Κύπρος – Απογοητευτική η «πρεμιέρα» των κυνηγών – Γιατί εξαφανίστηκαν τα θηράματα
Δεν ήταν λίγοι οι κυνηγοί στην Κύπρο που, κατά την πρώτη κυνηγετική εξόρμησή τους, έκαναν λόγο για τη χειρότερη χρονιά σ’ ό,τι αφορά στον πληθυσμό του θηράματος.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Απογοητευμένοι επέστρεψαν από την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για λαγό και περδίκι οι περισσότεροι κυνηγοί στην Κύπρο καθώς όπως φαίνεται το θήραμα ήταν εμφανώς μειωμένο.
Η χειρότερη χρονιά
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι κυνηγοί που έκαναν λόγο για τη χειρότερη χρονιά σ’ ό,τι αφορά στον πληθυσμό του θηράματος.
Το politis.com.cy επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρο Αναγιωτό, αναζητώντας τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τα παράπονα των κυνηγών καθώς και πιθανές κινήσεις που ετοιμάζει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του μειωμένου θηράματος.
Ο κ. Αναγιωτός στις αρχικές του δηλώσεις ανέφερε ότι τα παράπονα των κυνηγών ήταν αναμενόμενα, καθώς και οι μελέτες της Υπηρεσίας Θήρας που είχαν προηγηθεί της κυνηγετικής εξόρμησης, έδειχναν ότι όντως το θήραμα ήταν μειωμένο.
Ως βασικές αιτίες ο Πέτρος Αναγιωτός διακρίνει δύο βασικές κατηγορίες: α) διαχρονικά προβλήματα και β) προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του έτους.
Τα διαχρονικά προβλήματα
Ως διαχρονικά προβλήματα για τη μειωτική τάση στον πληθυσμό του θηράματος, ο κ. Αναγιωτός ανέφερε ότι είναι α) η εγκατάλειψη παραδοσιακών γεωργικών καλλιεργειών και β) η οικιστική ανάπτυξη, η οποία όσο περνά ο καιρός γίνεται και πιο έντονη, με αποτέλεσμα να αποκόπτεται μεγάλο κομμάτι από την πανίδα.
Μάλιστα, ο κ. Αναγιωτός τόνισε ότι σ’ ό,τι αφορά στα προαναφερθέντα διαχρονικά προβλήματα, η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Παράλληλα, όμως, μεγάλο ρόλο παίζουν και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του έτους και επηρεάζουν σαφώς τον πληθυσμό του θηράματος.
Ξηρασία και πυρκαγιές
Ως παραδείγματα για τη φετινή χρονιά έδωσε την ξηρασία, τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των βιοτόπων, τους φυσικούς εχθρούς του θηράματος, καθώς και η λαθροθηρία σε τοπικό επίπεδο.
Πολλές αντιδράσεις υπήρξαν από κυνηγούς και για τα φαινόμενα «καρτεριού» του θηράματος σε σημεία πλησίον των κλουβιών που έγιναν απελευθερώσεις.
«Εδώ εγείρεται ένα ηθικό ζήτημα. Δεν είναι παράνομη ενέργεια και γι’ αυτό η Υπηρεσία Θήρας δεν μπορεί να παρέμβει. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο. Κάποιοι θέτουν ως προτεραιότητά τους την κάρπωση αντί την ευχαρίστηση του κυνηγίου, που είναι το περπάτημα στη φύση, η παρέα με συναδέλφους κυνηγούς κ.λπ.», τόνισε.
Ερωτηθείς για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του μειωμένου θηράματος, ο Πέτρος Αναγιωτός απάντησε ότι το πολυτιμότερο εργαλείο είναι η βελτίωση των βιοτόπων.
«Εντατικές σπορές»
«Η Υπηρεσία Θήρας σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία και τους κυνηγετικούς συλλόγους, εντοπίζουν εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια στα οποία γίνονται εντατικές σπορές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί και θα ενταθεί.
Καταλήγοντας, ο κ. Αναγιωτός έστειλε αισιόδοξο μήνυμα προς τους κυνηγούς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει η απογοήτευση, αφού απομένουν άλλες 17 κυνηγετικές εξορμήσεις για πέρδικα και λαγό, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοσκοπός δεν πρέπει να είναι η κάρπωση.
Πηγή: politis
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις