Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία – Η αέναη «περιχαράκωση» της Κίνας και τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Πανδημία – Η αέναη «περιχαράκωση» της Κίνας και τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Κίνα επιμένει στην στρατηγική Zero-COVID. Οι τοπικές εξάρσεις της πανδημίας και η νέα οδηγία του Πεκίνου προς τα νοικοκυριά να στοκάρουν τρόφιμα και βασικά αγαθά εντείνουν τον προβληματισμό

Ένα αχανές συγκρότημα τριόροφων κτιρίων, συνολικής έκτασης όσο θα κάλυπταν 46 γήπεδα ποδοσφαίρου, ολοκληρώθηκε προ ημερών στα περίχωρα της μητροπολιτικής Γκουαντζού, στον νότο της Κίνας.

Εξοπλισμένο με τεχνολογία 5G και τεχνητής νοημοσύνης, διαθέτει 5.000 μονόκλινα δωμάτια, κάμερες κλειστού κυκλώματος σε κάθε πόρτα και έναν στόλο ρομπότ για την εξυπηρέτηση όσων θα μείνουν στις εγκαταστάσεις.

Δεν θα είναι όμως ένοικοι, ούτε φιλοξενούμενοι, αλλά -όπως ανακοινώθηκε- ταξιδιώτες από το εξωτερικό, που με την άφιξή τους στα κινεζικά εδάφη υποχρεούνται σε πολυήμερη καραντίνα.

Παρά τον τεράστιο όγκο του, το συγκρότημα κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Είναι, δε, το πρώτο μιας σειράς ανάλογων κέντρων καραντίνας που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο, παρά το ότι η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί απαρέγκλιτα την πολιτική Zero-Covid.

Την εξάλειψη δηλαδή του κοροναϊου στο εσωτερικό της, με τα σύνορα επί της ουσίας κλειστά -μέσω αυστηρών περιορισμών  σε αφίξεις και αναχωρήσεις και αυστηρή καραντίνα για τους εισερχόμενους- με την προώθηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της και με την άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων, τοπικών lockdown και μαζικών διαγνωστικών τεστ, όπου εντοπίζονται κρούσματα της Covid-19.

Η… τελευταία των Zero-Covid

Η προσήλωση της Κίνας στη στρατηγική Zero-Covid καταγράφεται σε μία περίοδο που αφενός τα υπόλοιπα μεγάλα κράτη της ευρύτερης περιοχής την εγκαταλείπουν -αν και διστακτικά και με πανδημικά σκαμπανευάσματα στο εσωτερικό τους- αφετέρου το 75% του κινεζικού πληθυσμού είναι πια πλήρως εμβολιασμένο.

Η κατασκευή του γιγαντιαίου κέντρου καραντίνας στην Γκουαντζού και ο προγραμματισμός για την ανέγερση και άλλων γενούν νέα ερωτήματα για τον εφεξής σχεδιασμό της κινεζικής κυβέρνησης, ενόσω αυτή δεν δείχνει κάποια διάθεση χαλάρωσης των αυστηρών συνοριακών ελέγχων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Τη σύγχυση, εν τω μεταξύ, ήρθε να επιτείνει μία σύσταση του υπουργείου Εμπορίου προς τις κινεζικές οικογένειες, την Τρίτη, να στοκάρουν τρόφιμα και βασικά είδη για την κάλυψη της καθημερινής ζωής και πιθανής έκτακτης ανάγκης.

Η είδηση προκάλεσε αγορές πανικού, με φόντο την εκτίναξη των τιμών των λαχανικών (εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την εγχώρια παραγωγή), εύλογους φόβους για προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού από τα κατά τόπους lockdown και τη διάχυτη ανησυχία για τη πορεία της πανδημίας.

Μέχρι και σενάρια πολέμου στην Ταϊβάν άρχισαν να κυκλοφορούν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τα κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να διαψεύσουν.

«Μην αφήνετε τη φαντασία σας να οργιάζει» ήταν το μήνυμα μέσω της ελεγχόμενης από το ΚΚΚ εφημερίδας Economic Daily. Η οδηγία, ανέφερε, συνδέεται με τις νέες εξάρσεις της πανδημίας και την κατάλληλη προετοιμασία του πληθυσμού, για παν ενδεχόμενο.

Στο μεσοδιάστημα, οι τοπικές εστίες κοροναϊού -που επισήμως είναι περιορισμένες και αποδίδονται σε εισερχόμενα κρούσματα από το εξωτερικό- αυξάνονται και αντιμετωπίζονται με αυστηρά έκτακτα μέτρα.

Από το κλείσιμο ολόκληρης της Disneyland, τη Δευτέρα, στη Σανγκάη -μετά τον εντοπισμό ενός θετικού στον κοροναϊο επισκέπτη- έως την επιβολή καραντίνας σε μεγάλες κατοικημένες περιοχές, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον εφιάλτη στη Γουχάν.

Βλέποντας και κάνοντας…

Εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού φτάσει στο 85%, πιθανόν στις αρχές του 2022, τότε «γιατί να μην ανοίξουμε;», διερωτήθηκε τις προάλλες ο Γκάο Φου, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι επεισέρχονται πολλοί παράγοντες, που το Πεκίνο θα λάβει σοβαρά υπόψη του στον όποιο μελλοντικό σχεδιασμό.

Κατά πρώτον, αφορά στην πορεία της ίδιας της πανδημίας. Τόσο εντός της κινεζικής επικράτειας, όσο και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, που εγκατέλειψαν η μια μετά την άλλη την στρατηγική Zero-Covid και τώρα επιχειρούν να μάθουν να ζουν με τον κοροναϊό.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2022, εν τω μεταξύ, η αχανής χώρα θα γιορτάζει μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της: τον νέο κινεζικό έτος, που υπό κανονικές συνθήκες σημαίνει μαζικές αφίξεις από το εξωτερικό, μεγάλες συναθροίσεις και υπερκατανάλωση, ενόψει της οποίας η κυβέρνηση παίρνει συνήθως μέτρα ενίσχυσης των προμηθειών σε χοιρινό κρέας και φρέσκα λαχανικά.

Ήδη, τα πρόσφατα προβλήματα στην παραγωγή λόγω πανδημίας, κακών καιρικών συνθηκών και ελλείψεων σε ενέργεια έχουν σημάνει συναγερμό στο Πεκίνο ως προς την επάρκεια τροφίμων έως και την άνοιξη, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νόμο για την επισιτιστική ασφάλεια. Τη Δευτέρα, παρουσίασε νέο σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.

Στις 4 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη εν τω μεταξύ η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Στην κινεζική πρωτεύουσα θα έχουν ήδη καταφτάσει οι διεθνείς αντιπροσωπείες -αν και στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι φωνές υπέρ ενός μποϊκοτάζ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση του Πεκίνου -η οποία ποντάρει πολύ στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση για την προβολή του κινεζικού μεγαλείου εντός κι εκτός συνόρων- θα ήταν να συμβεί στα εδάφη της ένα φιάσκο ανάλογο με εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το περασμένο καλοκαίρι.

Υψηλό «στοίχημα»

Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτελεί για τον Κινέζο πρόεδρο Σι μια μείζονα πρόκληση και πολυεπίπεδο τεστ αποτελεσματικότητας της πολιτικής του, ενόψει του επόμενου Οκτωβρίου.

Μήνα έναρξης του 20ου και πλέον κρίσιμου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κατά το οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εδραιώσει, πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, μία τρίτη θητεία στην εξουσία, ηγούμενος για τουλάχιστον άλλη μία πενταετία των προσπαθειών ανάδυσης της «κινεζικού γίγαντα» σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη.

Μοιραία, οι κυβερνητικοί χειρισμοί των επόμενων μηνών, από την πανδημία έως την εθνική οικονομία -η οποία ήδη παρουσιάζει σημάδια στασιμοπληθωρισμού- θεωρούνται κρίσιμοι και κομβικοί.

Must in

Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων

Στη φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με «οικοδεσπότη» το πετρελαιοπαραγωγό Μπακού, είναι βαριά η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πολλοί οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024