Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στη Λιβύη για την καθαίρεση της υπουργού Εξωτερικών
Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης και προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Ωστόσο στην απόφαση του Μένφι αντιτάχθηκε ο πρωθυπουργός Ντμπειμπά
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
- Οι προφητείες της Μπάμπα Βάνγκα που βγήκαν αληθινές, η «δυστοπία» και η πρόβλεψη για το 2025
- Κλιμακώνεται η ένταση: Το Πακιστάν βομβάρδισε το Αφγανιστάν - Τουλάχιστον 46 νεκροί
Η χθεσινή καρατόμηση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλας Αλ-Μανγκούς ανέδειξε μια σύγκρουση κορυφής στην πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας αντιτάχθηκε και απέρριψε την απόφαση του προέδρου της Λιβύης για την καθαίρεση της κας Αλ-Μανγκούς.
Επίδειξη ισχύος πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου
Ουσιαστικά πρόκειται για επίδειξη ισχύος μεταξύ των ισχυρών ηγετών της Λιβύης λίγες μόλις ημέρες από τη μεγάλη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στο Παρίσι, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, ενόψει των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο.
Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης και προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Ο Λίβυος πρόεδρος την κατηγορεί ότι ασκούσε την εξωτερική πολιτική χωρίς συνεννόηση με το προεδρικό συμβούλιο.
Η απόφαση για την απαλλαγή της Μάνγκους από τα καθήκοντά της ελήφθη από τον Μένφι με τη στήριξη 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά της χώρας.
Ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι αποκλειστικά εκείνος έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για την απομάκρυνση υπουργών της κυβέρνησής του.
Διαβάστε επίσης: Μακρόν – Ξηλώνει τα σχέδια του Ερντογάν για τη Λιβύη και τη γύρω περιοχή
Βυθισμένη στο χάος από το 2011
Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα. «Βυθίστηκε» σε εμφύλιο με αντίπαλες κυβερνήσεις και στρατάρχες ανατολή και δύση.
Από τον Φεβρουάριο η χώρα διοικείται από μεταβατική κυβέρνηση. Οι Μένφι και Ντμπεϊμπά εξελέγησαν από φόρουμ διαλόγου που ορίστηκε από τον ΟΗΕ και εκφράζουν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα.
«Θεωρητικά ο μόνος σκοπός του σχηματισμού της προσωρινής κυβέρνησης είναι να προετοιμάσει τις εκλογές της 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο λαϊκιστής πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σα να επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις», σχολιάζει ο guardian.
Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι να επιτραπεί στον Ντμπεϊμπά να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις