Κοροναϊός – «Σαρώνει» τη χώρα η πανδημία – Σε πολιορκητικό κλοιό τα νοσοκομεία
Κάθε μέρα περισσότεροι από 300 ασθενείς εισάγονται για νοσηλεία λόγω του κοροναϊού, με τον σχετικό αριθμό να έχει αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών για τη συνέχεια είναι όλο και πιο δυσοίωνες
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
Σε κατάσταση «πολιορκίας» βρίσκεται για μία ακόμη φορά η χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
Την ίδια στιγμή, αγωνία προκαλούν οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ πολλές περιοχές της χώρας «φλέγονται» από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και από την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων.
Χαρακτηριστικό είναι πως, παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 4.307 νέα κρούσματα. Άλλοι 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της Covid-19, ενώ στους 470 φτάνουν οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά.
Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία
Το Σάββατο, μάλιστα, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων – πολλών – μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Ειδικότερα, την 1η Νοεμβρίου νοσηλεύονταν με κοροναϊό 2.573 ασθενείς και, σήμερα, ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει σε 3.028.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στο τέλος της εβδομάδας πλησίαζαν τους 450, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600 στο τέλος Νοεμβρίου.
Στην Αττική, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 743 ασθενείς με κοροναϊό, έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς, έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν, είναι έτοιμο και, εκτός από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει την επίταξη ιδιωτών γιατρών, αλλά και νοσοκομείων.
Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Στη Θεσσαλονίκη, κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει καλείται να διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά.
Συγκεκριμένα, στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς, έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς, έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 392 ασθενείς, έναντι 286 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 66 ασθενείς, έναντι 52 την 1η Νοεμβρίου.
Ενδεικτική είναι η «εφιαλτική» εφημερία που ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ για μια ακόμη φορά η εφημερία νοσοκομείου της πόλης έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες.
Όπως ανέφερε στη Voria.gr o επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο, Χρήστος Παπαστεργίου, συνολικά έγιναν 42 εισαγωγές, ενώ περίπου 500 πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ – Covid και κοινής νοσηλείας.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι και οι 25 κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους. «Πάμε για τα περσινά και βάλε», σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ανεπαρκή, ενώ ακόμα και αυτά που λαμβάνονται δεν τα τηρεί κανείς.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτησή του στo Facebook, πριν ολοκληρωθεί η εφημερία του νοσοκομείου, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο περσινός Νοέμβριος «θα μοιάζει παιδική χαρά».
Συναγερμός για διασπορά του κοροναϊού στο Νοσοκομείο Βόλου
Με την πανδημία να καλπάζει και τις κενές κλίνες να λιγοστεύουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία για διασπορά κοροναϊού στο Νοσοκομείο του Βόλου και, μάλιστα, σε κλινική μη covid.
Ειδικότερα, ο συναγερμός έχει σημάνει στην Α΄Παθολογική Κλινική μη covid, όπου μετά από έλεγχο με rapid test που έγινε σε ασθενείς, προέκυψαν τέσσερις ή πέντε θετικοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Η θετικότητα στα τεστ κινητοποίησε την ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, η οποία προχώρησε σε μοριακό έλεγχο των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί, έτσι ώστε να βεβαιωθεί για το ακριβές και αληθές του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με το magnesianews, υπάρχουν πληροφορίες ότι ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών παραμένουν στους θαλάμους ασθενών, κάτι που απαγορεύεται από τον κανονισμό του ιδρύματος, αλλά και από τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας, έχοντας κάνει μόνο rapid test.
Πρόβλεψη σοκ για τα κρούσματα
Με τα νέα κρούσματα να φθάνουν καθημερινά περίπου τα 7.000, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία.
Η πρόβλεψη της καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, στο MEGA σοκάρει: «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.
Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το 70% των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, όπως επίσης και το 86% των ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές δομές υγείας, για να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας καθώς, ενώ υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, αλλά αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό.
Από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.
Απεύχονται μείωση χειρουργείων και επιλογή ασθενών
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως αναισθησιολόγων, και γι΄αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει ήδη η μεταφορά ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου σε κάθε εφημερία δίνεται και μία μάχη.
Πάντως, τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν αναφέρει πως θα χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών, αλλά και να μειωθούν τα χειρουργεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει δραματικά.
«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», είχε αναφέρει η κυρία Γκάγκα, δεχόμενη τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας είχε αφήσει, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021, ανοιχτό το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.
Νέα μέτρα από το πρωί για εργαζόμενους δημοσίου και τραπεζών
Το πρωί της Δευτέρας έρχεται η σειρά των ανεμβολίαστων δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων στις τράπεζες, για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Έτσι, όπως οι ανερμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για τους οποίους τα μέτρα ισχύουν ήδη από το Σάββατο, από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
Επίσης, οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για την πρόσβασή τους και σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις