Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στο Mega – Η χώρα δεν θα πάει σε lockdown για χάρη των ανεμβολίαστων

Μητσοτάκης στο Mega – Η χώρα δεν θα πάει σε lockdown για χάρη των ανεμβολίαστων

Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να ανακαλείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το εξάμηνο , όπως πρότεινε ο κ. Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή λέγοντα «θα το δούμε» αλλά άφησε σαφείς αιχμές για τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι με ορισμένους από την αντιπολίτευση μπορείς να συζητήσεις για την ουσία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του MEGA και τους Γιάννη Πρετεντέρη και Ράνια Τζίμα διαβεβαίωσε ότι «δεν θα πάμε σε lockdown, καθώς είναι άδικο να επιβάλλουμε συνολικούς περιορισμούς στην πλειοψηφία» που έχει εμβολιαστεί.
Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα επιβληθεί lockdown εκτιμώντας πως «η πανδημία δεν έχει ξεφύγει» και πως το 4ο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους.

«Τρεις στους τέσσερις έχουν εμβολιαστεί και είναι άδικο να επιβάλλουμε συνολικούς περιορισμούς στην πλειοψηφία για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά την μειοψηφία αφού υπάρχουν τα εμβόλια ενώ επιφέρει και μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν θα ισχύει η δέσμευση στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις επιστημόνων ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 10.000, ανέφερε πως πολλές φορές έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις και πως όπως όλα τα κύματα και αυτό θα έχει την κορύφωσή του σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η θετικότητα και η πίεση στο σύστημα υγείας και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων όταν γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ.

Απηύθυνε δύο  φορές έκκληση να πάνε όλες οι ηλικίες και κυρίως οι άνω των 60 για την αναμνηστική δόση σημειώνοντας ότι το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές ειδικά στους ηλικιωμένους.

Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να ανακαλείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το εξάμηνο , όπως πρότεινε ο κ. Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή λέγοντα «θα το δούμε» αλλά άφησε σαφείς αιχμές για τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι με ορισμένους από την αντιπολίτευση μπορείς να συζητήσεις για την ουσία.

Υπογράμμισε πως «δεν έχει χαθεί η μάχη για την 1η δόση» καθώς κάθε μέρα εμβολιάζονται  6-7-8.000 πολίτες αφού πείθονται.

Τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα» και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ένα συνεκτικό πλαίσιο που αφορά την τρίτη δόση, την καμπάνια εμβολιασμού, την ενίσχυση του ΕΣΥ,  και τα αυξημένα τεστ στους ανεμβολίαστους.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων, όπως οι αστυνομικοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όρια της ενώ όπως αναγνώρισε αναφύονται θέματα πως θα καλυφθούν τα κενά.

«Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι αντίδραση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι υπάρχουν πιθανότητες  από τους ανεμβολίαστους να πάνε οι μισοί και να εμβολιαστούν, αν και όπως είπε είναι δύσκολο.

Αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες , ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα και υπογράμμισε πως οι εντατικές είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους στέλνοντας μήνυμα πως αν το σύστημα δεν πιέζεται τότε υπάρχουν άλλες δυνατότητες.

«Η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός ενώ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εκκλησία και είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.

«Εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα το συζητούσαμε, οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας» είπε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι «με πέρασε γενεές 14» έφερε αυτήν πρόταση για ψηφοθηρικούς και κομματικούς λόγους. Θύμισε πως με σύγκρουση με την εκκλησία έκλεισε η κυβέρνηση τους ναούς το Πάσχα ενώ πρόσθεσε πως στους ναούς δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει την είσοδο όπως στα καταστήματα. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν μικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα σούπερ – μάρκετ.

Αναλυτικά το τμήμα της συνέντευξης για την πανδημία έχει ως εξής:

Γιάννης Πρετεντέρης: Ελπίζω. Θα κριθεί και από τις απαντήσεις σας. Να ξεκινήσουμε.  Ράνια, θέλεις να ξεκινήσεις πρώτη για την πανδημία; Γιατί το βασικό θέμα είναι το πακέτο της πανδημίας.

Ράνια Τζίμα: Ναι, νομίζω, ότι τα γεγονότα επιβάλλουν να ξεκινήσουμε από την πανδημία. Έχουμε 3 Νοεμβρίου. Πέρυσι 5 Νοεμβρίου, κ. Πρόεδρε, είχατε δίπλα σας τον κ. Τσιόδρα και ανακοινώσατε τότε το lockdown. Ήμασταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είμαστε τώρα. Είχαμε 2.917 κρούσματα, 6.700 χθες. Αν πάμε στους διασωληνωμένους: 187 πέρσι, 434 φέτος, 29 θάνατοι, 59 θάνατοι φέτος. Τι έγινε και σας ξέφυγε η πανδημία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει κα Τζίμα και κ. Πρετεντέρη. Για τον απλούστατο λόγο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Στα συγκριτικά στοιχεία τα οποία παρουσιάσατε θα ήθελα να προσθέσετε και το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο και σήμερα το 73%…

Ράνια Τζίμα: Αυτό δεν το κάνει ακόμα χειρότερο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: …το 73% των ενηλίκων Ελλήνων έχουν εμβολιαστεί και το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι, σήμερα, με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Και ο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτό, είναι πολύ απλά διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα όπως αυτά τα οποία είχαμε πέρυσι. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κοινωνιών προ του εμβολίου. Τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown.

Ράνια Τζίμα: Στο «δια ταύτα» κ. Πρόεδρε, θεωρείτε επιτυχημένη τη διαχείριση;

Γιάννης Πρετεντέρης: Είστε κατηγορηματικός για αυτό; Είστε κατηγορηματικός ότι δεν θα πάμε σε lockdown; Γιατί ακούω διαφόρους να λένε ότι «ενδεχομένως…».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο, κ. Πρετεντέρη, ότι αυτή τη στιγμή 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί, και θα ήταν πάρα πολύ άδικο σήμερα να επιβάλουμε συνολικούς περιορισμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά σήμερα μία μειοψηφία των Ελλήνων. Όπως βλέπετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα ουσιαστικά δεν ακολουθεί αυτή την τακτική.

Γιάννης Πρετεντέρης: Θυμάμαι, όμως, ότι στις 9 Φεβρουαρίου λέγατε ότι «τρέχουμε το τελευταίο μίλι». Δέκα μήνες τρέχουμε το μίλι αυτό. Και,επίσης, ότι τέλος του καλοκαιριού, το 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Και εκεί πέσαμε λίγο έξω. Δεν λέω γιατί πέσαμε έξω. Ας δεχτώ ότι είναι το απρόβλεπτο της ασθένειας. Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το plan b που έχετε; Ας πούμε ότι μέχρι τώρα πάμε καλά. Θα κάνουμε άλλους εμβολιασμούς; Υπάρχει ένα plan b;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χθες ανακοινώσαμε ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο δίνει, πρώτον, έμφαση στη μόνη ουσιαστική λύση για να μπορέσουμε να βάλουμε μία τελεία οριστική και αμετάκλητη στην πανδημία, που είναι η αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Δίνοντας ακόμη περισσότερη έμφαση στη σωστή και στοχευμένη επικοινωνία. Και δίνοντας, επίσης, πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην 3η δόση. Γιατί αποδίδω μεγάλη σημασία στην τρίτη δόση, κυρία Τζίμα και κ. Πρετεντέρη; Για τον απλούστατο λόγο ότι πρώτον ξέρουμε ότι είναι απαραίτητη μετά τους 6 μήνες. Το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές, ειδικά στους ηλικιωμένους. Και δεύτερον, διότι άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις δεν έχουν κάποια φυσική δυσκολία να πειστούν να κάνουν την τρίτη.

Ράνια Τζίμα: Να σταθούμε λίγο στην τρίτη δόση αν μου επιτρέπετε, κ. Πρόεδρε;  Πρώτα από όλα σας άκουσα και νωρίτερα στη Βουλή να επιμένετε ιδιαιτέρως σε αυτό. Μου δόθηκε η αίσθηση ότι επενδύετε περισσότερο πια στην τρίτη δόση παρά στο να πειστούν να εμβολιασθούν όσοι δεν έχουν πειστεί μέχρι σήμερα. Και να σας ρωτήσω και γι’ αυτό που πρότεινε ο κ. Φίλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, όταν παρέρχεται το εξάμηνο μετά τη δεύτερη δόση αν πρέπει να παραμένει σε ισχύ το πιστοποιητικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, είναι καταρχάς θετικό το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων. Αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Φίλης είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι κάτι το οποίο το ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή…

Ράνια Τζίμα: Θα μπορούσε να ισχύσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: …δεν θεωρώ όμως ότι έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση να εμβολιαστούν με την τρίτη. Και το βασικό μήνυμα το οποίο θέλω να μεταφέρω σήμερα είναι ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε -κυρίως από το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται δυο με τρεις μήνες μπροστά μας στην πορεία της πανδημίας- είναι ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, ειδικά όμως για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και ζητώ, κάνω έκκληση στους πολίτες, να πάνε να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση. Απλά να απαντήσω στο ερώτημα, γιατί δεν εξαντλούμε μόνο τα μέτρα μας στον εμβολιασμό.

Η δεύτερη πολύ σημαντική παρέμβαση φορά το testing. Το testing των ανεμβολίαστων. Αυτό δεν είναι μία τιμωρία για τους ανεμβολίαστους, είναι μια προστασία για τους ανεμβολίαστους και για όλους τους υπόλοιπους. Η Ελλάδα σήμερα, κυρία Τζίμα, είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο testing. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά σχετικά χαμηλότερο δείκτη θετικότητας.

Και τρίτη παράμετρος της πολιτικής μας, φυσικά, είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ στα όρια των δυνατοτήτων του. Για να αποδραματοποιήσω λίγο την κατάσταση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε πέρυσι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε αριθμό διασωληνωμένων.

Ράνια Τζίμα: Εντάξει, είδαμε γιατρούς να καταρρέουν βέβαια μπροστά στις κάμερες τα προηγούμενα 24ωρα, είναι στα όριά τους οι γιατροί της «πρώτης γραμμής».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας διαρκώς, φυσικά μέχρι που να φτάσουμε το ταβάνι των δυνατοτήτων μας.

Και κάτι ακόμα: μιλήσατε για την πρώτη δόση. Δεν είναι χαμένη αυτή η μάχη και αυτό θέλω να το τονίσω. Κάθε μέρα 5.000, 6.000, 7.000, 8.000 συμπολίτες -δεν είναι αμελητέος αριθμός αν και δεν είναι αυτός που θα θέλαμε- κάνουν το βήμα και επιλέγουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και τις αναστολές τους και εμβολιάζονται. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν την πρώτη δόση. Αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία.

Γιάννης Πρετεντέρης: Η αντιπολίτευση, όμως, κ. Πρόεδρε, κάνει μια τροπολογία σήμερα και λέει, «επιτέλους να βάλετε και ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους μπαίνουν σε εκκλησίες». Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει η διάθεση να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι που μπαίνουν στις εκκλησίες, και μπαινοβγαίνουν και έχει και κόσμο και είναι και ανεμβολίαστοι. Όπως δεν καταλαβαίνω, γενικότερα,  υπάρχει μια ανοχή απέναντι στους ανεμβολίαστους. Παραδείγματος χάρη, Σώματα Ασφαλείας: Το 70% είναι εμβολιασμένο, 30% είναι ανεμβολίαστο. Που σημαίνει ότι αυτοί που μας φυλάνε, που μας προστατεύουν από τα μέτρα, είναι οι ίδιοι ανεμβολίαστοι.

Ράνια Τζίμα: Και, συγγνώμη, αν μου επιτρέπετε κάτι πάνω σε αυτό. Πέρα από το κενό λογικής που κι εγώ εντοπίζω. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χρειάζομαι εγώ, ο ανεμβολίαστος ας υποθέσουμε, τεστ για να πάω για καφέ αλλά δεν χρειάζομαι στην εκκλησία. Σας προσάπτουν σε σχέση με αυτό ότι, ας το πούμε, ψαρεύετε σε συγκεκριμένες δεξαμενές. Ότι δεν τα βάζετε, ας το πούμε έτσι, με συγκεκριμένα, προνομιακά πιθανώς για εσάς, πιο συντηρητικά πολιτικά ακροατήρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Τζίμα, θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε εκκλησίες. Κλείσαμε τις εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε μια σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία η οποία τελικά πείστηκε, όμως, ότι αυτό ήταν το σωστό. Για να απαντήσω, όμως, στο ερώτημα σας. Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες. Εγώ θα αντιτείνω το εξής…

Γιάννης Πρετεντέρης: Άρα, κατάλαβα δεν είναι για την υποχρεωτικότητα του τεστ. Είναι για την υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού για να μπορείς να μπεις στις εκκλησίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Του πιστοποιητικού, εντάξει. Λοιπόν, εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα: θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα. Από όλη την κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο του μέλημα είναι το αν θα έχουμε τεστ και για όσους μπαίνουν σε εκκλησίες; Και αν υπήρχε τρόπος αυτό, κ. Πρετεντέρη, κα Τζίμα, να το εφαρμόσουμε, δεν θα ήμουν αρνητικός…

Ράνια Τζίμα: Στο λιανικό εμπόριο, γιατί θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο ο έμπορος ο οποίος έχει μόνος του ένα μαγαζί- γιατί ξέρετε ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορίου αυτό- να εξυπηρετεί τον πελάτη και ταυτόχρονα να ελέγχει στην είσοδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί υπάρχει κάποιος στην πόρτα. Στην εκκλησία πολλές φορές…

Ράνια Τζίμα: Όχι πάντα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς. Εν πάση περιπτώσει, για να το κλείσουμε το θέμα αυτό, εάν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί θα ήμουν διατεθειμένος να το συζητήσω. Επαναλαμβάνω όμως, ο λόγος…

Γιάννης Πρετεντέρης: Για τις εκκλησίες εννοείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Ο λόγος για τον οποίο…

Γιάννης Πρετεντέρης: Ότι δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής του, δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Πολύ πιο δύσκολο από ότι είναι σίγουρα σε ένα κατάστημα.

Γιάννης Πρετεντέρης: Στο λιανικό εμπόριο υπάρχει ένας υπεύθυνος που έχει το μαγαζί…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκεί δεν υπάρχει κανείς. Στην εκκλησία δεν υπάρχει υπεύθυνος. Είναι ένας ανοιχτός χώρος λατρείας. Και εν πάση περιπτώσει, η πίστη, η έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών μας, είναι μία πράξη η οποία έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με την ίδια λογική θα βάζαμε την υποχρεωτικότητα και στα super market, υπάρχουν και αλλού εξαιρέσεις ξέρετε.

Γιάννης Πρετεντέρης: Σώματα ασφαλείας….

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τα Σώματα Ασφαλείας, λοιπόν, να έρθω και σε αυτό. Κοιτάξτε, δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Και μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι μπουν σε διαθεσιμότητα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας.

Γιάννης Πρετεντέρης: Συζητάτε για τα Σώματα Ασφαλείας την υποχρεωτικότητα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν τη συζητάμε.

Γιάννης Πρετεντέρης: Ούτε στο Στρατό;

Ράνια Τζίμα: Να ρωτήσω κάτι; Πώς ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός θα πάει να ελέγχει έναν ανεμβολίαστο πολίτη; Εγώ, ας πούμε ότι είμαι ανεμβολίαστη, λοιπόν, και έρχεται να με ελέγξει ένας αστυνομικός. Θα μπορώ αντιστοίχως να ρωτήσω αν εκείνος είναι εμβολιασμένος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όπως σας είπα η εμπειρία μάς έδειξε, διότι εδώ πέρα κανείς δεν είχε κάποια μαγική συνταγή και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες για το λόγο ότι από ένα σημείο και πέρα δυστυχώς χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους το οποίο είναι  πάρα – πάρα πολύ δύσκολο να το διαπεράσουμε. Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό.

Κατά συνέπεια, η δική μας πολιτική παραμένει να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς. Γιατί λέω τους μισούς; Γιατί από τις μετρήσεις φαίνεται περίπου ότι υπάρχουν οι μισοί των ανεμβολίαστων που δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να τους πείσουμε να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Όπως σας είπα και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν 5.000, 6.000, 7.000, 8.000 κάθε μέρα που κάνουν την πρώτη δόση. Εάν φτάναμε τους 20.000 θα είχαμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα. Και εξακολουθώ να κάνω μια σημαντικότατη έκκληση, ειδικά στους συμπολίτες μας άνω των 60: να κάνουν το βήμα ή εν πάση περιπτώσει, αν είναι  αποφασισμένοι να μην το  κάνουν, να προσέχουν πάρα-πάρα πολύ. Ο ιός κυκλοφορεί, χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Είναι 30 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος άνθρωπος κάποιας ηλικίας από κορονοϊό αν είναι ανεμβολίαστος σε σχέση με το να συμβεί αυτό σ’ έναν εμβολιασμένο.

Οι Εντατικές μας είναι σήμερα γεμάτες ανεμβολίαστους. Νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα πεθαίνουν γιατί είναι ανεμβολίαστοι. Μία έγκυος γυναίκα, γεννήθηκε το παιδί της και πέθανε η ίδια ανεμβολίαστη. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσα παραπάνω επιχειρήματα πρέπει να επιστρατεύσουμε για να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι πραγματικά κινδυνεύουν από αυτό.

Γιάννης Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε, για να κλείσουμε και αυτήν την ενότητα, επανέρχομαι στην πρώτη μου ερώτηση. Ένα σχέδιο Β έχετε στο μυαλό σας ή έτσι θα προχωρήσουμε; Δεν κάνουμε lockdown. Προσπαθούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους. Η υποχρεωτικότητα έφτασε στα όριά της, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε άλλους. Και «βλέποντας και κάνοντας», περίπου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι καθόλου «βλέποντας και κάνοντας». Χθες εξαγγείλαμε ένα επιπλέον -όπως σας είπα- πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά την υποχρεωτικότητα των τεστ. Αν αυτή τη στιγμή, όμως, με ρωτάτε εάν θα κλείσουμε ξανά, όχι δεν θα κλείσουμε ξανά.

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα.

Ράνια Τζίμα: Ακόμα και αν φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα, 15.000 κρούσματα;  Δηλαδή αυτό είναι σαν να προσπερνάτε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε τι να σας πω τώρα, μου κάνετε ερωτήσεις οι οποίες…

Ράνια Τζίμα: Ρωτώ επί τη βάσει προβλέψεων επιστημόνων. Υπάρχουν καθηγητές που κάνουν αυτές τις προβλέψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε πόσες τέτοιες προβλέψεις έχω δει κατά καιρούς οι οποίες πέσανε πάρα πολύ έξω;

Ράνια Τζίμα: Πάντως οι καθηγητές που λέγανε για 5.000 κρούσματα πριν από δύο εβδομάδες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Τζίμα, μην μετράτε τα κρούσματα όταν έχουμε 400.000 τεστ ημερησίως. Θα μετράτε τη θετικότητα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ράνια Τζίμα: Στο «δια ταύτα» λέτε «όχι» όπου και αν φτάσουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο Σύστημα Υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Διότι όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους.

Και επειδή αυτό είναι ένα κύμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, με την έννοια του ότι το 73% των ενηλίκων -όπως σας είπα- είναι ήδη εμβολιασμένοι, εκτιμώ ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή.

Και η χώρα έχει πληρώσει ένα πάρα πολύ βαρύ τίμημα από τα lockdown. Τα lockdown -όπως σας είπα- ήταν απολύτως απαραίτητα και πρώτος εγώ δεν δίστασα να τα επιβάλω με πολύ μεγάλο θάρρος και με μεγάλο κόστος όταν δεν είχαμε τα εμβόλια. Τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε. Και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι -και θέλω να είμαι εδώ πολύ ξεκάθαρος- οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Ανταποκρίνεται αλλά πιέζεται.

Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται και άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία θα έχει όταν το Σύστημα πιέζεται.

Οι δυνατότητες είναι αυτές, έχουμε παραπάνω από 1.200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αρκετές πρέπει να μείνουν σε εφεδρεία και για αυτούς οι οποίοι δεν πάσχουν σήμερα από Covid. Και πιστεύω ότι εδώ που έχουμε φτάσει η πολιτεία εξαντλεί τα όρια της πειθούς και θα εξακολουθεί να το κάνει. Είμαι πολύ -πρέπει να σας πω- ενοχλημένος, όταν ακούω από κάποιους ότι δήθεν έχουμε ρίξει «λευκή πετσέτα».

Κάθε μέρα ασχολούμαστε με το ζήτημα αυτό. Σκεφτόμαστε, μελετάμε, συζητάμε με όλους τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες, ξέρετε, επειδή ακούω και διάφορα, να κάνουμε λέει επιτροπή «κοινής αποδοχής». Τι πάει να πει επιτροπή…

Ράνια Τζίμα: Ναι, είναι η πρόταση του κ. Τσίπρα αυτή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …εξηγείστε μου εσείς τι πάει να πει επιτροπή «κοινής αποδοχής». Δηλαδή θα ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας και τους καλύτερους επιστήμονες που έχουμε στο εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά κατά κανόνα καταλήγουν σε μια θέση την οποία υιοθετούμε.

Γιάννης Πρετεντέρης: Κάπου καταλήγουν. Και είναι άλλο πράγμα η συζήτηση μεταξύ επιστημόνων και άλλο πράγμα η συζήτηση μεταξύ πολιτικών ή εκπροσώπων των πολιτικών και όλα αυτά τα πράγματα.

Αν θέλετε να κλείσουμε λίγο το κεφάλαιο της πανδημίας με αυτά που είπαμε και να περάσουμε σε ένα δεύτερο κεφάλαιο, που αφορά κυρίως τα εξωτερικά της χώρας.

Must in

Nότιγχαμ: Στον δρόμο για τα αστέρια!

Η Νότιγχαμ Φόρεστ φαίνεται σίγουρη για τον εαυτό της και βγάζει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο