Βραβείο Μπούκερ – Απονεμέθηκε στον Ντέιμον Γκάλγκουτ για το βιβλίο του «Η υπόσχεση»
Ο Ντέιμον Γκάλγκουτ τοποθετεί στο επίκεντρο του έργου του αυτού τη διαδρομή μιας οικογένειας λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ο συγγραφέας Ντέιμον Γκάλγκουτ από τη Νότια Αφρική έλαβε χθες Τετάρτη το βράδυ το Booker Prize, από τα πιο περίβλεπτα βραβεία στον κόσμο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, για το μυθιστόρημά του The Promise («Η υπόσχεση», εκδ. Penguin Random House South Africa, 2021, αμετάφραστο στα ελληνικά).
Η διαδρομή μετά το απαρτχάιντ
Ο κ. Γκάλγκουτ τοποθετεί στο επίκεντρο του έργου του αυτού τη διαδρομή μιας οικογένειας λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ. Η υπόσχεση του τίτλου είναι να παραχωρηθεί στη μαύρη οικιακή βοηθό της, που είναι μαύρη, ένα από τα σπίτια στην ιδιοκτησία της.
We are delighted to announce that the winner of the #2021BookerPrize is ‘The Promise’ by Damon Galgut! Watch Damon’s winner’s interview live on the BBC now: https://t.co/AV21wqAtaD@ChattoBooks @vintagebooks @penguinrandom pic.twitter.com/TeC0WvN9k9
— The Booker Prizes (@TheBookerPrizes) November 3, 2021
«Είμαι βαθιά, ταπεινά ευγνώμων», είπε ο 57χρονος λογοτέχνης, υποψήφιος για τρίτη φορά για το Μπούκερ.
Θεωρείτο φαβορί ανάμεσα στα έξι πρόσωπα – τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες – στον τελικό κατάλογο των υποψηφιοτήτων.
Κινούμενο στην περίοδο από τέλος του απαρτχάιντ ως την προεδρία του Τζέικομπ Ζούμα, το μυθιστόρημα «Η υπόσχεση» περιγράφει την προοδευτική αποδιάρθρωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας των λευκών στην Πρετόρια, καθώς η χώρα μπαίνει στον δύσβατο δρόμο προς τη δημοκρατία.
«Εξαιρετικό»
«Hταν δύσκολο», εξήγησε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η ιστορικός Μάγια Τζάσανοφ, όμως «έπειτα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε σε συναίνεση γύρω από το ένα βιβλίο» που έχει ιδιαίτερη «πρωτοτυπία» και «απίστευτα ρευστή αφήγηση», έργο «πυκνό, με ιστορική και μεταφορική σημασία».
Ο συγγραφέας είπε πως αποδέχεται το βραβείο για «όλες τις ιστορίες που αφηγήθηκαν κι αυτές που δεν αφηγήθηκαν» οι συγγραφείς, γνωστοί ή μη, «της αξιοπρόσεκτης ηπείρου στην οποία ανήκει».
Το περιοδικό New Yorker χαρακτήρισε το έργο «εξαιρετικό», οι Sunday Times της Νότιας Αφρικής «εκπληκτικό» το «πόση πολλή ιστορία πακετάρει» ο Ντέιμον Γκάλγκουτ σ’ ένα «σύντομο μυθιστόρημα».
Σε βίντεο που μεταδόθηκε πριν ανακοινωθεί η βράβευση, ο συγγραφέας εξηγεί ότι ήθελε να δείξει με το βιβλίο αυτό «το πέρασμα του χρόνου και το τι κάνει σε μια οικογένεια, στην πολιτική της χώρας και στο αίσθημα της δικαιοσύνης».
Στην τελετή της βράβευσης, που μεταδόθηκε απευθείας από το BBC, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες συμμετείχαν διά ζώσης, αντίθετα με την περυσινή, στην οποία πήραν μέρος μέσω βιντεοδιάσκεψης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
Take a look at the moment Damon Galgut found out that he had won the #2021BookerPrize! Read more about ‘The Promise’ here: https://t.co/HOh2uZApV4#BookerPrize #ThePromise #DamonGalgut @chattobooks @VINTAGEBooks @penguinrandom pic.twitter.com/BYd17ktG5O
— The Booker Prizes (@TheBookerPrizes) November 3, 2021
Χρηματικό έπαθλο και διεθνή φήμη
Τα έξι έργα του τελικού καταλόγου επελέγησαν από τους πέντε κριτές μεταξύ 158 μυθιστορημάτων που τυπώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2020 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.
Το Μπούκερ, που άρχισε να απονέμεται το 1969, τιμά κάθε χρόνο τον δημιουργό του «καλύτερου μυθιστορήματος που γράφτηκε στα αγγλικά». Ο νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών (περίπου 55.000 ευρώ) και εγγυημένη διεθνή φήμη.
Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει ένα μυθιστόρημα του κ. Γκάλγκουτ, που άρχισε τη συγγραφή στα 17 του χρόνια, και πρόκειται για το έργο του «Ο καλός γιατρός» (τίτλος πρωτοτύπου: The Good Doctor, μτφ. Αλέξης Εμμανουήλ, εκδ. Ωκεανίδα, 2005).
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις