Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Moody’s – Ανάκαμψη και σταθερές προοπτικές «βλέπει» ο οίκος για το 2022

Moody’s – Ανάκαμψη και σταθερές προοπτικές «βλέπει» ο οίκος για το 2022

Σταθερές αξιολογεί τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών διεθνώς για το 2022 η Moody's σε έκθεσή της, εκτιμώντας πως οι εμβολιασμοί και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη θα επιτρέψουν τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που βαραίνουν τα δημοσιονομικά των κρατών

Από αρνητικές σε σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών διεθνώς για το 2022 ο διεθνής οίκος Moody’s, εκτιμώντας πως η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη θα βελτιώσει τα κρατικά έσοδα και θα επιτρέψει στις διεθνείς κυβερνήσεις να αποσύρουν κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Στη σημερινή έκθεση της Moody’s Investors Service επισημαίνεται ιδιαίτερα ο στρατηγικός παράγοντας των εμβολιαστικών προγραμμάτων, η πρόοδος των οποίων θα σταθεί κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης και συνάμα του διεθνούς χρηματοπιστοληπτικού τοπίου, καθώς η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας καταλαγιάζει, όσο τουλάχιστον δεν εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα υπάρχοντα σκευάσματα.

Καλύτερες προοπτικές

«Σε γενικές γραμμές περιμένουμε πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με οδηγό την χαμηλότερη, αλλά πάντα σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Σε πολλές οικονομίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, η βελτίωση των δημόσιων υγειονομικών συνθηκών θα επιτρέψει μεγαλύτερη ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης… Οι περισσότερες οικονομίες του G20 θα έχουν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προ της πανδημίας επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Αργεντινής και της Νοτίου Αφρικής, θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2022» εκτιμούν οι αναλυτές της Moody’s.

Καμπανάκι για τις τουριστικές χώρες

Στο μεταξύ, η πρόοδος θα είναι πιο αργή σε φτωχότερες χώρες που έχουν δυσκολευτεί να αποκτήσουν επαρκή πρόσβαση σε εμβόλια. Οι δε, αρνητικές επιδράσεις θα είναι πιο σημαντικές σε οικονομίες που δεν έχουν πολυσχιδή οικονομική δραστηριότητα, όπως οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τις εξαγωγές πετρελαίου, ή μόνο από τα commodities ή τον τουρισμό.

«Οι χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό θα αντιμετωπίσουν ειδικές προκλήσεις, δεδομένου πως ο κλάδος πιθανότατα δεν θα ανακάμψει πλήρως για τα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρει η έκθεση. Μια αναφορά που προφανώς «αγκαλιάζει» και την Ελλάδα και την υψηλή εξάρτηση της από τον τουρισμό.

Τα χρέη της πανδημίας

Η σταθερή αναπτυξιακή πορεία και ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σαν αποτέλεσμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, θα σταθεροποιήσει κάπως το βάρος των χρεών για τις περισσότερες χώρες, αν και σαφώς όχι στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τις πιστοληπτικές πιέσεις που αισθάνονται οι περισσότερες κυβερνήσεις.

Πάντως, οι χώρες θα συνεχίσουν να αισθάνονται το βάρος από το μακροπρόθεσμο κόστος που προκάλεσε η πανδημία, επισημαίνει η έκθεση. Η διευρυμένη οικονομική στήριξη που έλαβαν τα νοικοκυριά και πολλοί κλάδοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδυνάμωσαν τα οικονομικά δεδομένα των κρατών. Και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, οι περισσότερες χώρες θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να καλύψουν το χαμένο δημοσιονομικό έδαφος, πριν δε, κάποιο επόμενο μεγάλο σοκ.

Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πολιτικών θα δοκιμαστούν σκληρά από τις κοινωνικές προκλήσεις που προκάλεσε και ενίσχυσε η πανδημία, αλλά και από την απαίτηση που θα υπάρχει προς τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν δραστικά τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ουσιαστικά η Moody’s Investors Service εντοπίζει έξι σημεία που θα διαμορφώνουν τη πιστοληπτική δυναμική μέσα στην επόμενη χρονιά:

  • Η αναμόρφωση των οικονομιών, καθώς ο απόηχος της πανδημίας της Covid-19 θα συνεχίζεται
  • Η βιωσιμότητα των χρεών, καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες θα παλεύουν να διαχειριστούν το αυξημένο βάρος των χρεών
  • Οι αλλαγές πολιτικής, καθώς η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη θα περιορίζεται σταδιακά σε πολλές χώρες
  • Οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα μεταμορφώσουν την παραγωγή, το χρηματοοικονομικό τομέα, την κατανάλωση και την εργασία
  • Ο δρόμος για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα και το τι σημαίνει η μετάβαση αυτή για τους ενεργοβόρους κλάδους και την πρόσβαση τους σε κεφάλαια
  • Η αυξημένη έμφαση στην ανισότητα και το κοινωνικό ρίσκο

Ο πληθωρισμός

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η έκθεση της Moody’s υποστηρίζει πως στις περισσότερες οικονομίες οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν την επόμενη χρονιά σε σχέση με τα φετινά, ιδιαίτερα αυξημένα, επίπεδα. Όμως, το πληθωριστικό ρίσκο θα παραμείνει υψηλό και ο αυξημένος πληθωρισμός θα ασκήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών επιβαρύνοντας την ανάπτυξη, ειδικά δε, αν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμείνουν αδύναμες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να πυροδοτήσει μέτρα ελέγχου των τιμών των τροφίμων και αυξήσεις στους μισθούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που θα επηρεάσει τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε σχετικούς κλάδους, στις χώρες αυτές.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Ολυμπιακός: Δηλώθηκε στην Basket League ο Μενσά – Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Ο Ολυμπιακός δήλωσε στη λίστα των ξένων του πρωταθλήματος στον Νέιθαν Μενσά, με τον Γκανέζο σέντερ να αναμένεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο