«Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για ανεμβολίαστους, υποχρεωτικότητα και Εκκλησία
Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, προκαλούν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η επιδημία των ανεμβολίαστων… «κόλλησε» και την πολιτική σκηνή – όχι κυριολεκτικά, ευτυχώς.
Ωστόσο, τόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα και, ειδικά, οι όχι και τόσο δυναμικοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά, σε συνδυασμό με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, έχουν ανεβάσει την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα ύψη.
Και μέσα σε όλα, η εξαίρεση των εκκλησιών από τους τόπους υποχρεωτικής διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους, βάσει των νέων μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, προστέθηκε ως «κερασάκι στην τούρτα» στα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση από κόμματα, αλλά και πολίτες, ως προς τις επιλογές της με στόχο την αναχαίτιση της νέας έξαρσης της πανδημίας.
Μάλιστα, η σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τα όσα ανέφερε ειδικά για την πανδημία και τα μέτρα, φαίνεται να οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα, με τον πρωθυπουργό να δέχεται πυρά από την ευρύτερη «προοδευτική παράταξη» – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – που ούτως ή άλλως, εδώ και μέρες, ζητά ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς.
Τσίπρας: «Όλοι μετράμε νεκρούς και ο Μητσοτάκης ψήφους»
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Πλεύρη – Γεωργιάδη, είναι πλέον φανερό ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να διαχειριστεί την πανδημία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του.
«Η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη», σημειώνει.
«Αν δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος για δύσκολες αποφάσεις, επαναφέρω την πρότασή μου να ορίσουμε μια ολιγομελή επιτροπή από υψηλού κύρους επιστήμονες, να μας υποδείξουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να τα αποδεχθούμε όλοι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τροπολογία για επίδειξη τεστ στις εκκλησίες
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος – κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, «τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας».
Τέλος, στρέφοντας ξανά τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους».
Πρωτοστατεί το ΚΙΝΑΛ στο θέμα της υποχρεωτικότητας – Η «βόμβα» Φίλη
Πρωτοστατεί το ΚΙΝΑΛ στο αίτημα για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, τόσο το κόμμα, όσο και ορισμένοι εκ των υποψηφίων προέδρων, που αναπαράγουν πολλαπλασιαστικά αυτό το μήνυμα.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσανατολίζεται περισσότερο στην ενθάρρυνση των πολιτών για την τρίτη δόση, σε κινήσεις όπως η αποστολή sms για να δημιουργήσουν κλίμα υπέρ του εμβολιασμού και στη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, από το ΚΙΝΑΛ εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης για μια «τρύπα στο νερό» και ζητούν μετ’ επιτάσεως επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Αποφάσεις χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, που έχει και την ευθύνη εκπροσώπησης του κόμματος εκτός Βουλής, μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ζήτησε από την κυβέρνηση δραστικά μέτρα και την εγκάλεσε για «ημίμετρα και φόβο» μπροστά στο πολιτικό κόστος.
«Είναι ώρα αποφάσεων, για να μην ξαναζήσουμε τον περσινό εφιάλτη. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς παζάρια και υπεκφυγές. Χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Εμβολιασμοί από κινητά συνεργεία, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, ενίσχυση του ΕΣΥ με ένταξη τώρα και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό. Και σε κάθε περίπτωση, να υπάρξουν επιτέλους ουσιαστικοί έλεγχοι στην εφαρμογή των μέτρων, γιατί έως τώρα αυτοί είναι ανύπαρκτοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από τους υποψηφίους προέδρους του ΚΙΝΑΛ, στην ίδια κατεύθυνση της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών κινήθηκαν με παρεμβάσεις τους τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Παύλος Χρηστίδης.
Φίλης: Δεν είναι η στιγμή να χαϊδεύουμε αυτιά
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, την «παράσταση» έκλεψε ο Νίκος Φίλης, με μια προσωπική παρέμβαση-βόμβα, με την οποία πρότεινε να αφαιρείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού από όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε πανστρατιά για την αύξηση των εμβολιασμών. Και πρότεινε να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν πάνε να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, λέγοντας ότι είναι μια πρόταση όχι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς «δεν είναι η στιγμή να χαϊδεύουμε αυτιά».
«Σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μήνα μετά την παρέλευση 6μήνου από τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό) θα πρέπει προφανώς να παύει η ισχύς των πιστοποιητικών ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία, πολιτιστικές δραστηριότητες, εστίαση, μεταφορές. Συμπολίτες που θα έχουν απολέσει μέγα μέρος της ανοσοποιητικής τους ικανότητας θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ως ‘πλήρως εμβολιασμένοι’. Οφείλουμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης.
Μητσοτάκης στο Mega: «Όσο μεγαλύτερη η υποχρεωτικότητα, τόσο μεγαλύτερη η αντίδραση»
«Είναι καταρχάς θετικό το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων», ήταν η αιχμηρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποκλειστική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του MEGA, όταν δέχθηκε ερώτηση για την πρόταση Φίλη, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Φίλης είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι κάτι, το οποίο το ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως είπε, προσθέτοντας όμως πως δεν θεωρεί «ότι έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση να εμβολιαστούν με την τρίτη».
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όριά της.
«Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας, οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι μπουν σε διαθεσιμότητα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, άλλωστε, ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες για το λόγο ότι, από ένα σημείο και πέρα, «δυστυχώς», όπως είπε χαρακτηριστικά, «χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους, το οποίο είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να το διαπεράσουμε. Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα» για τους εμβολιασμούς
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμμματος, τόνισε πως «δεν έχει χαθεί η μάχη για την πρώτη δόση», καθώς κάθε μέρα εμβολιάζονται 6-7-8.000 πολίτες αφού πείθονται.
Και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα» και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ένα συνεκτικό πλαίσιο, που αφορά στην τρίτη δόση, στην καμπάνια εμβολιασμού, στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στα αυξημένα τεστ στους ανεμβολίαστους.
Αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και υπογράμμισε πως οι εντατικές είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους, στέλνοντας μήνυμα πως αν το σύστημα δεν πιέζεται, τότε υπάρχουν άλλες δυνατότητες.
«Μία πρόταση έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν για τις εκκλησίες»
«Η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια πειθούς», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εκκλησία και είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.
«Εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα το συζητούσαμε, οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και, προσωπικά, τον Αλέξη Τσίπρα.
«Με πέρασε γενεές 14», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας, «αφού με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες».
Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί να το κάνει σήμερα».
Θύμισε πως μετά από σύγκρουση με την Εκκλησία, η κυβέρνηση έκλεισε τους ναούς το Πάσχα και ανέφερε πως στις εκκλησίες δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει την είσοδο, όπως στα καταστήματα.
«Στην εκκλησία δεν υπάρχει υπεύθυνος. Είναι ένας ανοιχτός χώρος λατρείας. Και εν πάση περιπτώσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η πίστη, η έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών μας, είναι μία πράξη η οποία έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με την ίδια λογική, θα βάζαμε την υποχρεωτικότητα και στα super market – υπάρχουν και αλλού εξαιρέσεις ξέρετε».
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή