Γυμναστήριο ψυχικής υγείας
«Χαλαρά» μαθήματα βελτίωσης της ψυχικής κατάστασης ως εναλλακτικές επιλογές αντί της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Για πολύ καιρό η Ολίβια Μπάουζερ βασιζόταν στη σωματική άσκηση για τη διαχείριση της ψυχικής της υγείας. Ολα της τα φοιτητικά χρόνια, αλλά και τα πρώτα της χρόνια της καριέρας της σε μια νεοφυή επιχείρηση στο Λος Αντζελες, η 27χρονη σήμερα Μπάουζερ προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το έντονο άγχος και το συναίσθημα μοναξιάς που βίωνε πηγαίνοντας έξι φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, είτε για pilates είτε για διαλειμματική προπόνηση ή είτε για spinning. Δεν κατάφερνε όμως και πολλά.
Αρχισε λοιπόν να παρακολουθεί τα βράδια μαθήματα γιόγκα, να μυείται στον διαλογισμό μέσω μιας εφαρμογής και να καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Βρίσκοντας σιγά σιγά ανακούφιση στις πρακτικές αυτές, της ήρθε μια ιδέα: πώς θα μπορούσε να κρατήσει από τα ομαδικά αερόβια προγράμματα όλα όσα αγαπούσε σε αυτά, την ενεργητικότητα, τη δυναμικότητα, την αλληλεπίδραση, επικεντρωνόμενη παράλληλα στην ενδυνάμωση του νου; Πώς θα μπορούσε να φτιάξει ένα γυμναστήριο ψυχικής υγείας;
Τον Μάιο του 2020 η Μπάουζερ λάνσαρε online, σε συνεργασία με πέντε πιστοποιημένους δασκάλους γιόγκα, διαλογισμού και ενσυνειδητότητας, το Liberate, προσφέροντας μέσω Zoom ομαδικά μαθήματα-συνεδρίες που συνδυάζουν τη γιόγκα με τη συζήτηση, τον διαλογισμό και την καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων. Μια από τις πρώτες της «ασκούμενες» ήταν η 29χρονη Μέλανι Πράιορ: ήταν η αρχή της πανδημίας, είχε επιστρέψει στο σπίτι των γονιών της, δούλευε ατελείωτες ώρες για μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων και βίωνε έντονο άγχος. Αρχισε να μπαίνει ζωντανά στα μαθήματα του Liberate μία φορά την εβδομάδα, σε προκαθορισμένη ώρα, της άρεσε η ρουτίνα που δημιούργησε και η αίσθηση της κοινότητας που απέκτησε και το γεγονός ότι ήταν μεν κάτι σαν ομαδική ψυχοθεραπεία, αλλά λιγότερο απαιτητικό, πιο «χαλαρό».
Ενωσαν τις δυνάμεις τους
Περίπου την ίδια περίοδο, η Εμιλι Ανχαλτ, μια 34χρονη κλινική ψυχολόγος, και η Αλέξα Μέιερ, μια 31χρονη που ασχολείται επαγγελματικά με το μάρκετινγκ, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν το Coa, ένα ακόμα (διαδικτυακό) γυμναστήριο ψυχικής υγείας, από τα πολλά που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ την τελευταία διετία, μια τάση που δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τις πιέσεις της πανδημίας.
H ιδέα του Coa ξεκίνησε από τη συνειδητοποίηση της Ανχαλτ πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δουλεύουν πάνω στην ψυχική και τη συναισθηματική τους υγεία παρά μόνο αφού αρχίσουν να καταρρέουν. «Και για μένα», δήλωσε η ίδια στη «Washington Post», «αυτό είναι λίγο σαν να περιμένεις μέχρι να εκδηλώσεις τα πρώτα σημάδια καρδιοπάθειας για να αρχίσεις να κάνεις αερόβια άσκηση».
Πολύ πριν λανσάρει διαδικτυακά το Coa, που προσφέρει προγράμματα οκτώ εβδομάδων, υπό την καθοδήγηση ψυχοθεραπευτών, και επικεντρώνεται στην εκμάθηση εργαλείων ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας, η Ανχαλτ είχε κάνει την έρευνά της: είχε μιλήσει με 100 ψυχολόγους και άλλους τόσους επιχειρηματίες προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι τα επτά πράγματα στα οποία εξασκούνται διαρκώς οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι, τα επτά χαρακτηριστικά της καλής συναισθηματικής «φόρμας»: αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, περιέργεια, ενσυνειδητότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση, αντοχή και επικοινωνία.
Και η εμπνεύστρια του Liberate και η εμπνεύστρια του Coa τονίζουν πως δεν βλέπουν τα «γυμναστήριά» τους ως εναλλακτικές επιλογές αντί της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας, την οποία θεωρούν εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη, ιδίως όταν θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής. «Το Liberate είναι μια πιο προληπτική πρακτική, απλώς φροντίζεις τον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που ανεβαίνεις για τρέξιμο πάνω στον διάδρομο» λέει η Ολίβια Μπάουζερ.
«Στόχος μας», προσυπογράφει η Εμιλι Ανχαλτ, «είναι να καταλάβουμε τι σημαίνει συναισθηματικό push-up και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να τα κάνει». Αμφότερες ελπίζουν πως σε δέκα χρόνια το να παρακολουθεί κάποιος μαθήματα βελτίωσης της ψυχικής κατάστασης θα είναι εξίσου συνηθισμένο με το να πηγαίνει σε μια σχολή γιόγκα ή στο (παραδοσιακό) γυμναστήριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις