Σταφίδα – Εμβληματικό προϊόν για το ΥπΑΑΤ – Τα μέτρα που θα παρθούν
Επαναφέρει το ΥπΑΑΤ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας εσοδείας 2020 θα επαναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλωστε η σταφίδα αποτελεί ιστορικά ένα εμβληματικό προϊόν για την ελληνική αγροτική παραγωγή, υψηλής διατροφικής αξίας και με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γι’ αυτό το ΥπΑΑΤ εγγυάται τη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου και των συντελεστών του, καθώς και την στήριξη των παραγωγών, των συλλογικών σχημάτων και του δίκτυου εμπορίας ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε, όπου η πανδημία δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων για όλο τον κλάδο και την εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, με ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, σημειώνει ότι επαναφέρει το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας αποτελεί το αίτημα αιχμής των σταφιδοπαραγωγών, των συνεταιριστικών οργανώσεων και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
«Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενεργοποιούμε κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές», υπογραμμίζεται.
Ομάδας εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα
Μάλιστα, το ΥπΑΑΤ ανακοινώνει την δημιουργία ομάδας εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου να διευρύνουν τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του.
Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι εκμεταλλεύεται τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα, ενώ συνεργάζεται αποδοτικά με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες μελέτες που τεχνοκρατικά έχουν εκπονηθεί και εγγυώνται βιώσιμα αναπτυξιακά σχήματα και προοπτικές.
«Η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, απαρέγκλιτα όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις και δημόσιες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, εδράζεται στο τετράπτυχο ανάπτυξη, υγιείς εμπορικές πρακτικές, υγιής ανταγωνισμός, εύνοια δημιουργίας και ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και τώρα στον κλάδο της σταφιδοπαραγωγής και στη στήριξη όλων των συντελεστών του», σημειώνει το ΥπΑΑΤ στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι στόχος είναι η υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την ελληνική σταφίδα, ώστε να κυριαρχήσουμε στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις