Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Ο καλλιτέχνης που πέρασε στο πάνθεον των Ελλήνων τραγουδιστών
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο τραγουδιστής και συνθέτης που σημάδεψε γενιές και γενιές με τα τραγούδια του
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου το 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης με τα τραγούδια του μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά και από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της ελληνικής ροκ σκηνής. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια στιγμή σιγοτραγουδήσει κάποιο από τα κομμάτια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω», «Τερατάκια τσέπης», «Έλα ψυχούλα μου», «Διδυμότειχο μπλουζ», «Μικρός τιτανικός» είναι μερικά μόνο τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από παλιές και νέες γενιές.
Ήταν γιος του Δημήτρη Μαχαιρίτσα ο οποίος ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ. Ο ίδιος ήρθε σε επαφή από πολύ μικρή ηλικία με την μουσική μέσω της ροκ. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν το «Help» των Beatles στην ηλικία των 9 ετών και έπειτα το «Revolver» σε ηλικία 12 ετών.
Μετακόμισε στην Αθήνα σε ηλικία 10 ετών, αφού έχασε τον πατέρα του και σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο.
Ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρή ηλικία στην αποθήκη μιας δισκογραφικής εταιρίας.
Αφού τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία ξεκίνησε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στην μπουάτ «Συντροφιά» στην Πλάκα όπου ο κόσμος τους αγκάλιασε.
Τα πρώτα βήματα, οι «Τερμίτες» και η απόπειρα για διεθνή καριέρα
Σε ηλικία 20 ετών δημιούργησε μαζί με τον Πάνο Κιρκιλή, τον Τάκη Βασαλάκη και τον Αντώνη Μιτζέλο το συγκρότημα «P.L.J. Band», σε μία απόπειρα να κάνουν διεθνή καριέρα όπως οι Aphrodite Child του συντοπίτη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, άλλα όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του «έφαγε τα μούτρα του»…
Το 1978 οι P.L.J. έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη δισκογραφία με τον δίσκο 45 στροφών «Gaspar» έναν δίσκο ο οποίος κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία της οποίας ήταν εργαζόμενος ο Λαυρέντης. Τέσσερα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Armageddon» με αγγλικό στίχο, ο οποίος θα «πάει άπατος», όπως είχε πει ο Μαχαιρίτσας σε μια του συνέντευξη.
Το 1983, προτέθηκε στη μπάντα ο Φίλιππος Σπυρόπουλος και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, οι P.L.J., το συγκρότημα μετονομάστηκε σε «Τερμίτες» και έγραφαν τα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους. Το όνομα που επέλεξαν παραπέμπει στους Beatles (Σκαθάρια).
Στην πορεία το συγκρότημα ηχογράφησε ακόμη τέσσερις δίσκους πριν από την διάλυσή του το 1989: «Αμαρτωλή Μαρία» (1984), «Τσιμεντένια Τραίνα» (1986), «Περιμένοντας την βροχή» (1988) και το λάιβ «Τσιμεντένιο Κοντσέρτο» (1986) από την συναυλία του Λυκαβηττού στην οποία πρωτοακούστηκε η μεγάλη του επιτυχία «Πόσο σε θέλω».
Το 1988 το συγκρότημα διαλύθηκε δίνοντας, όμως, την υπόσχεση ότι θα ξαναενωθούν δέκα χρόνια αργότερα.
Το 1998, τα μέλη του συγκροτήματος κράτησαν την υπόσχεση τους και ξανασυναντήθηκαν σε μια μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από την οποία προέκυψε ο «ζωντανός» δίσκος «Η Συναυλία» (2000).
Από τους «Τερμίτες» στη σόλο καριέρα
Μετά την διάλυση του συγκροτήματος ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ξεκίνησε την προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής το 1989 με πρώτο του βήμα τον δίσκο «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ», με όχι μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Η καριέρα του απογειώθηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν κυκλοφόρησε τον δίσκο «Διδυμότειχο Μπλουζ», ο οποίος έκανε χιλιάδες πωλήσεις ειδικά όταν ο Γιώργος Νταλάρας, τραγούδησε την βιωματική του ομώνυμη ροκ μπαλάντα του δίσκου.
Μετά από αυτόν τον δίσκο ο Μαχαιρίτσας ξεκίνησε μια ανοδική πορεία στον χώρο της μουσικής κυκλοφορώντας 16 ακόμη προσωπικούς δίσκους που κέρδισαν την κριτική και εμπορική αποδοχή: «Ρίξε Κόκκινο Στην Νύχτα» (1993), «Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα («1995»), «Παυσίλυπον» (1997) , «Το διάλειμμα κρατάει δύο ζωές» (2001) δίσκος ο οποίος είναι ο πιο εμπορικός του, «Τόσα χρόνια μια ανάσα» (2007), «Η εποχή των αμνών» (2010).
Τον Ιούνιο του 2008 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμπληρώνοντας 20 χρόνια προσωπικής δράσης στην μουσική σκηνή έκανε δύο μεγάλες συναυλίες στο Θέατρο Λυκαβηττού στις οποίες συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μπάμπης Στόκας, ο Σάκης Μπουλάς, ο Διονύσης Τσακνής, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Άντζελο Μπραντουάρντι, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας κ.α.
Το 2012 έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο με προσκεκλημένους τους Ανταμό, Άντζελο Μπραντουάρντι, Κριστόφ, Τονίνο Καροτόνε, Διονύση Σαββόπουλο, Διονύση Τσακνή, Ελεονώρα Ζουγανέλη και πολλούς ακόμη εκλεκτούς καλλιτέχνες, που αποτυπώθηκε στο άλμπουμ «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στη Μεσόγειο» το οποίο κυκλοφόρησε και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ο άνθρωπος που γέμιζε τα νυχτερινά μαγαζιά και τους συναυλιακούς χώρους πάρα πολύ εύκολα. Ο κόσμος τον αγαπά και του το αποδείκνυε σε κάθε ευκαιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συναυλία «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στη Μεσόγειο», πάνω από 50.000 άτομα γέμισαν το Καλλιμάρμαρο.
Ο Μαχαιρίτσας είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, « Émigré», Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, «Μagic De Spell», Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, «W.C.» κ.α.
Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με τον Διονύση Τσακνή, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Νίκο Πορτοκάλογλου και άλλους.
«Άσε, προτιμώ να ζήσω»
Ο Λαυρέντης παντρεύτηκε με την Ελένη Μαχαιρίτσα σε ηλικία 36 ετών το 1992 στο Μοναστήρι Πεντέλης. Η τελετή, στην οποία ήταν μόνο τέσσερα άτομα το ζευγάρι και οι κουμπάροι, έμεινε κρυφή για αρκετό διάστημα παρόλο που όπως αναφέρει ο ίδιος εκείνη την περίοδο έδινε πέντε συνεντεύξεις την ημέρα.
Μέχρι τότε «κοιμόμουν όταν νύσταζα, έτρωγα όταν πεινούσα, γυρνούσα σπίτι όταν δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού. Έχω πιει, έχω καπνίσει και έχω κοιμηθεί σε άπειρα σπίτια. Κάποια στιγμή είπα αυτήν τη γυναίκα τη γουστάρω και θέλω να μείνω μαζί της. Αυτό ήταν όλο» είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Πάνο Γιαννακόπουλο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
«Με πάντρεψε ένας παπάς γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Δεν έμαθε κανείς ότι παντρεύτηκα. Και ήταν σε μια περίοδο που έδινα πέντε συνεντεύξεις το μήνα».
Με την Ελένη Μαχαιρίτσα απέκτησαν μία κόρη.
Ο ίδιος είχε δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει κατά καιρούς, πως η σύζυγός του είναι ο άνθρωπος που τον έχει στηρίξει όλα τα χρόνια. Μάλιστα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει τονίσει πως παλιότερα ήταν η γυναίκα του ήταν εκείνη που τον συντηρούσε για ένα μεγάλο διάστημα, καθώς ο ίδιος αναζητούσε δουλειά.ΛΙ
Όπως αναφέρει ο ίδιος υπήρξε χρήστης ναρκωτικών χωρίς όμως να κάνει χρήση με άλλη μέθοδο εκτός της καπνικής και παραμένοντας πάντα στα «ελαφριά».
«Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για παράδειγμα, κάναμε παρέα. Ήρθε ένα πρωί που τα έκοψα όλα μαχαίρι» είχε πει ο ταλαντούχος καλλιτέχνης.
«Όταν γνώρισα τη γυναίκα μου είχαμε το πρώτο μας ραντεβού σε ένα μαγαζί. Νωρίτερα είχα πάει σε ένα φίλο μου και κάναμε «τσιγάρο». Στο ραντεβού, η γυναίκα μου μου μιλούσε και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Μάλιστα, είχε έρθει με μία φίλη της, η οποία γύρισε κάποια στιγμή και ρώτησε «τι λέει αυτός;». Εκεί είπα «τέρμα δεν ξανακάνω».
Δεν ήταν, όμως, μόνο ο έρωτας ο λόγος που αποφάσισε να τα κόψει. «Κάποια στιγμή με κούρασε αυτό το πράγμα. Και τώρα, ως πατέρας, λέω στην κόρη μου και στα νέα παιδιά «μακριά». Ευτυχώς, οι φόβοι μου με συγκράτησαν και δεν έπεσα σε επικίνδυνα πράγματα. Γι’ αυτό σταμάτησα. Είπα, «άσε, προτιμώ να ζήσω»».
Η κόρη του Μαχαιρίτσα και το μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένεια του
Από τον γάμο με τη σύζυγό του απέκτησαν μία κόρη, η οποία σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία.
«Είχα πει ότι θέλω να κάνω ένα σπιτικό, να βρω μια γυναίκα που να τη γουστάρω και να με γουστάρει, κάναμε ένα παιδί και αγωνίζομαι γι’ αυτούς. Αν υποθέσεις ότι η μισή μου ζωή είναι το τραγούδι, γιατί η άλλη μισή είναι η κόρη μου, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει η αγάπη του κόσμου» είχε πει ο ίδιος στο περιοδικό «People».
Είχε μιλήσει για την αδυναμία που έχει στην κόρη του, αλλά και τον φόβο που είχε όταν η κόρη του μεγάλωσε και ήρθε η στιγμή να ζήσει τους πρώτους της έρωτες.
«Φοβόμουν πολύ τον πρώτο έρωτα της κόρης μου, αλλά ήμουν τελικά πολύ τυχερός. Ένα κοριτσάκι 16 ετών που μόλις έχει βγει από το σχολείο, πού θα πέσει; Κι αν ο πρώτος που θα πέσει τη σύρει στα πλακάκια; Κι άντε να τη σύρει στα πλακάκια. Αν τη σύρει πουθενά αλλού; Όλα αυτά ήταν μια τρομακτική αγωνία», αναφέρει ο Μαχαιρίτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Μιλώντας με τα πιο γλυκά και συγκινητικά λόγια για την οικογένειά του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι «τόσα χρόνια μία ανάσα» το είχε αφιερώσει στη γυναίκα και την κόρη του.
«Χρωστάω στη γυναίκα μου, στην κόρη μου. Τους το είπα κιόλας με το τραγούδι «τόσα χρόνια μια ανάσα». Αυτό λέει το τραγούδι αυτό. Είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ. Το «ευχαριστώ» δε λέγεται εύκολα. Λες ενδόμυχα, ο άλλος πρέπει να το κάνει για μένα γιατί να μην το κάνει; Όχι, δεν είναι έτσι. Όπως και η συγγνώμη δε λέγεται εύκολα. Σε πολλούς ανθρώπους χρωστάω. Στον Νταλάρα που ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε με το «Διδυμότειχο μπλουζ» και τη «Σκόνη». Σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί μου, στους παραγωγούς, με τους οποίους δεν έχω πια με όλους καλές σχέσεις, δεν έχει σημασία.»
Η μάχη με την κατάθλιψη και το πρόβλημα υγείας του
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο του είχαν προκαλέσει μανιοκατάθλιψη. Είχε υποβληθεί σε επέμβαση bypass.
«Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα πρόβλημα καρδιακό που πλέον το ξεπέρασα. Και ξέρεις, αυτό σου δημιουργεί κατάθλιψη εκ των πραγμάτων. Και μάλιστα η δικιά μου τότε, ήταν μανιοκατάθλιψη. Δεν είναι το ίδιο. Με τη μανιοκατάθλιψη αισθάνεσαι ότι είναι κοντά ο θάνατοι Και αυτό σε τρομάζει. Το ξεπέρασα, έκανα και ό,τι έπρεπε να κάνω για την υγεία μου και το ξεπέρασα. Αλλά μήπως ελέγχεται η κατάθλιψη; Όλος ο κόσμος χάπια παίρνει. Οι περισσότερες μορφές κατάθλιψης έχουν αιτία. Αν κάτσεις και σκεφτείς λίγο, καταλαβαίνεις για ποιο λόγο υπάρχει. Αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος να πληρώσει τα έξοδα του, τα χρέη του, παθαίνει κατάθλιψη…».
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε στον ύπνο του στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο εξοχικό του στον Πτελεό Πηλίου, όπου παραθέριζε, σε ηλικία 63 ετών. Την επομένη επρόκειτο να εμφανιστεί μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο σε μια φιλανθρωπική συναυλία υπέρ του σωματείου «Μαζί για το Παιδί».
Ο αιφνίδιος θάνατος του σόκαρε και γέμισε θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.
Ο ίδιος ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού, και ιδρυτικό μέλος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Ταυτόχρονα ήταν φίλος του ΚΚΕ, με συμμετοχή στα φεστιβάλ της ΚΝΕ και ισχυρή συνείδηση της πολιτικής καταγωγής του από τον παππού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, εκτελεσμένο αγωνιστή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις