Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
COP26 – Ιστορική συμφωνία δεκάδων χωρών για μείωση των εκπομπών μεθανίου

COP26 – Ιστορική συμφωνία δεκάδων χωρών για μείωση των εκπομπών μεθανίου

Στο στόχαστρο θα μπουν μεταξύ άλλων οι διαρροές από τις υποδομές φυσικού αερίου

Σχεδόν 90 χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ευρω-αμερικανική πρωτοβουλία για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, και να αντιμετωπίσουν έτσι μια από τις κυριότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Η είδηση έρχεται από ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης που αναμένεται εντός της ημέρας στην COP26, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Τέλος στην αποδάσωση υπόσχονται πάνω από 100 χώρες

Η συμφωνία για το μεθάνιο δεν περιλαμβάνεται επίσημα στις διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί η σημαντικότερη εξέλιξη στη φετινή σύνοδο.

Δραστικό αέριο του θερμοκηπίου

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Ανά μονάδα βάρους είναι περίπου 80 φορές πιο δραστικό στην παγίδευση θερμότητας,  ωστόσο διασπάται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου σε λίγα χρόνια, αντί σε αιώνες. Και αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα είχε άμεσο αποτέλεσμα στην προσπάθεια να μετριαστεί η παγκόσμια θέρμανση.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Μεθάνιο, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει πλέον τις μισές από τις 30 χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου, στις οποίες αντιστοιχούν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ένα από τα νέα μέλη που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη είναι η Βραζιλία, μια από τις πέντε χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές.

Εκτός πρωτοβουλίας παραμένουν μέχρι στιγμής τρεις άλλες χώρες με υψηλές εκπομπές, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα η πρωτοβουλία απέκτησε 60 χώρες-μέλη, έπειτα από έναν τελευταίο γύρο διπλωματικών πιέσεων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Ποιες είναι οι πηγές μεθανίου;

Το μεθάνιο παράγεται κυρίως από την αποσύνθεση οργανικού υλικού σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου. Το 40% του ατμοσφαιρικού μεθανίου προέρχεται από υγροτόπους, ενώ οι κυριότερες πηγές ανθρωπογενών εκπομπών είναι:

  • Οι διαρροές από τις υποδομές φυσικού αερίου, το οποίο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο
  • Οι ορυζώνες
  • Τα εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία παράγουν μεθάνιο στο πεπτικό τους σύστημα
  • Οι χωματερές

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Μάιο εκτιμούσε ότι η δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου αυτή τη δεκαετία θα περιόριζε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα το αιώνα.

Χωρίς μείωση των εκπομπών μεθανίου, ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 1,5 βαθμό μέχρι το 2100 θα ήταν ανέφικτος.

Η μείωση κατά 30% που υπόσχεται η πρωτοβουλία αφορά τις συνολικές εκπομπές των χωρών-μελών και καλύπτει όλους τους τομείς.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου.

Στις ΗΠΑ, νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη μείωση των διαρροών μεθανίου από τις υποδομές φυσικού αερίου αναμένεται αυτή την εβδομάδα, ενώ η ΕΕ και ο Καναδάς αναμένεται να παρουσιάσουν νέα νομοθεσία εντός του έτους.

Must in

Χριστούγεννα στη φυλακή για τον Ρομπίνιο

Ο Ρομπίνιο περνά τις γιορτές πίσω από τα κάγκελα αφού το αίτημα για ολιγοήμερη άδεια απορρίφθηκε από τις βραζιλιάνικες αρχές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο