Ψεκασμοί με drones για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς
Οι πιλοτικοί ψεκασμοί κατά του δάκου με την χρήση των drones συμβάλλει στην καλύτερη κάλυψη και μεγαλύτερη προστασία απόκρημνων και δύσβατων ελαιοκτημάτων.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Πιλοτικούς ψεκασμούς με drones σε ελαιώνες στη Λάρισα και τη Μαγνησία για την καταπολέμηση του δάκου ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξαρχος» που υλοποιεί σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) στην εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνες ποικίλης μορφολογίας συγκριτικά με τους ψεκασμούς από τα συνεργεία δακοκτονίας.
Οι συγκριτικές και πειραματικές εργασίες καταπολέμησης του δάκου, περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή πειραματικών ψεκασμών με drones από ειδικά αδειοδοτημένες για πειραματισμό εταιρείες από το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αξιολόγηση των δεδομένων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την εταιρεία «IONOS Μ.ΙΚΕ» τρεις ψεκασμοί ελαιοδένδρων με κατάλληλο ΣμηΕΑ αγροτικών ψεκασμών (εξακόπτερο-10λτ.) σε ελαιώνες στην περιοχή της Καρδίτσας και του Κόκκινου Νερού της Π.Ε. Λάρισας, καθώς και στην περιοχή του Κεραμιδίου της Π.Ε. Μαγνησίας, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν διάφορα μικροπεριβάλλοντα και επίπεδα παραγωγής.
Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι το ετοιμόχρηστο δόλωμα «Success 0.24CB». Η εφαρμογή του δολώματος γίνεται κάθε τρίτο δέντρο και θα συγκριθεί με τον δολωματικό ψεκασμό με επίγειους ψεκαστήρες (επινώτιους ή γεωργικούς ελκυστήρες), που πραγματοποιούνται σε όμορους παραγωγικούς ελαιώνες. Ως μάρτυρες λαμβάνονται αψέκαστα αγροτεμάχια. Η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων απέναντι στον δάκο θα εκτιμηθεί με καταμέτρηση των ακμαίων με παγίδες McPhail και μέγεθος προσβολής σε καρπούς. Παράλληλα, θα μετρηθεί η επίδραση σε έντομα μη στόχους.
«Η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στη Θεσσαλία και γι’ αυτό η προστασία της και κατ’ επέκταση η προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών είναι βασική μας προτεραιότητα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με σκοπό την αξιολόγηση καινοτόμων μεθόδων ακριβείας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών και ταυτόχρονα τη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών. Τα αποτελέσματα των πειραματικών εργασιών πρόκειται να αξιολογηθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να διερευνηθεί στη συνέχεια η δυνατότητα χρήσης σε εκτεταμένη περιοχή της Περιφέρειας καθώς και όλης της χώρας», επισήμανε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Σημείωσε δε, ότι η χρήση των drones συμβάλλει στην καλύτερη κάλυψη και μεγαλύτερη προστασία απόκρημνων και δύσβατων ελαιοκτημάτων. Παράλληλα από τη στοχευμένη εφαρμογή ακριβείας στα ψεκαζόμενα δένδρα και τη μείωση της χρήσης χημικών προκύπτει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα σημαντική ωφέλεια για την τοπική κοινωνία και την αγροτική οικονομία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις