Κοροναϊός – Τρόμος με τα 12.850 κρούσματα σε δύο ημέρες – Διστακτικοί για την αποδοτικότητα των μέτρων δηλώνουν ειδικοί
Ο κοροναϊός όχι μόνο επιμένει, αλλά για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εντοπίστηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα. Συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Ο κοροναϊός έχει «δώσει» μέσα σε δύο μόνο ημέρες 12.850 κρούσματα, ένα νούμερο που πραγματικά προκαλεί τρόμο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό θα επιφέρει περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ήδη πολύ πιεσμένα και περισσότερους θανάτους. Να τονίσουμε ότι σήμερα, με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 431, ενώ χθες ανακοινώθηκαν 59 θάνατοι και σήμερα άλλοι 49.
Δηλαδή, μέσα σε δύο μέρες «χάσαμε» άλλους 108 συνανθρώπους μας εξαιτίας της Covid-19. Από την αρχή της πανδημίας έχουν υπάρξει 16.109 θάνατοι στη χώρα, ένα νούμερο που συναντάμε μόνο σε πολεμικές περιόδους.
Ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικοί
Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απέκλεισε στην αποκλειστική του συνέντευξη στο MEGA για άλλη μια φορά την πιθανότητα να πάμε σε ένα καθολικό lockdown όπως είχε συμβεί πέρσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι στις «μύτες των ποδιών» του σε σχέση με τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. Άλλωστε, γι’ αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους χθες και γίνεται η προσπάθεια να «ξεκολλήσει» ο εμβολιασμός.
Βέβαια, χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι υπάρχουν ειδικοί που επισημαίνουν ότι αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν, δεν πρόκειται να αποδώσουν στο μέτρο που επιθυμεί η κυβέρνηση.
- Διαβάστε επίσης: Εκκλησίες – «Πάρτι» στο Twitter – «Εκεί δεν κολλάει ο κοροναϊός»
Αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η κυβέρνηση με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και της οριακής κατάστασης που επικρατεί ξανά στα νοσοκομεία. Οι έλεγχοι από το Σάββατο θα είναι σαρωτικοί, ενώ θα υπάρχει «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.
Ποιο θα είναι το ζητούμενο των ελέγχων
Άλλωστε, νέα σύσκεψη έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, μια από τις πολλές των τελευταίων ημερών. Ήταν μια ευρεία σύσκεψη με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, γιατί είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε όλο το σχέδιο «τινάζεται» στον αέρα.
Στους σαρωτικούς ελέγχους, οι Αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα. Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά, ή πιστοποιητικά που έχουν πάρει από γνωστό τους που έχει εμβολιαστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, στέλεχος που ήταν στη σύσκεψη σχολίαζε στον ΣΚΑΪ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και στήριξη από τις επιχειρήσεις, δηλαδή να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι έχουν διπλασιαστεί και τα πρόστιμα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες οι οποίοι δεν θα τα τηρούν.
Τονίζεται ακόμα ότι πλέον είναι έτοιμη και η απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να βλέπουν πού έχουν γίνει, σε ποια καταστήματα και να διαμορφωθεί «μαύρη λίστα» των καταστημάτων που έχουν υποπέσει επανειλημμένα σε τέτοιες παραβάσεις ή έχουν ήδη επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα. Το τίμημα θα είναι ότι πέραν των κυρώσεων αυτές οι επιχειρήσεις θα βρεθούν και στο «στόχαστρο». Μάλιστα, η αύξηση των ελέγχων θα είναι και αυξημένη ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.
Επιστρατεύονται οι… πάντες για τους ελέγχους
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, επιστρατεύονται μεγάλες δυνάμεις πανελλαδικά για να γίνονται έλεγχοι παντού. Θα κινητοποιηθούν:
- 8.000 αστυνομικοί
- 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
- Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.
Στο «στόχαστρο» οι υπότροποι
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας. δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας» που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατάστημα στον Αξό Πέλλας έγιναν σήμερα δυο φορές έλεγχοι, βρέθηκαν θαμώνες χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και επιβλήθηκε στην επιχείρηση 12.000 πρόστιμο και 21 μέρες αναστολή λειτουργίας.
Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα». Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.
- Διαβάστε επίσης: Ηλίας Μόσιαλος – Αιχμές κατά υπουργών «επιδημιολόγων»
«Ελλιπή και άτολμα τα μέτρα της κυβέρνησης»
Τα μέτρα που λήφθηκαν χθες από την κυβέρνηση σχολίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σε συνέντευξή του στο iatronet.gr.
Ο καθηγητής κάνει λόγο για ελλιπή και άτολμα μέτρα, από τα οποία λείπουν βασικές προβλέψεις όπως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους, ενώ σχολιάζει αρνητικά τη χωρίς έλεγχο πρόσβαση των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες. Κυρίως, όμως, υποστηρίζει ότι λείπει από το μίγμα το μήνυμα της αποφασιστικότητας που οφείλει να στείλει η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταιγίδας που πρέπει να ανακοπεί.
Ο καθηγητής δεν είναι αισιόδοξος για την απόδοση των νέων μέτρων και προβλέπει πως θα ακολουθήσει κλιμακωτά η περαιτέρω αυστηροποίησή τους, φτάνοντας μέχρι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει στον δημόσιο διάλογο και μια συζήτηση που αφορά το οικονομικό κόστος που επωμίζεται το ΕΣΥ και η κοινωνία συνολικά από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ ανθρώπων που από επιλογή τους δεν εμβολιάστηκαν για να προστατευτούν.
«Στη μέση της καταιγίδας»
«Είμαστε πλέον στη μέση της καταιγίδας. Θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα που να αλλάζουν την προσέγγιση, όχι μόνο να την κάνουμε πιο έντονη. Δεν ακούστηκε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση κι αυτό με κάνει να μην είμαι αισιόδοξος για την απόδοση των μέτρων», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.
Στη συνέχεια προσθέτει: «Η καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους θα έστελνε το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει με κάθε τρόπο. Δεν ξέρω γιατί είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που κατά πολλούς θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα στον πυρήνα του».
«Είναι λίγο οξύμωρο να έχουμε ανθρώπους που πηγαίνουν για φαγητό ή διασκέδαση, σε χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους, αλλά να σερβίρονται από ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Και σε αυτή την παράλογη εικόνα θα πρόσθετα και τους αστυνομικούς που μπαίνουν για να ελέγξουν τα πιστοποιητικά, οι οποίοι μπορεί επίσης να μην είναι εμβολιασμένοι», λέει χαρακτηριστικά.
Για τις εκκλησίες
Ο καθηγητής διατυπώνει επιφυλάξεις για τη δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο MEGA ότι η μετάδοση του κοροναϊού είναι πολύ μεγαλύτερη στην εστίαση παρά στην εκκλησία.
«Θα ήθελα να γνωρίζω από ποια στοιχεία τεκμαίρεται αυτή η άποψη. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι έτσι. Πιστεύω ότι η εκκλησία είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για αυτό που συμβαίνει. Στην εστίαση, αν συμβαίνει, είναι γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα σωστά, άρα καλώς αυξήθηκαν τα πρόστιμα», σημειώνει και προσθέτει πως ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός είναι συγκεκριμένος: «Οπουδήποτε μπαίνουν άνθρωποι χωρίς έλεγχο, που είναι ανεμβολίαστοι, που κάποιοι δεν φορούν μάσκες και οι αποστάσεις είναι κοντινές, ο ιός θα μεταδοθεί».
«Μια εικόνα που τη φιλούν πολλά χείλη χωρίς τις μάσκες είναι εν δυνάμει πόλος μετάδοσης. Δυστυχώς, παίρνουμε ένα ιερό σύμβολο και το μετατρέπουμε σε μέσο μετάδοσης. Αυτό προσβάλλει το σύμβολο και όχι η μάσκα», επισημαίνει.
Ο κ. Μανωλόπουλος συμφωνεί με την κυβέρνηση στη μη λήψη οριζόντιων μέτρων περιορισμού, τύπου lockdown, που θα έστελναν το λάθος μήνυμα, καθώς θα στρέφονταν και σε βάρος των εμβολιασμένων. «Οι εμβολιασμένοι δείχνουν τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί η κοινωνία, τον δρόμο της επανόδου στη φυσιολογική ζωή», σημειώνει, προσθέτοντας πως με αυτή τη λογική καλώς δεν κλείνει η νυχτερινή διασκέδαση, γιατί θα τιμωρούσε τους εμβολιασμένους.
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η κακοκαιρία «Elena» – Πού θα εκδηλωθούν βροχές