Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη – Ο «αόρατος» πληθυσμός της πόλης
«Είσαι εδώ αρκετό καιρό;», ρωτάει ο δημοτικός αστυνομικός. «Πέντε μήνες. Πριν ήμουν στην Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Βενιζέλου όμως μ' έκλεψαν κι άλλαξα σημείο», απαντά ο ηλικιωμένος. «Να προσέχεις. Θα ερχόμαστε από δω και στο εξής συχνά. 'Ο,τι χρειάζεσαι θα μου λες. Φαγητό, ρούχα ή οτιδήποτε άλλο, θα σου τα φέρνουμε εμείς», συνεχίζει ο δημοτικός αστυνομικός.
Οι νύχτες στη Θεσσαλονίκη θυμίζουν και πάλι πολύβουο μελίσσι. Παρέες και ζευγαράκια περπατούν, άλλοτε βιαστικά κι άλλοτε πιο αργά, στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε έναν Νοέμβριο που έχει δείγματα κανονικότητας, παρά τα εκατοντάδες κρούσματα της πανδημίας του κορoναϊού. Αρκετοί στη βιασύνη να προλάβουν το ραντεβού για φαγητό ή ποτό δεν προσέχουν ότι στα παγκάκια της πλατείας Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, κοιμούνται τέσσερις άνδρες.
Είναι άστεγοι που δεν φαίνονται να ενοχλούνται από τις φωνές και τη φασαρία των αυτοκινήτων που διασχίζουν την παραλιακή οδό. Η θερμοκρασία είναι ακόμη σε καλά για την εποχή επίπεδα και αυτοί, κάτω από κλινοσκεπάσματα, κοιμούνται με τα χέρια στο στήθος κρατώντας στις χούφτες τους ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να διαθέτουν, φοβούμενοι μήπως και κάποιος τους το κλέψει. ‘Ενας έχει ακουμπισμένες δίπλα του δύο μικρές, παλιές βαλίτσες. Μία κόκκινη και μία μπλε, όπου είναι μαζεμένα τα λιγοστά υπάρχοντα του.
Αυτοί είναι οι πρώτοι τέσσερις άστεγοι που κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής, 5 Νοεμβρίου, η δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει του χειμώνα. Η υπηρεσία ξεκίνησε να ελέγχει όλη την πόλη, προκειμένου από το αμέσως επόμενο διάστημα να τους προμηθεύσει με κουβέρτες, μπουφάν, παντελόνια, παπούτσια και γενικά όσα χρειάζονται για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο δημοτικός αστυνομικός δεν τους ξύπνησε. ‘Αλλωστε, θα ξαναπεράσει και αυτό θα γίνεται σε τακτική βάση. Με το περιπολικό προχωρά τη διαδρομή του. Λίγο πιο πέρα, σε ένα ακόμη κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή, δίπλα από τη ΔΕΗ, καταγράφει άλλους τρεις άστεγους, που έχουν ως «πόστο» ένα μαρμάρινο πεζούλι. ‘Ενας από τους άνδρες αντιλαμβάνεται την παρουσία της δημοτικής αστυνομίας και ζητάει να του φέρουν μπουφάν
«Είσαι εδώ αρκετό καιρό;», ρωτάει ο δημοτικός αστυνομικός. «Πέντε μήνες. Πριν ήμουν στην Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Βενιζέλου όμως μ’ έκλεψαν κι άλλαξα σημείο», απαντά ο ηλικιωμένος. «Να προσέχεις. Θα ερχόμαστε από δω και στο εξής συχνά. ‘Ο,τι χρειάζεσαι θα μου λες. Φαγητό, ρούχα ή οτιδήποτε άλλο, θα σου τα φέρνουμε εμείς», συνεχίζει ο δημοτικός αστυνομικός και τον αφήνει να κλείσει και πάλι τα μάτια του.
Η καταγραφή των «αόρατων» ανθρώπων συνεχίζεται στην Τσιμισκή. Δίπλα σε ένα πολυκατάστημα, ένας ακόμη άνδρας κάθεται στο πεζοδρόμιο, πάνω σε ένα χαρτόνι, την ώρα που ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης είναι γεμάτος από περαστικούς. Αντίθετα, άλλα δύο σημεία όπου κατά το παρελθόν υπήρχαν άστεγοι, είναι πλέον άδεια.
«Θα φταίει ότι κυκλοφορεί και πάλι ο κόσμος. Δεν θέλουν να δίνουν στόχο. Στην καραντίνα, ήταν εύκολο να τους δεις. Τώρα προτιμούν απόμερα μέρη», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δημοτικός αστυνομικός, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ένα από τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στην καταγραφή.
Τέταρτος σταθμός πίσω από τα δικαστήρια. Πέντε νεαρά άτομα -μεταξύ των οποίων κι ένα ζευγάρι- ζητούν από τη δημοτική αστυνομία να τους προμηθεύσει με κάλτσες, γάντια και κουβέρτες. Η κοπέλα ακόμη πιο διστακτικά ζητάει ξυραφάκια για να καλύψει βασικές ανάγκες υγιεινής.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ δύσκολη ζωή. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και να τους κοιτάμε με οίκτο. Είναι περήφανοι, κάποτε είχαν και τώρα δεν έχουν. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους που η ζωή δεν τους φέρθηκε καλά ή οι επιλογές τους δεν ήταν οι σωστές. Οφείλουμε να είμαστε ταπεινοί γιατί κι εμείς ποτέ δεν ξέρουμε πού θα βρεθούμε», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρίδης.
Την ίδια ώρα, άλλα περιπολικά «αλωνίζουν» την πόλη καταγράφοντας όσους χρειάζονται βοήθεια. Από τα Σφαγεία και το παρκάκι της οδού Λαγκαδά στη συμβολή με την Αγίου Δημητρίου, μέχρι την Καμάρα και το παλιό Λοιμωδών.
«Οι μόνιμοι άστεγοι είναι περίπου πενήντα. Υπάρχουν και κάποιοι που μένουν λίγες ημέρες και μετά χάνονται. Εμείς τους ενημερώνουμε για όσα προσφέρονται από τις κοινωνικές δομές του δήμου ή κάποια άλλη μονάδα φροντίδας. Δεν μπορούμε, όμως, με τη βία να τους μεταφέρουμε σε κάποια δομή. Σε όσους μένουν στο δρόμο προσφέρουμε τρόφιμα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, ό,τι μας ζητηθεί», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.
Βοήθεια 4 τόνων μοιράστηκε σε 3,5 μήνες
Κατά την περσινή χειμερινή περίοδο όπου όλη η πόλη βρισκόταν σε lockdown, οι δημοτικοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης μοίρασαν στους άστεγους περίπου 4 τόνους τρόφιμα και φρούτα, τα οποία βρήκαν οι ίδιοι μέσω χορηγιών. Διένειμαν περίπου 90 – 120 μερίδες φαγητού την εβδομάδα, συν ό,τι περίσσευε από τα συσσίτια του δήμου.
«Μία από τις δράσεις της δημοτικής αστυνομίας, με κοινωνικό πρόσημο, είναι να πηγαίνουμε στους δρόμους, να βρίσκουμε τους άστεγους που γνωρίζουν ότι είμαστε στο πλευρό τους, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Προσπαθούμε με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουμε, να κάνουμε τη ζωή τους κάπως καλύτερη. Όσο γίνεται καλύτερη όταν ένας συνάνθρωπος μας έχει για σπίτι του τους δρόμους. Τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι οικογένεια μας», συμπλήρωσε ο κ. Δαγκλής.
Συγκινητική και η προσφορά των ντελιβεράδων
Σε αυτή τη «μάχη» για να καλυφθούν βασικές ανάγκες όσων ζουν στους δρόμους η δημοτική αστυνομία έχει «συμμάχους». Κυρίως νέους ανθρώπους, ντελιβεράδες που μόλις σχολάνε από την εργασία τους και καταστηματάρχες που όταν κατεβάζουν ρολά προσφέρουν τρόφιμα που έχουν περισσέψει.
«Η χαρά μας είναι όταν βλέπουμε νέα παιδιά και ντελιβεράδες να βοηθάνε. Κατεβαίνουν από το μηχανάκι, δίνουν το φαγητό τους και λένε: «εγώ θα πάω σπίτι μου να φάω, αυτοί δεν έχουν». Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς γιατί υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε και είναι χρέος μας να το κάνουμε όλοι μαζί», συμπληρώνει ο κ.Θεοδωρίδης.
Η καταγραφή των αστέγων από τη δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί και όλα τα σημεία καταγράφονται σε έναν ψηφιακό χάρτη που θα λειτουργεί ως «εργαλείο» στα χέρια των υπευθύνων για να επέμβουν όποτε και όταν χρειαστεί.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ