Εφιάλτης για την Αγκυρα η Αλεξανδρούπολη
«Γκρίνιες» Ερντογάν: «Στον Μπάιντεν και στον Μακρόν αναφέραμε το θέμα για την ίδρυση βάσης, κάτι που ενοχλεί εμάς και τον λαό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά – Και η «γκρίνια» συνεχίστηκε, με τον τούρκο πρόεδρο να θέτει ζήτημα για τα γαλλικά Rafale, λέγοντας μάλιστα ότι οι Ελληνες «σε ξεγελάνε, ξέρω πως δεν έχουν χρήματα».
Με «λίστα παραπόνων» προσήλθε στις συναντήσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε να εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις συμφωνίες Παρισιού και Ουάσιγκτον με την Αθήνα. Ακόμα μία φορά, δε, ο τούρκος πρόεδρος δεν απέφυγε τις αντιφάσεις, καθώς την Κυριακή δήλωνε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν ήταν στην ατζέντα του Μπάιντεν, παρά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, για να ανασκευάσει χθες, λέγοντας πως το θέμα όντως συζητήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο.
Σαφής ως προς την έντονη ενόχληση της Αγκυρας για τη βάση της Αλεξανδρούπολης, η οποία περιλαμβάνεται και αναβαθμίζεται σημαντικά στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ, ήταν ο Ερντογάν κατά τη συνομιλία του τόσο με τον αμερικανό όσο και με τον γάλλο πρόεδρο. «Στον Μπάιντεν και στον Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε: «Τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, με τις δηλώσεις του να αναδεικνύουν τη σημασία της επιλογής της εν λόγω τοποθεσίας.
Και η «γκρίνια» συνεχίστηκε, με τον τούρκο πρόεδρο να θέτει ζήτημα στον Εμανουέλ Μακρόν και για τα γαλλικά Rafale, λέγοντας μάλιστα ότι οι Ελληνες «σε ξεγελάνε, ξέρω πως δεν έχουν χρήματα. Μόνο στη Δύση χρωστάνε 400 δισ. ευρώ».
«Πάγος» για τα δικαιώματα
Στις απαιτήσεις που εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος προς τον αμερικανό ομόλογό του ήταν και η αγορά νέων F-16, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει θετική απάντηση. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν γνωστοποίησε ότι η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», τονίζοντας ότι αυτό που μετέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πως «θα συνεχίσουμε να θέτουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».
Απών και για το Λιβυκό
Στον κατάλογο με τα θέματα που ενοχλούν τον τούρκο πρόεδρο όσον αφορά τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Ελλάδα είναι και η συμπερίληψή της στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Ο Ερντογάν μάλιστα έδειξε να διαφωνεί εκτός από την πρόσκληση στην Ελλάδα και για τις προσκλήσεις σε Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει μέρος στη Διάσκεψη του Παρισιού «στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί».
Η επιλογή Μπάιντεν και Μακρόν να συναντήσουν τον Ερντογάν στη Ρώμη έδειξε σαφώς ότι η Δύση δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την Τουρκία. Ακόμα και αν θεωρούν ότι η εποχή Ερντογάν οδεύει προς το τέλος της, στόχος είναι η μετάβαση να γίνει ομαλά και χωρίς εντάσεις. Εως τότε το μήνυμα είναι διαχείριση. Ωστόσο τα παράπονα του τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν την αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή και ενός ρόλου της Ελλάδας που μπορεί να αναβαθμιστεί, με συμμαχίες που ενοχλούν ιδιαίτερα την Αγκυρα.
Στο ίδιο πλαίσιο η Τουρκία συνεχίζει να επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον παραβάτη της περιοχής, χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική, με την απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στο επίκεντρο, αντιπαραβάλλοντας την καλή διάθεση της Αγκυρας. Χαρακτηριστική η τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο καταγγέλλει την Ελλάδα για «ενέργειες που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η τουρκική πλευρά προχωρά στα «απαραίτητα βήματα διά της διπλωματικής οδού ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας», ενώ η «απάντηση δίνεται και στο πεδίο». Το τουρκικό ΥΠΑΜ καταγγέλλει την Αθήνα και για προσπάθεια συμμαχιών εντός του ΝΑΤΟ, που βλάπτουν «το πνεύμα της αλληλεγγύης της Συμμαχίας όσο και τις διμερείς σχέσεις», στη γραμμή των δηλώσεων Ερντογάν.
Τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει το blame game εναντίον της Ελλάδας, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε χθες συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας. Σήμερα ο Δένδιας υποδέχεται στην Αθήνα τον σέρβο ομόλογό του, με τη στάση του Βελιγραδίου απέναντι στην Αγκυρα σε κρίσιμα ζητήματα να αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, καθώς και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο τραπέζι αναμένεται να είναι και το θέμα του Κοσόβου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις