Έρευνα – Και όμως οι γυναίκες δεν είναι πιο συναισθηματικές από τους άνδρες
Σε αντίθεση με τα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα για το φύλο, οι γυναίκες δεν είναι πιο συναισθηματικές από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Σε αντίθεση με τα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα για το φύλο και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, οι γυναίκες δεν είναι πιο συναισθηματικές από τους άνδρες, σύμφωνα με ερευνητές από το University of Michigan.
Συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός, η νευρικότητα και η δύναμη συχνά ερμηνεύονται διαφορετικά αναφορικά με τα δύο φύλα. Επίκεντρο της μελέτης των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποτέλεσε το ερώτημα «τι σημαίνει να είσαι συναισθηματικός» και τα ευρήματά τους διαλύουν τις προκαταλήψεις.
«Συνεπιβάτες» στο.. συναισθηματικό roller coaster
Για παράδειγμα, εάν περιέγραφε κανείς έναν άνδρα βάσει της συναισθηματικής του διακύμανσης κατά την διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε τον προσδιορισμό «παθιασμένος».
Αλλά μια γυναίκα της οποίας τα συναισθήματα αλλάζουν λόγω οποιουδήποτε γεγονότος, ακόμη και αν υπάρξουν παράγοντες που προκαλούν αυτήν την αλλαγή, πιθανότατα να θεωρηθεί και ως εκ τούτου να χαρακτηριστεί «παράλογη», επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης δρ Adriene Beltz και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 142 άνδρες και γυναίκες για 75 ημέρες για να μάθουν περισσότερα για τα καθημερινά τους συναισθήματα, θετικά και αρνητικά.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: μία με κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο και τρεις άλλες με τις γυναίκες να χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές αντισυλληπτικών. Οι ερευνητές εντόπισαν διακυμάνσεις στα συναισθήματα με τρεις διαφορετικούς τρόπους και στη συνέχεια συνέκριναν τα φύλα.
Βρήκαν ελάχιστες έως καθόλου διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις διαφορετικές ομάδες από γυναίκες, υποδηλώνοντας ότι τα συναισθήματα των ανδρών κυμαίνονται στον ίδιο βαθμό με τα συναισθήματα των γυναικών.
«Δεν βρήκαμε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων γυναικών, καθιστώντας σαφές ότι τα συναισθηματικά υψηλά και χαμηλά οφείλονται σε πολλές επιρροές και όχι μόνο στις ορμόνες» επισημαίνουν οι ερευνητές.
- Ιταλία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις τουριστικές περιοχές μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο
- ΑΕΚ – Λαύριο 97-86: Πρόκριση στο Final 8 του Κυπέλλου για την Ένωση (vid)
- Μαγδεμβούργο: Σοκαριστική η εικόνα του διαλυμένου οχήματος που σκόρπισε τον θάνατο
- Αγρίνιο: Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια από την σεισμική δόνηση
- Αγρίνιο: «Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της», λέει ο Ευθύμιος Σώκος
- Βραζιλία: Γιατί έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές