Pfizer vs Merck – Τι γνωρίζουμε για τα δύο χάπια κατά του κοροναϊού
Πώς χορηγούνται και σε ποιο σημείο βρίσκονται αναφορικά με την αδειοδότηση για χρήση
Λίγες ημέρες πριν το «πράσινο φως» έδωσε η Βρετανία στο χάπι της Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19, η Pfizer ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για μια δεύτερη θεραπεία.
Το χάπι της Pfizer είναι «άκρως αποτελεσματικό» στην πρόληψη της σοβαρής νόσου μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου που ξεκίνησαν τη φαρμακευτική αγωγή αμέσως αφότου εκδήλωσαν συμπτώματα, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ σε 1.200 εθελοντές έδειξε ότι το χάπι, το οποίο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Paxlovid, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου εφόσον χορηγηθεί τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Based on interim analysis of a Phase 2/3 study, our oral antiviral candidate, co-administered with a low dose of ritonavir, was found to reduce the risk of hospitalization or death by 89% in non-hospitalized high-risk adults with COVID-19: https://t.co/G36JJLCLiF
— Albert Bourla (@AlbertBourla) November 5, 2021
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά ώστε η ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθούσε τη δοκιμή αποφάσισε τον πρόωρο τερματισμό της. Αυτό θα επιτρέψει τη χορήγηση της θεραπείας και στους εθελοντές της μελέτης που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).
«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν και τα πιο τρελά μας όνειρα» δήλωσε σύμφωνα με τους New York Times η Αναλιέσα Άντερσον, στέλεχος της Pfizer που ανέλαβε την ανάπτυξη του φαρμάκου.
Η εταιρεία σκοπεύει τώρα να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της Wall Street βρέθηκε η μετοχή της Pfizer, η οποία σημείωσε άλμα 7%, μετά την ανακοίνωση ότι το χάπι της κατά του Covid 19 είναι αποτελεσματικό κατά 89% έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει τα στοιχεία στον FDA «το συντομότερο δυνατόν»
Όχι για όλους
Τόσο το χάπι της Pfizer όσο και η αντίστοιχη θεραπεία της Merck δεν προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι άνω των 60 ετών ή οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.
H εταιρεία πάντως το δοκιμάζει για την πρόληψη της λοίμωξης σε οικογένειες με μέλη που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό.
Και οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή πριν λάβουν το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, αρχικά όμως οι θεραπείες θα είναι διαθέσιμες σε περιορισμένες μόνο ποσότητες.
Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος εκτιμάται πως θα είναι υψηλό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με τη Merck και με τη Pfizer για δόσεις που επαρκούν για συνολικά 3,4 εκατομμύρια ασθενείς με τιμή γύρω στα 700 δολάρια ανά αγωγή.
Η Pfizer έχει υποσχεθεί εκπτώσεις για τις φτωχότερες χώρες, ενώ η Merck έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής γενοσήμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα δύο χάπια
Η Pfizer ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πειραματικό της χάπι μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με υψηλό κίνδυνο από την Covid-19. Η Merck, που ήδη έλαβε άδεια κυκλοφορίας στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι το δικό της σκεύασμα έδειξε 50% μείωση.
Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις, μέχρι το προφίλ κινδύνου των ασθενών γίνει πιο ξεκάθαρο, επισημαίνει ο αναλυτής του Bloomberg, Sam Fazeli.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»