Pegasus: Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η εταιρεία του λογισμικού κατασκοπείας
Το λογισμικό διατέθηκε σε κυβερνήσεις που το χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν αξιωματούχους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου βρίσκεται πλέον η NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογαριασμό κατασκοπείας Pegasus.
Με την ένταξη της NSO στη μαύρη λίστα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία.
Η απόφαση έρχεται μετά τις αποκαλύψεις ότι το Pegasus διατέθηκε σε κυβερνήσεις που το χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν αξιωματούχους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.
Διαβάστε επίσης:
- Ο σεΐχης του Ντουμπάι, η πρώην σύζυγος και το σκάνδαλο Pegasus
- Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν μορατόριουμ στην πώληση λογισμικών κατασκοπείας
«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό» δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.
Το καλοκαίρι, κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε σε βάρος δεκάδων δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αντιδρώντας στην απόφαση της Τετάρτης, η NSO δήλωσε «άναυδη».
«Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ.
Στη μαύρη λίστα του υπουργείου καταχωρήθηκαν επίσης μια δεύτερη ισραηλινή εταιρεία, η Candiru, και η ρωσική Positive Technology και η Computer Security Initiative Consultancy PTE, με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις