Cop26 – Δραματική έκκληση του εκπροσώπου του Τουβαλού για την κλιματική αλλαγή
Στις αίθουσες της Γλασκόβης, η οικολογική καταστροφή μπορεί να αποτελεί αντικείμενο θεωρητικής συζήτησης. Όμως για τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε φρικτή πραγματικότητα.
Βουτηγμένος στα νερά της Γλασκόβης μέχρι το γόνατο, ο υπουργός εξωτερικών του Τουβαλού, ενός από τα πιο απομονωμένα κράτη του πλανήτη, ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα.
Το θαλασσινό νερό που βρέχει τα πόδια του συμβολίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την οικολογική καταστροφή η χώρα του, ένα νησιωτικό κράτος με χαμηλό υψόμετρο στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι εικόνες του Σιμόν Κοφέ, με το κοστούμι και τη γραβάτα το πίσω από ένα βήμα που στήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό μέσα στη θάλασσα, έχουν πλημμυρίσει τα κοινωνικά δίκτυα. Με τα μπατζάκια γυρισμένα, ο Κοφέ απευθύνει δραματική έκκληση για την σωτηρία του Τουβαλού από την αυξανόμενη στάθμη των ωκεανών.
«Η δήλωση αυτή αντιπαραθέτει στο σκηνικό της COP26 τις πραγματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το Τουβαλού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και υπογραμμίζει την τολμηρή δράση που λαμβάνει το Τουβαλού για να αντιμετωπίσει τα πολύ πιεστικά ζητήματα της ανθρώπινης κινητικότητας υπό την νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο Κοφέ λίγο πριν από τη μετάδοση του μηνύματός του, σύμφωνα με το Reuters.
Μεγαλώνει η τελευταία γενιά παιδιών;
Το Τουβαλού, το οποίο βρίσκεται περίπου 2.500 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάης, αποτελείται από εννέα μικρά νησιά και έχει πληθυσμό περίπου 12.000 άτομα.
Ο τουριστικός ιστότοπός της, Timeless Tuvalu, προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να είναι κάτω από το νερό.
Οι μαθητές μαθαίνουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία γενιά παιδιών που θα μεγαλώσει στο Τουβαλού», αναφέρει ο ιστότοπος, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία.
The saddest part is that Tuvalu politicians have been shouting into the wind about this since at least the early 2000s. https://t.co/kSqBfg5y5f
— O’bs (@obinson) November 8, 2021
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα επίπεδα του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού έχουν αυξηθεί δύο έως τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Προβλέπεται ότι θα αυξηθούν μεταξύ 0,5 και 1,1 μέτρων πριν από το τέλος του αιώνα.
Οι ηγέτες των νησιωτικών χωρών έχουν ήδη κάνει έντονες εκκλήσεις στην COP26, με τον πρόεδρο των Μαλδίβων Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Σολί να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα:
«Τα νησιά μας τρώγονται σιγά σιγά από τη θάλασσα, ένα προς ένα. Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτή την τάση, οι Μαλδίβες θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος του αιώνα».
Η Μία Μότλεϊ, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου «είναι μια θανατική καταδίκη για τον λαό της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, για τον λαό των Μαλδίβων, για τον λαό της Δομινίκας και των Φίτζι, τον λαό της Κένυας και της Μοζαμβίκης, και ναι, για τον λαό της Σαμόα και των Μπαρμπάντος».
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ