Ο όρος «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν έχει έναν προξενητή και εγγυητή
Από τη μία η προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στο μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καθηλωμένος στις δημοσκοπήσεις και από την άλλη οι διεργασίας στο ΚΙΝΑΛ που ανεξαρτήσως έκβασης ρευστοποιούν πολιτικά τον ενδιάμεσο χώρο του προοδευτικού Κέντρου και η τράπουλα ξαναμοιράζεται
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- «Εβαζε μαξιλάρι στο πρόσωπο της αδελφής της και της έκοβε την ανάσα»
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Πλέον στο πολιτικό σκηνικό ο όρος «προοδευτική κυβέρνηση – διακυβέρνηση» δεν έχει απλώς έναν προξενητή και εγγυητή. Οι νέες διεργασίες για αρχηγό στο Κίνημα Αλλαγής μετακίνησαν τη συζήτηση στον χώρο της Χαριλάου Τρικούπη, θέτοντας την κεντρική και συναρτώμενη με το μέλλον του Κινήματος μετά τις εκλογές για νέο πρόεδρο. Από το καλοκαίρι η όλη «λύση» προκρίθηκε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα.
Ηταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που έθεσε τον όρο «προοδευτική κυβέρνηση» και μάλιστα έστω με μια ψήφο από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Από τότε, και ως προσπάθεια πολιτικής ενοποίησης των ρευμάτων εντός της Κουμουνδούρου, όλα τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλάμβαναν τη λύση αυτή και όχι μόνον ως προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στο μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί καθήλωση στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά και ως στρατηγική πίεση σε όμορους χώρους. ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25. Ακόμη βαθύτερα η λογική του Αλ. Τσίπρα και του επιτελείου του ήθελε με τη «νίκη, ακόμη και με μια ψήφο», να μπορεί εκ των υστέρων να αποδώσει τη νέα νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη δεύτερη πια κάλπη (της μη πια αναλογικής) στη μη σύμπραξη των μικρότερων του ΣΥΡΙΖΑ εταίρων. Αυτά όλα άλλαξαν αίφνης. Και με τις τραγικές εξελίξεις με την ασθένεια και τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά.
Και την αναδιάταξη δυνάμεων στο ΚΙΝΑΛ. Εδώ καθοριστικό φαίνεται πως είναι το γεγονός πως πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος. Ο πρώην πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μίλησε επίσης για προοδευτική διακυβέρνηση. Και μπορεί η πρώτη ανάγνωση από πρόσωπα της Κουμουνδούρου να ήταν θετική, σήμερα όμως φαίνεται πως τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
Για παράδειγμα, αρχικά διέρρεαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως η κάθοδος ΓΑΠ θα ζωήρευε το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης και άρα θα το έκανε πιο ρεαλιστικό.
Η ανατροπή
Οσο όμως οι μέρες περνούν και πλησιάζουμε τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μια αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δεν ήταν τόσο θετική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και λογικό. Εδώ ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα συντηρητικό με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις, χωρίς όραμα, που έκανε παρεμβάσεις στους θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη ή τα μέσα ενημέρωσης».
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε πως προσεχώς ο ίδιος θα εμφανιστεί ως ο εγγυητής της προοδευτικής λύσης για τη χώρα και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το τελευταίο περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα που πάει σταθερά παρατηρητής στους ευρωσοσιαλιστές. Και ένα κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργών – αν εκλεγεί βέβαια ο ΓΑΠ πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – στην ίδια ευρωομάδα θα είναι κάτι που μπορεί να μη βλέπουμε για πολύ ακόμη.
Από την άλλη η συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση και τις δυνητικές συμμαχίες παγίωσε και τη θέση και άλλων υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ, πέραν του Ανδρέα Λοβέρδου που έχει μια σαφή θέση για το θέμα και εμφανίζεται σήμερα ως ο πιο γειωμένος με την αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ και ο Παύλος Χρηστίδης εσχάτως απέκρουσε ένα Κίνημα, δεκανίκι ενός εκ των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).
Μια έτερη ανάγνωση θέλει επίσης τις όλες διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ ανεξάρτητα έκβασης (ΓΑΠ, Γερουλάνου, Λοβέρδου, Ανδρουλάκη, Χρηστίδη, Καστανίδη) να ρευστοποιούν πολιτικά τον ενδιάμεσο χώρο του προοδευτικού Κέντρου και η τράπουλα να ξαναμοιράζεται εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα πάντως άτυπα διάφορα πρόσωπα της Κουμουνδούρου, θεωρούν πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
Μάλιστα πασοκογενές στέλεχος με γνώση του χώρου της Κεντροαριστεράς λέει πως το ΚΙΝΑΛ στη νέα του φάση δεν μπορεί να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει χάσει τη λαϊκότητα και την απεύθυνσή του από το 2010 ενώ μια επάνοδος του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα είναι ελκυστική για έναν κόσμο που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ «και στον ΣΥΡΙΖΑ πήγε ακριβώς λόγω του Γιώργου και του Καστελλόριζου».
Η επανεκκίνηση
Πάντως και μια επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν διαβάζεται θετικά από την Κουμουνδούρου, αφού μπορεί να σημάνει μια επανεκκίνηση και δημογραφική για τη νέα εκλογική βάση του Κινήματος.
Το βέβαιο είναι πως η είσοδος του Γιώργου Παπανδρέου εκ νέου στο πολιτικό σκηνικό με όρους διεκδίκησης του χώρου, θα αναγκάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδιαμορφώσει το αφήγημά του αλλά και όπως λέγεται να οξύνει την αντιδεξιά ρητορική του ακριβώς για να διασφαλίσει την ηγεμονία στον προοδευτικό κόσμο. Πάντως νέος μνηστήρας με βαρύ φορτίο είναι πια στο γήπεδό του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις