Κοροναϊός – Σχέδιο για επίταξη γιατρών σε περιοχές που πιέζονται και έξτρα κλίνες Covid – Τι εξετάζεται
Η επίταξη ιδιωτών γιατρών δεν έχει φύγει από το τραπέζι και η κυβέρνηση σχεδιάζει plan B
- «Έτσι έπρεπε» - Η κυνική απάντηση του 33χρονου που μαχαίρωσε και σκότωσε τον εργοδότη του στην Καλαμάτα
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Με σύνθετη άσκηση πολλών παραγόντων μοιάζει αυτή την στιγμή η διαχείριση της πανδημίας, καθώς τα αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ και η εντεινόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας χτυπάνε καμπανάκια προς πάσα κατεύθυνση, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας, η εφημερία στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε με μηδέν κλίνες. Μέχρι τις 6 το απόγευμα έγιναν περίπου 25 εισαγωγές, ενώ -όπως ανέφεραν οι γιατροί- τέσσερις άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ οκτώ περιμένουν να διασωληνωθούν.
Σύμφωνα με τους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το 100% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται με covid 8 παιδιά και 3 έγκυες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβρη οι ασθενείς με κοροναϊό στο Ιπποκράτειο ήταν διπλάσιοι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.
Στα 28 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1.048 ασθενείς σε απλές κλίνες και 159 σε ΜΕΘ.
Στο Βόλο, το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχτεί άλλα περιστατικά. Όπως είπε ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, «το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει και κάποιοι φοβούνται να το πουν. Χθες, ήταν ένας γιατρός για 110 ασθενείς».
Σχέδιο για επίταξη γιατρών
Με αυτά τα δεδομένα, η επίταξη ιδιωτών γιατρών δεν έχει φύγει από το τραπέζι και η κυβέρνηση σχεδιάζει plan B.
Σύμφωνα με το STAR, θα γίνει μια τελευταία πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν τα κρατικά νοσοκομεία και αν αρνηθούν, θα έρθει η επίταξη.
Οι περιοχές που βρίσκονται υπό τεράστια πίεση είναι στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα:
- Κεντρική Μακεδονία
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- Θεσσαλία
Μάλιστα, στην επίταξη θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένες ειδικότητες, αφού δεν ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ.
Πρόκειται για λιγότερους από 100 ιατρούς, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται και γιατροί του ΕΣΥ από περιοχές με χαμηλότερη πίεση.
Την ίδια στιγμή, έξτρα κλίνες COVID στα νοσοκομεία είναι επί τάπητος και, εάν απαιτηθεί, στη «μάχη» θα μπουν και άλλες κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία.
Εκεί θα μεταφέρονται ασθενείς non COVID ενώ ήδη σε περιοχές με επιδημιολογική πίεση αλλάζει η αναλογία COVID και non COVID από το 50 – 50 που είναι σήμερα σε αναλογία 60 – 40.
«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, διευκρίνισε ωστόσο πως υπάρχουν αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες COVID είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non COVID.
Αμέσως -πρόσθεσε- βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται.
Όσον αφορά στη νότια Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν πιέζεται και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις