Δένδιας και Σελάκοβιτς συζήτησαν για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας – Το μήνυμα στη Β. Μακεδονία για τις Πρέσπες
«Συζητήσαμε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό, τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας» γνωστοποίησε ο Ν. Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο ομόλογό του μετά τη δίωρη συνάντησή τους. Θα ενημερωθεί ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε από τη Β. Μακεδονία ο Ν. Δένδιας στον απόηχο της παραίτησης Ζάεφ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Δένδια και Νίκολα Σελάκοβιτς (Nikola Selaković) στην Αθήνα.
«Συζητήσαμε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό, τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας» γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο ομόλογό του μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.
Συμπλήρωσε ότι θα ενημερωθεί από τον ίδιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το αποτέλεσμα της συνομιλίας και εξέφρασε την ελπίδα πως τα υπουργεία Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Σερβίας θα συνεργαστούν πολύ στενά στο εγγύς μέλλον. Αφού σημείωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα υπολείπεται σε σχέση με τη συνεργασία στους άλλους τομείς, διατύπωσε την πεποίθηση πως «μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα».
Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε πως η Ελλάδα και η Σερβία θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο και τριμερών συναντήσεων, αλλά επίσης και τετραμερών σχημάτων που προσέφερε στη συζήτηση ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών. Ως προς αυτό, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως θετική και προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε εκ νέου τη σταθερή αντίθεση της Ελλάδας σε φυγόκεντρες δυνάμεις, «οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας». Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως έθεσε ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια.
Δένδιας προς Βόρεια Μακεδονία: «Pacta sunt servanda»
Σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία τους, υπό την αιρεσιμότητα. Μάλιστα, δήλωσε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει τεχνική βοήθεια εφόσον η σερβική πλευρά το επιθυμεί. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν.
Μάλιστα, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «pacta sunt servanda», οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και πως η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είπε πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος μπροστά τους και σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθεια, να καταβάλλει προσπάθειες, να εργάζεται.
Στο πλευρό της Σερβίας προκειμένου να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και στη δυνατότητα διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, σημείωσε πως βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, αναφέροντας πως Έλληνες επιχειρηματίες έχουν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ στη Σερβία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να προσεγγίσει τις νέες ευκαιρίες, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στο Βελιγράδι, ο οποίος έλαβε σήμερα μέρος στις διευρυμένες επαφές μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές στην ενέργεια, στις μεταφορές και πολλές μεγάλες δυνατότητες για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής.
Ο κ. Δένδιας παρατήρησε τη «σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Σερβία προς την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι», τονίζοντας πως υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Δεσμοί αιώνων, προσέθεσε και υπενθύμισε πως «ο σερβικός και ελληνικός λαός πριν από δύο αιώνες επαναστάτησαν και οι δύο εναντίον της οθωμανικής καταπίεσης και πολέμησαν με επιτυχία για την ελευθερία τους».
Στην ίδια πλευρά του ιστορικού επιχειρήματος
Επισήμανε πως η Ελλάδα και η Σερβία ήταν «πάντα στην ίδια πλευρά του ιστορικού επιχειρήματος». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα στέκεται και σήμερα στο πλευρό του σερβικού λαού προκειμένου να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, «γιατί πιστεύουμε ότι εκεί ανήκετε».
Δεν παρέλειψε ο υπουργός Εξωτερικών να εκφράσει εκ μέρους της κυβέρνησης, τις θερμές ευχαριστίες προς τη σερβική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον σερβικό λαό αναφορικά με τη βοήθεια για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.
«Ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των κοινωνιών μας, μεταξύ των λαών μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «για μας ήταν τιμή μέσα από την παρουσία Σέρβων πυροσβεστών να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
Διαβεβαίωσε ακόμα πως ο ελληνικός λαός πάντα μπορεί να υπολογίζει στην ετοιμότητα της Σερβίας να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις.
Ικανοποίηση για τη μείωση της έντασης στο Κόσοβο
Όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο και υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και κάλεσε όλες τις πλευρές να προσέλθουν με εποικοδομητική διάθεση στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στον Σέρβο ομόλογό του βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και του διατύπωσε τη σκέψη πως η στασιμότητα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει απειλούν όχι μόνο την εύθραυστη ισορροπία της ίδιας της χώρας, αλλά και ολόκληρη τη σταθερότητα της περιοχής.
Καταληκτικά, αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας επωφελή.
Σέρβος ΥΠΕΞ: Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Σερβίας
Τη βούληση της Σερβίας για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, εξέφρασε στις δηλώσεις του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση συνεχίζει τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας και της Σερβίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατ΄ιδίαν συνάντησή που είχε με τον Νίκο Δένδια στο Βελιγράδι τον Απρίλιο, αλλά και στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου -Σερβίας. Ο Νίκολα Σελάκοβιτς είπε πως η σημερινή συνάντηση ήταν φυσική συνέχεια της αρχής της επικοινωνίας τους που ξεκίνησε τον Απρίλιο και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «σύντομα θα συνεχίσουμε με αυτή τη νέα πρακτική» (τριμερή συνεργασία).
Επίσης, διατύπωσε την πεποίθηση πως στην επόμενη περίοδο θα μπορέσει η Σερβία να διοργανώσει στο Βελιγράδι την 4η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ελλάδα για τη στήριξή της στον ευρωπαϊκό δρόμο όλων των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη συχνών επαφών και συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.
Εστιάζοντας στη σημασία που αποδίδει η Σερβία στη σχέση της με την Ελλάδα, είπε πως δεν είναι μόνο σχέσεις μεταξύ δύο κρατών. «Είναι πολλά που έχουμε κοινά μέσα από την ιστορία» σημείωσε.
Μπορεί να επιστρέψει στη σερβική αγορά μέσα από τις επενδύσεις
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια, είπε πως συζήτησαν για την ανάγκη εμβάθυνσης, ενδυνάμωσης της οικονομικής συνεργασίας. Ειδικότερα, είπε πως η Ελλάδα πάλι μπορεί να επιστρέψει στη σερβική αγορά μέσα από τις επενδύσεις της και να έχει μεγαλύτερη παρουσία.
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα αύξησης της ανταλλαγής των προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών και απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες να συνεχίσουν τη συνεργασία. «Έχουν τη στήριξή μας να συνεχίσουν τη συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στο Βελιγράδι, σε δύο εβδομάδες.
Περαιτέρω, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Νίκο Δένδια και στον Κώστα Φραγκογιάννη για την ετοιμότητά τους για να διαθέσουν τις θετικές τους εμπειρίες στην οικονομική διπλωματία.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ευχαρίστησε, όπως είπε, για «τη στήριξη σχετικά με τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας μας στο Κόσοβο, όπως και στήριξη για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό μέσα από τον διάλογο για την ομαλοποίηση των σχέσεων, υπό την αιγίδα της ΕΕ, μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας».
Τέλος, ο Νίκολα Σελάκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νότιοανατολική Ευρώπη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις