COP26 – Το στοίχημα των 100 τρισ. – Πρωτοβουλίες για πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας
Πιέσεις για «επανασχεδιασμό του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος»
Με τους αρχηγούς κρατών να έχουν πλέον αποχωρήσει από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η προσοχή στρέφεται την Τετάρτη στους υπουργούς Οικονομικών, τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά ιδρύματα.
Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στην COP26 πως για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης θα απαιτηθούν πόροι 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, είπε, ταυτόχρονα όμως είναι και «η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία της εποχής μας».
«Πολλές ανανεώσιμες πηγές είναι πλέον φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα και έχουν μακροπρόθεσμα έχουν μικρότερο λειτουργικό κόστος. Σε πολλές περιπτώσεις, η πράσινη μετάβαση είναι απλά πιο αποδοτική από άποψη κόστους» είπε.
Διαβάστε επίσης:
- Οι ΗΠΑ δίνουν 60% πιθανότητα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου
- Οι 2+1 συμφωνίες της Συνόδου για το Κλίμα – Τα επόμενα βήματα
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Οικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες Δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, θα ευθυγραμμιστούν με τον στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.
Την είδηση χαιρέτισε ο βρετανός υπουργός οικονομικών Ρίσι Σούνακ, κάνοντας λόγο για εξέλιξη που θα βοηθήσει «στον επανασχεδιασμό του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» ώστε να προσαρμοστεί στην ουδετερότητα άνθρακα.
Ο Ρίσι δήλωσε πως η Βρετανία «έχει την υποχρέωση να ηγηθεί» στην παγκόσμια προσπάθεια. Ανακοίνωσε ότι από το 2023 όλες οι εισηγμένες επιχειρήσεις και τα οικονομικά ιδρύματα της χώρας θα υποχρεούνται να εκδίδουν εκθέσεις με τις οποίες θα ενημερώνουν τους επενδυτές πώς σκοπεύουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Δεν προβλέπονται υποχρεωτικοί στόχοι για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών, ούτε απαγορεύσεις για τις επενδύσεις υψηλής έντασης άνθρακα, όμως οι εκθέσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν στόχους για τη μείωση του κλιματικού ρίσκου, μεσοπρόθεσμους στόχους έως το 2050 και μέτρα για την επίτευξή τους.
Νέα ομάδα δράσης θα αναλάβει να παρουσιάσει ένα μοντέλο για τα σχέδια μετάβασης, εν μέρει για να αποφευχθούν οι αστήρικτοι πράσινοι ισχυρισμοί, φαινόμενο γνωστό ως greenwashing.
Ακόμα, η Βρετανία θα δημοσιεύσει το 2022 προτάσεις σχετικά με το πώς τα οικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να σχεδιάσουν τη μετάβαση στην οικονομία ουδέτερου άνθρακα έως το 2050.
Στόχος της διάσκεψης του ΟΗΕ, γνωστής ως COP26, είναι να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα στον 1,5 βαθμό, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Μεγάλο αγκάθι παραμένει η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμα τη χρηματοδότηση των 100 δισ. δολαρίων το χρόνο που είχαν υποσχεθεί οι ανεπτυγμένες οικονομίες έως το 2020.
Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο στόχος των 100 δισ. θα επιτευχθεί το 2023.
- Ο Τσίπρας κινείται πάνω από τα υπάρχονται κόμματα, τον αφορά ο ευρύτερος χώρος
- Ο Τζούρισιτς άνοιξε το σκορ στο Αγρίνιο – Δείτε το γκολ του Παναθηναϊκού (vids)
- Aντέλ: «Δεν ξέρω πότε θα τραγουδήσω ξανά»
- Το Release Athens 2025 υποδέχεται τους Fontaines D.C. και Boy Harsher
- Η Άγκυρα προσπαθεί να «διαβάσει» τον Τραμπ
- Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Westminster – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας