Κοροναϊός – Κοκκινίζει επικίνδυνα και ταχύτατα ο επιδημιολογικός χάρτης – Διπλασιάστηκε το ποσοστό θετικότητας – Σε επίπεδο συναγερμού το ΕΣΥ
Ο κοροναϊός συνεχίζει να δίνει αρνητικά ρεκόρ σχεδόν κάθε μέρα, ενώ οι ειδικοί κάνουν «μαύρες» προβλέψεις για τη συνέχεια αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι περισσότερο από ανησυχητικά.
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ με 6.808 μολύνσεις. Άλλοι 42 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 441 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Ο υγειονομικός χάρτης είναι αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στη χώρα αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, επιστρέφει και το «βαθύ κόκκινο» σε πολλές περιοχές.
Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Πού υπάρχει έξαρση της πανδημίας
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» μπήκαν Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Στο «βαθύ κόκκινο» είναι: το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Καβάλα.
Στο «κόκκινο» επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.
Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής: Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.
Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.
- Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Κοκκίνησε ολόκληρη η Ελλάδα στους Χάρτες του ECDC – Οι περιοχές στο βαθύ κόκκινο
«Καμπανάκι» από Γκάγκα και Παπαευαγγέλου
Έως το 500% φτάνει η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε πολλές περιοχές με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα να τονίζει ότι είναι μεγάλη η διασπορά της νόσου.
Η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των θανάτων αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας, με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους.
Έκανε, ωστόσο, ειδική αναφορά στους θανάτους ατόμων μικρής ηλικίας τονίζοντας πως χθες κατέληξε ένας 39χρονος και προχθές ένα 27χρονος, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί και θάνατοι εγκύων, προτρέποντας τη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών να εμβολιαστούν.
Η υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών Covid στα νοσοκομεία της χώραςm παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά το ποσοστά των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία τους να είναι ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.
Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.
Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι. «Κανείς διασωληνωμένος σε ράντσο», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας όμως πως κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για την κατάσταση στα νοσοκομεία
SOS για τους χώρους εργασίας
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αύξηση του ποσοστού θετικότητας, το οποίο όπως είπε έχει σχεδόν διπλασιαστεί, έκρουσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τα 35.000, ενώ συμπλήρωσε πως η πίεση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ακόμα, ανέφερε πως έχουμε περίπου 3.000 ασθενείς με κοροναϊό που νοσηλεύονται στη χώρα. Επιπλέον, υπογράμμισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι.
Παράλληλα, χτύπησε καμπανάκι και για τους χώρους εργασίας, στους οποίους, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς, παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης.
Σε άλλο σημείο η κ. Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό ότι η μεταδοτικότητα στα σχολεία και τα παιδιά δεν δείχνει να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά δεν ξεπερνάει το 25%, ενώ το 30% των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 35-55.
«Η τήρηση των μέτρων και το συχνό testing στην εκπαίδευση φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Γραβάνης: Πάμε για μέχρι και 10.000 κρούσματα το επόμενο 20ημερο
Για πάρα πολύ δύσκολους μήνες το επόμενο διάστημα προειδοποιεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης σε σχέση με τη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, κατεξοχήν για τους ανεμβολίαστους και έως 7% για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, μέσα στο επόμενο 15ήμερο και 20ήμερο θα έχουμε μέχρι και 10.000 κρούσματα και κυρίως βαριές νοσηλείες και απώλειες συνανθρώπων μας, με επιπτώσεις όχι μόνο στη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και στην οικονομία.
Αναφερόμενος στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν, τόνισε ότι χρειάζεται πολύ αυστηρή επιτήρηση, δεδομένου ότι το παρελθόν έχει δείξει ότι τα συστήματα επιτήρησης χαλαρώνουν και τελικά ο ιός ξεφεύγει πάλι.
Έχουμε, πρόσθεσε, ένα τεράστιο όπλο, το εμβόλιο, ασφαλές και αποτελεσματικό με βάση τη γνώση από τα 7 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε 2,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς και έθεσε το ηθικό ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι έχουν δικαίωμα να στερούν τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα που ενδέχεται να μην μπορούν να νοσηλευτούν από την επιβάρυνση των δομών υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις