ΠΟΥ – Πολύ ανησυχητικός ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού στην Ευρώπη – «Μπορεί να δούμε μέχρι τον Φεβρουάριο άλλο μισό εκατ. θανάτους»
«Είμαστε και πάλι στο επίκεντρο», δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους μέχρι το Φεβρουάριο στην ήπειρο.
«Είμαστε και πάλι στο επίκεντρο», δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια ονλάιν συνέντευξης Τύπου. «Ο σημερινός ρυθμός της μετάδοσης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητικός», δήλωσε ο Κλούγκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα πρόσθεσε πως τα νέα κρούσματα πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αυξάνονται εξαιτίας του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού.
«Αν παραμείνουμε σ’ αυτή την πορεία, μπορεί να δούμε μέχρι το Φεβρουάριο άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της Covid-19 στην (ευρωπαϊκή) περιφέρεια», δήλωσε.
«Μια νέα μετάλλαξη θα μας γυρίσει πάλι στην αρχή»
Υπενθυμίζεται η προειδοποίηση της επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, Σούμια Σουιμινάθαν, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, σημειώνοντας ότι έχουμε διανύσει το 60% της διαδρομής χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες από εδώ και πέρα. Όπως ανέφερε «θα ήταν πρόωρο να λεχθεί ότι η πανδημία θα τελειώσει σύντομα, καθώς υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άγνωστα σημεία, που πρέπει να ερευνηθούν, κυρίως η απροσδόκητη εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού».
Ο λόγος που μια νέα μετάλλαξη μπορεί να μας γυρίσει μήνες πίσω είναι η μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά εμβολιασμού στον πλανήτη.
Υπάρχουν χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους και χώρες που πλήρως ανοσοποιημένο είναι μόλις το 4% του πληθυσμού, όπως στην Αφρική.
«Όσο περισσότερο ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δόσεις για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού παγκοσμίως», ανέφερε και κάλεσε τις πλούσιες χώρες να αποφύγουν την εκτεταμένη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων και αντ΄ αυτού να διασφαλίσουν ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, απέχοντας από έναν «εθνικισμό εμβολιασμού, όπως αναφέρει η ertnews.gr.
Σε ποιες χώρες είναι ιδιαίτερα έντονος ο σκεπτικισμός για τον εμβολιασμό
Μιλώντας μεταξύ άλλων, για τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια που είναι ιδιαίτερα έντονος ακόμη και στην εύπορη Ελβετία, τόνισε πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σκεπτικισμός είναι ιδιαίτερα έντονος σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και καλά μορφωμένο πληθυσμό. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σκεπτικισμός για τον εμβολιασμό είναι χαμηλότερος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εάν επικρατήσει η απροθυμία εμβολιασμού, πρέπει να κατανοήσουμε τα αίτια. Οι ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου και τον τύπο ή την ασφάλεια μπορούν να απαντηθούν σχετικά εύκολα. Πολλοί σκεπτικιστές μπορούν να πειστούν. Ταυτόχρονα, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν αλλάζουν γνώμη. Πρέπει να ζήσουμε με αυτό».
Εκείνο πάντως που πρέπει να καταπολεμηθεί σθεναρά, όπως ανέφερε, «είναι οι θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, όπου και πρέπει να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός εμβολιασμού παγκοσμίως.
- Σαν αστέρας του… Χόλιγουντ ο Αμορίμ στο Μάντσεστερ (vid)
- Στη Σαμάνθα Χάρβεϊ και το «ερωτικό γράμμα» της στον πλανήτη Γη, το φετινό βραβείο Booker
- Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι
- Επικό fail στο NBA: Πώς στέρησε τη νίκη της ομάδας του λόγω ενός τάιμ-άουτ
- Επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς με φοβερό Γιάννη Αντετοκούνμπο (99-85)
- Τέλος στα λατινικά