και σε κάθε περίπτωση, να υπάρξουν επιτέλους ουσιαστικοί έλεγχοι στην εφαρμογή των μέτρων, γιατί έως τώρα αυτοί είναι ανύπαρκτοι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Χρηστίδης, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Από τους υποψηφίους προέδρους του ΚΙΝΑΛ στην ίδια κατεύθυνση της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών κινήθηκαν με παρεμβάσεις τους τόσο ο Παύλος Χρηστίδης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Οι καθυστερήσεις και οι εμμονές της κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά. Χρειάζεται, άμεσα, σχέδιο για: Εμβολιασμούς από κινητά συνεργεία. Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες. Ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, στήριξη των ανθρώπων και των δομών του. Αποκέντρωση της επιχείρησης πειθούς και συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Οι τοπικά ενεργοί πολίτες ξέρουν καλύτερα τους συγχωριανούς τους και μπορούν να απευθυνθούν σε αυτούς πιο προσωπικά και πειστικά. Να γίνει ένας σχεδιασμός δράσεων πειθούς με κύριο άξονα την Αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.
Tην άμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολίτες, την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς ελέγχους, στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και την ενίσχυση των εμβολιασμών πόρτα – πόρτα, πρότεινε χτες ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει την κυβέρνηση επειδή, «επέλεξε να μη γίνει δυσάρεστη» και πως έχει στην ουσία παραιτηθεί από την ευθύνη της για τη βελτίωση του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίζει ότι «είναι προφανές ότι η αποστολή SMS δε θα αλλάξει κάτι δραματικά» ενώ ασκεί κριτική προς κάθε κατεύθυνση, για «κλείσιμο του ματιού σε ακραίες, αντιεμβολιαστικές ρητορείες για βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη».
Σημειώνεται ότι και ο Αντρέας Λοβέρδος εδώ και μήνες έχει ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και έχει επιχειρηματολογήσει με την νομική του ιδιότητα υπέρ της συνταγματικότητας του μέτρου.
Συναίνεση και όχι επιβολή και αυταρχισμός το μήνυμα Παπανδρέου
Από την πλευρά τους πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος με σημερινές τους δηλώσεις μίλησαν υπέρ του εμβολίου ωστόσο δεν αναφέρθηκαν στο θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και χαρακτήρισε το εμβόλιο «κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας» λέγοντας ότι «είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάπλωση αυτής της πανδημίας».
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι «χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση και συνεργασία, όχι επιβολή, όχι με τρόπο αυταρχικό, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να καταλάβει τη σημασία του εμβολιασμού. Πρέπει να προχωρήσουμε όπως άλλες χώρες που έχουν παρόμοιο μέγεθος με εμάς, για παράδειγμα η Πορτογαλία, που έχει 87% ποσοστό εμβολιασμού ενώ εμείς έχουμε μείνει στο 60% και κάτι.
»Μόνο η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, με την αυτοδιοίκηση, με τους κοινωνικούς φορείς, μπορεί να συμβάλει ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο».
Λάθος η γλώσσα των απειλών λέει ο Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι αντιδρούν όχι λόγω πεποίθησης αλλά λόγω ενός πραγματικού για τους ίδιους φόβου που αισθάνονται και ως εκ τούτου απαιτείται αυτούς τους ανθρώπους να τους πλησιάσουμε με πειθώ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα του εμβολιασμού επέδειξε «διγλωσσία και πολυγλωσσία» και οδηγήθηκε στη συνέχεια στις απειλές. «Αυτό δημιουργεί μια αντίδραση» είπε ο κ. Γερουλάνος και τόνισε ότι «είναι ώρα να αλλάξει τακτική η κυβέρνηση» προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι πολίτες να πειστούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Πρέπει να μιλήσουμε σε αυτό τον κόσμο με άλλη γλώσσα γιατί αυτή η γλώσσα είναι εντελώς λάθος που δημιουργεί διχασμό» είπε ο κ. Γερουλάνος.
Φίλης: Δεν είναι η στιγμή να χαϊδεύουμε αυτιά
Κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε και ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν προώθησε σωστά και στοχευμένα το εμβολιαστικό πρόγραμμα ωστόσο την παράσταση στο ΣΥΡΙΖΑ την κλέβει ο Νίκος Φίλης καταθέτοντας μια πρόταση η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βρίσκεται εντός της γενικότερης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε πανστρατιά για την αύξηση των εμβολιασμών, κάνονοντας λόγο για εμβολιασμένους-αν και μάλιστα προτείνει να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν πάνε να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, λέγοντας ότι είναι μια πρόταση όχι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς «δεν είναι η στιγμή να χαϊδεύουμε αυτιά».
«Σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μήνα μετά την παρέλευση 6μήνου από τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό) θα πρέπει προφανώς να παύει η ισχύς των πιστοποιητικών ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία, πολιτιστικές δραστηριότητες, εστίαση, μεταφορές. Συμπολίτες που θα έχουν απολέσει μέγα μέρος της ανοσοποιητικής τους ικανότητας θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ως «πλήρως εμβολιασμένοι». Οφείλουμε να μιλήσουμε και για αυτό» υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις