Κοροναϊός – Νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων – Κοντά στις 7.000 και σήμερα
Νέο αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να σημειώσουν τα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα,
Το ένα μετά το άλλο αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτει η πανδημία στη χώρα μας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αγγίξει τις 7.000.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 6.808 κρούσματα ο μεγαλύτερος έως σήμερα αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.
Ήδη, οι επιστήμονες εκφράζουν την αγωνία τους για το πόσες νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους θα φέρει αυτή η νέα έξαρση της πανδημίας τις επόμενες 15 ημέρες. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης θετικότητας πλησιάζει το 2.
Εκρηξη κρουσμάτων βλέπει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι θα δούμε 8.000 μέσο κινητό όρο άμεσα.
«Αυτό που βλέπουμε σε αυτό το κύμα με την αύξηση στα κρούσματα, δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο στην έναρξη του», τόνισε.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στη χειρότερη φάση της πανδημίας, ωστόσο από πλευράς διαγνώσεων βρισκόμαστε-είπε- στους μεγαλύτερους αριθμούς.
Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στα πάρα πολλά τεστ που κάνουμε.
Στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες, ανέφερε ότι είμαστε στο 50% των νοσηλειών σε σχέση με τις αιχμές των προηγούμενων κυμάτων και 30-40% κάτω σε θανάτους από ότι στις αιχμές των θανάτων των προηγούμενων κυμάτων και σημείωσε οφείλεται στον εμβολιασμό.
Την εκτίμηση ότι σε ορισμένες περιοχές η δυναμική της πανδημίας είναι μη αναστρέψιμη εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις περιοχές τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό άμεσο αποτέλεσμα.
«Αν σε μία περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από 3.400 εκτινάχθηκαν σε 5.100, καταλαβαίνετε ότι αυτή η αύξηση ειναι πολύ μεγάλη… Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποιες περιοχές δεν θα έχουν τα μέτρα ουσιαστικό άμεσο αποτέλεσμα…» σημείωσε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι, να κάνουν «επειγόντως» το εμβόλιο, οι ανεμβολίαστοι και άμεσα να γίνει και η λήψη της τρίτης δόσης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι, οδηγούν την πανδημία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης και αναφέρθηκε στο στέλεχος Δέλτα που καθιστά πολύ εύκολη τη μετάδοση του ιού.
«Δύσκολα θα είναι τα Χριστούγεννα»
«Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα. Lockdown δεν πρέπει να γίνει, θα είναι μεγάλο λάθος. Θα είναι πρόβλημα, δεν είναι αστεία. Θα στολίσουμε από τώρα τα σπίτια μας για να αλλάξει η διάθεσή μας, γιατί αν ακούμε κάθε μέρα 7.000 κρούσματα δεν θα αντέξουμε» είπε η Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με την ίδια «πέρυσι δεν είχαμε μετάλλαξη Δέλτα, φέτος όμως που την έχουμε, ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει πόσο επιθετική και μεταδοτική είναι, γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Αν είχαμε εμβολιαστεί στο 80% που είχαμε ως στόχο από τέλος Αυγούστου θα ήμασταν ελεύθεροι, θα ήμασταν διαφορετικά. Μετά από δύο χρόνια ο καθένας ξέρει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, τους παρακαλώ να εμβολιαστούν για να κάνουμε ωραία Χριστούγεννα».
Η κ. Παγώνη τόνισε πως πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε, ώστε να συγκροτηθεί ένα τείχος άνω του 80%. Η γρίπη, τόνισε, ότι δεν θα είναι όπως πέρυσι, αλλά πολύ πιο διαφορετική.
Επιπλέον, ευχήθηκε να μη φτάσουν οι ανεμβολίαστοι ποτέ σε νοσοκομείο και να μη χρειαστεί αν νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
«Ο εμβολιασμός είναι κάτι που έχουμε εξηγήσει με μελέτες, ασφάλεια και αποτελέσματα. Δεν κρύψαμε ότι μπορεί να κάνει επιπλοκή, και είπαμε μάλιστα ποια είναι», τόνισε.
Κοκκινίζει επικίνδυνα και ταχύτατα ο επιδημιολογικός χάρτης
Ο υγειονομικός χάρτης είναι αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στη χώρα αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, επιστρέφει και το «βαθύ κόκκινο» σε πολλές περιοχές.
Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Πού υπάρχει έξαρση της πανδημίας
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» μπήκαν Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Στο «βαθύ κόκκινο» είναι: το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Καβάλα.
Στο «κόκκινο» επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.
Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής: Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.
Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε