Κοροναϊός – Ημίμετρα και αντιφάσεις στο τέταρτο κύμα της πανδημίας βλέπει η αντιπολίτευση – Πόλεμος για το ρόλο των «ειδικών»
Ημίμετρα, αντιφάσεις, αλλά και επανάληψη λαθεμένων συνταγών και μέτρων που εφαρμόστηκαν και έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για αναζωπύρωση της πανδημίας. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το ρόλο των επιστημόνων στην διαχείριση της πανδημίας
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ημίμετρα, αντιφάσεις, αλλά και μέτρα που αποτελούν επανάληψη των συνταγών που εφαρμόστηκαν και έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για αναζωπύρωση της πανδημίας είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους αρθρώνεται η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση αλλά και κοινωνικούς φορείς στην κυβέρνηση με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Από το lockdown στην ανοσία της αγέλης
Από την άποψη αυτή είναι πολύ χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις με τις οποίες σχολίασαν τις έκτακτες ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη και του προέδρου του ΕΟΔΥ τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Χωρίς rapid test οι ανεμβολίαστοι δεν… πάνε πουθενά – Τα νέα μέτρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ημίμετρα και ακραίες αντιφάσεις, αλλά και παραίτηση της κυβέρνησης από την διαχείριση της πανδημίας ενώ εκτίμησε ότι επιταχύνεται η κατάρρευση του ΕΣΥ κατηγορώντας επιπρόσθετα την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος. «Από το πιο σκληρό και αποτυχημένο lockdown η κυβέρνηση πάει στην ανοσία της αγέλης» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Νάσου Ηλιόπουλου.
Το ΚΙΝΑΛ επίσης μιλάει για ημίμετρα και επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα φοβούμενη το πολιτικό κόστος ενώ επίσης επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ αλλά και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Πιο φονικό το τέταρτο κύμα
»Τα σημερινά, έκτακτα υποτίθεται μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων» εκτίμησε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα είναι πιο φονικό από το πρώτο και δεύτερο κύμα μαζί και σε αυτό το πλαίσιο επανέφερε την πρόταση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
Εγκλωβισμός στο δίπολο εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι
Κοινός τόπος πάντως της κριτικής που γίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι ουσιαστικά έχει εγκλωβιστεί στο δίπολο εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι και δεν διορθώνει τα λάθη της ως τώρα διαχείρισης της πανδημίας όπως είναι η σωστή ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική επιτήρηση, δεν επιμένει στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης και πειθούς για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και φυσικά δεν αλλάζει ρότα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος της υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Ταυτόχρονα από πλευράς ΚΙΝΑΛ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι και χαϊδεύει τα αυτιά σε ένα κομμάτι είτε αντιεμβολιαστών είτε σε ένα κομμάτι της κοινωνίας με ανορθολογικές απόψεις σχετικά με την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΙΝΑΛ ασκεί έντονη πίεση στην κυβέρνηση για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών ενώ ο Νίκος Φίλης πρότεινε να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Στην άκρη η επιτροπή των επιστημόνων
Ένα επιπλέον ζήτημα πάντως που αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες είναι και το ζήτημα της αξιοπιστίας αλλά και του κύρους της επιτροπής των επιστημόνων να ασκήσουν επιρροή στον κόσμο προκειμένου να αυξηθεί η επαγρύπνηση και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να ανασχεθεί η έξαρση όλων των αρνητικών δεικτών της πανδημίας όπως η δραματική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων, θανάτων κλπ.
Μάλιστα το θέμα αυτό άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας ζήτημα ορισμού μιας νέας επιτροπής από επιστήμονες κοινής αποδοχής. Η πρόταση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για χυδαία επίθεση εναντίον των λοιμωξιολόγων.
Στο ζήτημα αυτό επανήλθε σήμερα ο Αντρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «έχει βάλει στην άκρη την επιτροπή» των ειδικών και εξηγώντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «η επιτροπή συχνά εργαλειοποιήθηκε, συχνά αγνοήθηκε και αυτή την περίοδο κατά την άποψή μου συνειδητά η κυβέρνηση, ειδικά μετά το καλοκαίρι την έχει βάλει στην άκρη και έχει ειπωθεί δημόσια αυτό και από τον υπουργό Υγείας. Ακούν τους επιστήμονες αλλά έως εκεί».
«Δεν αμφισβητεί κανείς την επιστημονική εγκυρότητα ούτε το κύρος ούτε την αξιοπιστία της πλειονότητας των μελών της επιτροπής. Αν υπάρχει πρόβλημα, είναι στο ότι σαν σώμα πολλές φορές αποδέχθηκαν αυτόν τον ρόλο, είναι γνωστό ότι πολλές φορές βρέθηκαν σε μια κατάσταση, που καλούνταν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν επιστημονικά προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις» υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός.
Ποιος ευθύνεται;
Από εκεί και πέρα μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση υπάρχει γύρω από το ποιος έχει την ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας, παρά την ύπαρξη των εμβολίων εδώ και ένα χρόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αψιμαχίες που υπάρχουν ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας για το ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση που δεν εμβολιάζεται ο κόσμος και πως είναι λάθος η συζήτηση για τα κρούσματα με αφορμή την εκτόξευση των ημερήσιων μολύνσεων του κοροναϊού.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ανεύθυνη και κυνική στρατηγική που αφήνει στο έλεος του ιού την κοινωνία. Πάντως τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το σύνολο της αντιπολίτευσης ζητώντας μέτρα σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που κινείται η κυβέρνηση και κυρίως αυτή την στιγμή η αντιπολίτευση κατηγορεί επί της ουσίας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις