Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Capital Economics – Φρένο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη – Αργεί η αύξηση των επιτοκίων

Capital Economics – Φρένο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη – Αργεί η αύξηση των επιτοκίων

Πόσο επηρεάζουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού

Η οικονομική ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ έχει επιβραδυνθεί απότομα, καθώς πλησιάζει ήδη το προ-πανδημικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Capital Economics, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ πιθανότατα θα αυξηθεί μόνο κατά περίπου 0,5% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο, από 2,2% το τρίτο τρίμηνο.

Οι μεταποιητικές εταιρείες στη Γερμανία δυσκολεύονται περισσότερο και η μεγάλη πλειονότητα από αυτές αναφέρουν ελλείψεις υλικών.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στη σχετική αναφορά, οι πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να αυξάνονται, με τις συνιστώσες της τιμής εισροών και των τιμών παραγωγής του Composite PMI της ευρωζώνης να φθάνουν σε υψηλά ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 4,1% τον Οκτώβριο και είναι πιθανό να αυξηθεί λίγο περισσότερο πριν από το τέλος του έτους.

Ωστόσο, θα πρέπει στη συνέχεια να πέσει κατά τη διάρκεια του 2022 καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώνεται.

Οι επιλογές της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο -0,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους και πιθανώς πολύ πέρα ​​από αυτό, καθώς θα συνεχίσει να κρίνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί παροδική.

  • Οι δείκτες κορονοϊού δείχνουν ότι τα κρούσματα του ιού αυξάνονται αλλά από χαμηλά επίπεδα.
  • Οι δείκτες παραγωγής είναι συνεπείς με την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αρχή του τέταρτου τριμήνου.
  • Οι δείκτες καταναλωτών υποδηλώνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν επίσης χάσει κάποια δυναμική.
  • Οι εξωτερικοί δείκτες δείχνουν ότι το κόστος αποστολής αγαθών από την Κίνα στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό.
  • Οι δείκτες της αγοράς εργασίας υποδηλώνουν ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες.
  • Οι δείκτες πληθωρισμού δείχνουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού πριν από το τέλος του έτους.
  • Οι νομισματικοί δείκτες δείχνουν ότι ο μηνιαίος τραπεζικός δανεισμός έχει επιβραδυνθεί καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει.
  • Οι δημοσιονομικοί δείκτες δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα είναι πολύ υψηλά και φέτος.
  • Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν ξανά μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Δείκτες Πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός νέων καθημερινών κρουσμάτων Covid στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες, αλλά η αύξηση ήταν πιο εντυπωσιακή στη Γερμανία, όπου τα καθημερινά κρούσματα έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν αρκετά σταθερή σε τρεις από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά στη Γερμανία έχει αυξηθεί απότομα . Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει αυξηθεί πολύ.

Ο σχετικά υψηλός αριθμός ιών της Γερμανίας, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να οφείλεται στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι λόγοι για αυτό δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά μπορεί να σχετίζεται με το πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας αλλού.

Δείκτες οικονομίας

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει ανακτήσει σχεδόν πλήρως τις απώλειές της που σχετίζονται με την πανδημία μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, η οποία την άφησε μόλις 0,5% κάτω από το επίπεδό της στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάκαμψης θα επιβραδυνθεί αισθητά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα περιθώρια οικονομικής ανάκαμψης στενεύουν.

Οι ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να επηρεάζουν τη βιομηχανία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Συνολικά, η CE αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιστρέψει στο επίπεδο πριν από τον ιό το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη θα υποχωρήσει στις αρχές του 2022.

Δείκτες Καταναλωτή

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παρέμειναν πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, τα εθνικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής υποδεικνύουν αύξηση κατά περίπου 4% σε τριμηνιαία βάση για την καταναλωτική δαπάνη για την ευρωζώνη συνολικά το τρίτο τρίμηνο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες, καθώς οι τομείς της φιλοξενίας και των ταξιδιών άνοιξαν ξανά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παραμένουν αδύναμες καθώς ο αριθμός των νέων ταξινομήσεων μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τον Οκτώβριο και αυξήθηκε ελάχιστα στην Ισπανία.

Δείκτες αγοράς εργασίας

Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί το τέταρτο τρίμηνο, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται. Η πτώση της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο επανέφερε το ποσοστό ανεργίας στο προ πανδημίας επίπεδο.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Eurostat, ακολουθούμενη από την Ισπανία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ζήτηση των επιχειρήσεων για εργαζομένους παραμένει ισχυρή, καθώς οι προθέσεις προσλήψεων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ιστορικά. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού περιορίζει την παραγωγή έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο και επηρεάζει πολλούς τομείς, από τη φιλοξενία έως τις κατασκευές.

Δείκτες πληθωρισμού

Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, επίπεδο που έχει φτάσει μόνο μία φορά μετά τη δημιουργία της ευρωζώνης, τον Ιούλιο του 2008. Ο βασικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, αυξήθηκε αλλά μόνο κατά 2,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας, λόγω των τεράστιων αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους δεκαοκτώ περίπου μήνες.

Αύξηση των τιμών σημειώθηκε σε τομείς όπως η διαμονή και τα αεροπορικά, ωστόσο, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό απλώς μια ανάκαμψη των τιμών στα προ πανδημίας επίπεδα.

Νομισματικοί Δείκτες

Η αύξηση του χρήματος επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο και υποπτευόμαστε ότι θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.

Η επιβράδυνση φέτος οφείλεται σε πιστώσεις προς τη γενική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι τεράστιες αυξήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν έχουν επαναληφθεί.

Στην πραγματικότητα, η μηνιαία αύξηση των δανείων δεν ήταν απλώς πιο αργή από πέρυσι, ήταν επίσης πιο αργή από ό,τι πριν από την πανδημία.

Δημοσιονομικοί Δείκτες

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω της πανδημίας. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν υψηλά φέτος, πριν υποχωρήσουν αρκετά απότομα το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία επιστρέφει στο προ πανδημίας επίπεδό της.

Οι επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU (NGEU) πρόκειται να εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών και θα κορυφωθούν σε περίπου 1,1% και 1,5% του ΑΕΠ στην Ιταλία και την Ισπανία το 2024 – τους δύο μεγαλύτερους δικαιούχους.

Η ΕΕ έχει τώρα εκδώσει ομόλογα ύψους 66 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του NGEU, συμπεριλαμβανομένου ενός “πράσινου ομολόγου” 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έχει περιορίσει τα σχέδιά της για την έκδοση ομολόγων το επόμενο έτος, ίσως επειδή η εκταμίευση αναμένεται να είναι αργή.

Πηγή: ΟΤ

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο