Θωμαΐδης – Ίσως να μην αποφύγουμε νέα μέτρα – Ανησυχητικά τα δεδομένα από τα λύματα
Εάν δεν γίνει κάποια παρέμβαση και στον εμβολιασμό και στους περιοριστικούς όρους, ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά, ότι θα τους δούμε τα κρούσματα να φτάνουν τις 9.000
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εξήγησε για ποιους λόγους μπορούμε να δούμε μέχρι και 9.000 κρούσματα κοροναϊού τη μέρα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για περιοχές που παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα. «Αυτό που έχει σημασία στην επιδημιολογία είναι ότι πρέπει να παρακολουθούμε τον μέσο όρο κρουσμάτων. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική που θα εξελιχθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες και με τον ρυθμό αυτό αν δεν ληφθούν περιοριστικά μέτρα και δεν εφαρμοστούν, μπορεί να δούμε να φτάνουν στα 9000»
Εάν δεν γίνει κάποια παρέμβαση και στον εμβολιασμό και στους περιοριστικούς όρους, ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά, ότι θα τους δούμε αυτούς τους αριθμούς. «Μέσα από την επιδημιολογία λυμάτων και όλο το δίκτυο που συντονίζει ο ΕΟΔΥ, μπορούμε να δούμε σε ένα διάστημα 5-6 ημερών την αύξηση των κρουσμάτων και σε 8-10 μέρες την αύξηση των εισαγωγών. Διάφορα σενάρια από μαθηματικά μοντέλα, υπό κάποιες συνθήκες μπορεί όντως να δώσουν 10.000 κρούσματα», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Την πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα την είχαν κάνει συνάδελφοι που τρέχουν μαθηματικά μοντέλα ήδη από τον Αύγουστο, το είχε αναφέρει και ο κ. Σύψας πολύ εμφατικά, γιατί έβλεπε τον εμβολιαστικό ρυθμό να πέφτει και δυστυχώς αυτά που κατά καιρούς αναφέρουμε επιβεβαιώνονται», είπε ο κ. Θωμαΐδης.
Τι δείχνουν τα λύματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, από την επιδημιολογία λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική έχουμε έναν διπλασιασμό του ιικού φορτίου τον τελευταίο μήνα, στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχει τετραπλασιαστεί, στην Λάρισα έχει οκταπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα, στον Βόλο είναι 11 φορές πάνω το ιικό φορτίο και στην Θράκη είναι αυξημένο 3-4 φορές. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτή η τάση δείχνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερη δυναμική της πανδημίας στην διασπορά.
«Φαίνεται άλλωστε και από την καμπύλη των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές και αυτή η δυναμική είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί. Στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας που είναι πληθυσμιακά μεγαλύτερο, έχουμε και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή από τα 1300 κρούσματα χθες, περίπου τα 500 ήταν στον κεντρικό τομέα».
Απαραίτητη η ιχνηλάτιση
Από την στιγμή που δεν υπάρχει αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, η ιχνηλάτηση είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να επιβραδύνει κάπως την διασπορά, σημείωσε ο Θωμαΐδης, καθώς θα περιοριστούν οι μολυσμένοι συνάνθρωποί μας και αυτό δεν θα οδηγήσει στην περαιτέρω μετάδοση, διότι η μετάδοση σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο γίνεται πολλαπλασιαστικά.
«Ειδικά στην επαρχία βλέπουμε ότι πολλές φορές τα μέτρα δεν τηρούνται και ο φόβος μας είναι ότι παρότι τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση δεν θα τηρηθούν. Γι’ αυτό ίσως ληφθούν τοπικά επιπλέον μέτρα. Σε κάποιες περιοχές με την δυναμική που έχει αναπτυχθεί, ίσως δεν μπορέσουμε να το αποφύγουμε», τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις