Ανατιμήσεις και μισθοί
Θα πρέπει ενδεχομένως σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς και προϊόντος του χρόνου που θα πιστοποιεί αυτή την άνοδο του ΑΕΠ, μέσα στο 2022 να θεσμοθετήσει μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
H Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα δίνεται διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ΑΕΠ που επιτυγχάνεται. Αρα εφόσον το 2021 – σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε πρόσφατα – η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 6,1%, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 12%.
Αυτό όμως δεν είναι εφικτό, καθώς οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν την αύξηση στους εργαζομένους δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τις επιπτώσεις της πανδημίας αφού τώρα αρχίζουν και πληρώνουν τον λογαριασμό (επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγωμα χρεών σε Εφορία και τράπεζες κ.ά.).
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/2022 θα είναι 2%. Από 650 θα ανέλθει στα 663 ευρώ μεικτά ή 735 ευρώ αν συνυπολογισθεί πως δίνονται 14 μισθοί. Θα ήταν μια καλή αρχή σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εισφορές, ώστε οι χαμηλόμισθοι να αρχίσουν δειλά-δειλά να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Δυστυχώς όμως οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν το εισόδημά τους.
Ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα είναι στο 3% και θα εξαφανίσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις. Δεδομένου ότι η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 είναι 4,5%, ίσως ήρθε η ώρα για μια υπέρβαση από την κυβέρνηση.
Θα πρέπει ενδεχομένως σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς και προϊόντος του χρόνου που θα πιστοποιεί αυτή την άνοδο του ΑΕΠ, μέσα στο 2022 να θεσμοθετήσει μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πιεστικές καταστάσεις απαιτούν και δραστικές λύσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις