Τούρκος αναλυτής – Αν οι Ελληνες πάνε στα 12 μίλια πρώτα θα τους σφάξει η Ρωσία
Ο τούρκος αναλυτής Ερντογάν Καρακούς επικαλείται τα συμφέροντα της Ρωσίας στο Αιγαίο για να... απειλήσει την Ελλάδα.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Την επέμβαση της Ρωσίας… επιστρατεύει ο τούρκος, απόστρατος αντιπτέραρχος και αναλυτής Ερντογάν Καρακούς για να απαντήσει στο ενδεχόμενο επέκτασης από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
«Θα τους σφάξει»
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CNNturk για τη στάση της Ρωσίας, σ’ αυτήν την περίπτωση, είπε :
«Θα επεκτείνει λέει η Ελλάδα στα 12 μίλια. Μα, μόλις η Ελλάδα κηρύξει τα 12 μίλια, πρώτα η Ρωσία θα τους σφάξει».
Ο ίδιος αναρωτήθηκε «Για ποιο λόγο;», για να δώσει την απάντηση:
«Μα, θέλει η Ρωσία κάθε φορά που περνάνε τα πλοία της να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα; Η Ρωσία θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα», σημειώνουν τα tourkikanea.
Η θέση της Ρωσίας
Η Ρωσία έχει τοποθετηθεί επίσημα σ’ αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι είναι γι΄ αυτήν θέση αρχής ο σεβασμός της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια, και καθορίζει τις αρχές και τους τρόπους οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020 η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, σημείωνε σε ανάρτησή της στο Twitter:
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών».
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
Και το ΥΠΕΞ
Επίσης, σχεδόν ένα μήνα πριν την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο facebook, σημείωνε:
«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το πλάτος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
»Αλλά σε σειρά περιπτώσεων, χώρες, για κάποιο λόγο, ορίζουν μικρότερο εύρος χωρικών υδάτων. Προχωράμε με την παραδοχή ότι σε αυτό το θέμα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής.
»Σε περιπτώσεις που πρέπει να οριοθετηθούν χωρικά ύδατα μεταξύ γειτονικών κρατών, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα».
Επισήμαινε, βέβαια, πως «Οταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα αντιμετωπίσουμε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ανάλογα με την αξία της».
Διευκρίνιζε, ωστόσο, ότι «μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις