Στέλιος Πρασσάς – Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος
Μαθήματα ζωής δίνει ο 90χρονος Στέλιος Πρασσάς, ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος που πρόκειται να λάβει μέρος στον φετινό Μαραθώνιο Αθήνας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Υπάρχουν στη ζωή παραδείγματα προς μίμηση. Ανθρωποι που με τη στάση ζωής τους, με τη δουλειά τους, με τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντα και το ίδιο το πείσμα τους, σου δημιουργούν την αίσθηση του μοναδικού.
Ενας τέτοιος συμπολίτης μας, ένας ηλικιωμένος, με ηλικία σχεδόν… ενός αιώνα, ένας αιώνιος έφηβος, είναι ο κύριος Στέλιος Πρασσάς.
Ο 90χρονος κ. Στέλιος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαραθωνοδρόμος καθώς έχει γεννηθεί το 1931.
Ο ίδιος είναι αθλητής του Τελμησσού Νέας Μάκρης και κατέχει 8 πανελλήνια ρεκόρ. Είναι ο ακούραστος δρομέας που εδώ και πολλά χρόνια θαυμάζουμε στους τερματισμούς των μαραθωνίων. Στα 90 του χρόνια τερμάτισε ακόμη έναν Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2.190ός με χρόνο 3,19.43 / 3,19.30 τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρόκειται να λάβει μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο δρόμο Αθήνας με τον σύλλογο ΑΠΣ Τελμησσού Μαραθώνος που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για τον γηραιότερο ανάμεσα σε 30.000 αθλητές συμμετέχοντες στον φετινό Μαραθώνιο. Έχει μάλιστα βραβευτεί από τον ΣΕΓΑΣ ως ο γηραιότερος ενεργός μαραθωνοδρόμος που συμμετέχει στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.
Σε συνέντευξη που παρουσιάζει αποκλειστικά το in.gr ο κ. Στέλιος μιλά για τη μεγάλη του αγάπη, τον Μαραθώνιο, τα συναισθήματα του και τα σχέδια για το μέλλον…
«Εγώ δεν έκανα ποτέ προπόνηση με προπονητή. Κοιτάζω τι μου λέει ο εαυτός μου και η καρδιά μου. Το σώμα μου μου δίνει τη δυνατότητα στα 90 μου χρόνια μέρα παρά μέρα να μπορώ να είμαι στο στάδιο και να κάνω 8-10 χιλιόμετρα, περιστροφές μέσα στο στάδιο μόνος μου. Χωρίς προπονητή σε όλη μου την καριέρα. Οι προπονητές στο στάδιο μου φωνάζουν 120-130 θα φτάσεις. Ο άνθρωπος πρέπει αυτό που κάνει, να το κάνει και να το αγαπάει πολύ.»
Το πρώτο ερέθισμα και η μεγάλη αγάπη για το τρέξιμο
«Την ώρα που πάω στο στάδιο να προπονηθώ νιώθω μεγάλη αγάπη, γεμίζει η καρδία μου. Νιώθω τόση χαρά που βρίσκομαι μέσα στο στάδιο. Βλέπω τα μικρά παιδάκια, από 5 χρονών, μέχρι μεγάλους ανθρώπους να γυρνάνε εκεί μέσα και αυτό με γεμίζει, η χαρά μου είναι απερίγραπτη.», αναφέρει ο ίδιος.
Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο κύριος Στέλιος, ιδιοκτήτης καταστημάτων στον Βύρωνα, οικογενειάρχης, έχει ζήσει μια ενδιαφέρουσα ζωή αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι το τρέξιμο. Ο ίδιος αντιλήφθηκε το πάθος του για το τρέξιμο όταν ένας γείτονας του δρομέας του πρότεινε να αφήσει το ποδόσφαιρο και να τρέξει μαζί του.
«Μου αρέσει αυτό που κάνω πάρα πολύ. Ξεκίνησα στα 59 τους μαραθώνιους όταν μου είπε ένας γείτονας μην πας στον Άγιο Κοσμά να παίζεις μπάλα, γιατί ως τότε έπαιζα μπάλα. Με πήρανε από το γήπεδο του ποδοσφαίρου και με στείλανε στο στάδιο.», αναφέρει ο κ. Στέλιος.
Τα μετάλλια και τα κύπελλα δεν χωράνε πλέον στο δωμάτιο του από τις διακρίσεις.
Η στάση του μαραθωνοδρόμου απέναντι στη ζωή – Η ζωή του στον Μαραθώνα
«Η αγάπη της γυναίκας μου είναι απερίγραπτη, είναι μια γυναίκα ήρωας της Ελλάδος.»
Δεν έχω νιώσει ποτέ φοβία ότι θα φύγω από τη ζωή, δεν το έχω σκεφτεί και ούτε περνάει από το μυαλό μου. Είναι απερίγραπτη η χαρά μου για την κάθε μέρα που ξημερώνει.
Στις χώρες που έχω τρέξει δεν ξέρουν την Αθήνα και ξέρουν τον Μαραθώνα γιατί είναι ξακουστός σε όλο τον κόσμο.
Μου αρέσει να ζω εδώ γιατί απέναντι από το σπίτι μου υπάρχει τάφος Έλληνα που σκοτώθηκε από τους Πέρσες. Μόλις βγαίνω έξω από την πόρτα νιώθω ότι πετάω στα σύννεφα. Με γεμίζει πάρα πολύ.»
Ο «ναός» Καλλιμάρμαρο
Εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα έχει διανύσει ο σπάνιος μαραθωνοδρόμος, σε όλο τον κόσμο όμως το Παναθηναϊκό στάδιο δεν το συγκρίνει με κανένα άλλο.
«Η πιο συγκινητική στιγμή είναι πάντοτε κάθε φορά που τερματίζω τον μαραθώνιο. Είναι η στιγμή απερίγραπτη! Τρελαίνομαι όταν μπαίνω στο στάδιο προπάντων στην Ελλάδα στο στάδιο Καλλιμάρμαρο. Είναι ναός, όλοι οι αθλητές πρέπει να προσκυνάνε. Δεν υπάρχουν στάδια με τέτοια μάρμαρα στον κόσμο. Στις άλλες χώρες τρέχουμε σε ουρανοξύστες και πολυκατοικίες.», τονίζει ο κ. Στέλιος και ανακαλεί μια στιγμή από τον Μαραθώνιο που έτρεξε στην Αμερική…
«Τρέχαμε από το Μπάφαλο και τερματίσαμε στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Βλέπαμε το νερό από τους καταρράκτες να πέφτει.»
Το μήνυμα του μαραθωνοδρόμου για τα νέα παιδιά
Ο κ. Πρασσάς, παρά την ηλικία του δείχνει πιο νέος, είναι υγιής, με μια λάμψη στα μάτια του και διατηρεί έναν αξιοζήλευτο τρόπο ζωής. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη διατροφή του εκείνος απάντησε, «Παίρνω όλα τα όσπρια με τη σειρά. Τα υπόλοιπα τα φοβάμαι, ειδικά τα κρέατα.».
«Αγαπάω τόσο πολύ τη φύση που χαίρομαι γι’ αυτό που υπάρχω. Όλοι οι νέοι θέλω να είναι χαρούμενοι και να χαρούνε τη ζωή γιατί είμαστε όλοι περαστικοί, κανένας δεν μένει εδώ. Ο καθένας ότι μπορεί και τον ευχαριστεί να το προσπαθεί και να το αγαπάει!»
«Περιμένω οπωσδήποτε τον επόμενο μαραθώνιο, έχει ομορφιά, ξέρεις τι είναι να είναι 15-20 χιλιάδες κόσμος όταν ξεκινάς να τρέχεις. Όταν είμαι στο στάδιο όλοι με χαιρετάνε έχουμε αγάπη. Θέλω όλοι οι συνάνθρωποι μου να έχουν την ίδια χαρά που αισθάνομαι εγώ και την αγάπη.», καταλήγει ο μαραθωνοδρόμος.
Τον κ. Στέλιο τον περιμένουν στον τερματισμό κάθε φορά η σύζυγος του, Ζωή, με τον γιό τους και τα εγγόνια τους ζητωκραυγάζοντας «Ζήτω η τρέλα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις