Διάσωση στο παρά πέντε για το ιστορικό αρχείο της ΑΕΠΙ
Η παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει το σύνολο της συλλογής νεώτερο μνημείο, πάγωσε τον πλειστηριασμό που θα γινόταν σύντομα n Τι περιλαμβάνει το αρχείο της πτωχευμένης εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 14χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατέρα της φίλης του
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Μπορεί να βγει στο σφυρί ένα ιστορικής αξίας τμήμα της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς; Είναι δυνατόν σπάνια τεκμήρια, μοναδικής αξίας αντικείμενα, αρχειακό υλικό για τη μουσική να κοστολογούνται λίγο πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι για ένα κράτος που σέβεται την ιστορία του τόπου και τη μουσική του παράδοση. Και το μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας αρχείο της ΑΕΠΙ Α.Ε. δεν θα μπορούσε να βγει σε πλειστηριασμό, χωρίς τουλάχιστον να μπορεί η επίσημη Πολιτεία να το διεκδικήσει.
H πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να κηρύξει το αρχείο της ΑΕΠΙ σε νεώτερο μνημείο, ουσιαστικά πάγωσε τον πλειστηριασμό που θα γινόταν σύντομα.
Ιστορία της μουσικής
Πλέον το ελληνικό Δημόσιο θα προβάλλει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει ένα αρχείο που όποιος το αναζητά αισθάνεται μόνο συγκίνηση για την ιστορία της μουσικής. Παρτιτούρες, δίσκοι των 45 και των 78 στροφών από γνωστούς καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα κι ελλήνων ρεμπετών της Αμερικής, μήτρες ηχογραφήσεων, μουσικά όργανα, αρχεία συνθετών όπως του Γιώργου Μουζάκη, του Πάνου Βισβάρδη, της Νίτσας Μόλλυ, ακόμη και το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη, περιλαμβάνονται στο αρχείο αυτό. Και θα ήταν όχι μόνο κρίμα, αλλά και ντροπή για τη χώρα να μην μπορεί να συγκεντρώσει την ιστορία της μουσικής και να τη διδάσκει στους πολίτες.
Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γνωστός συνθέτης και πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης», Νίκος Αντύπας: «Το αρχείο της ΑΕΠΙ βγαίνει σε πλειστηριασμό! Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε αποκλειστικά με χρήματα των δημιουργών (και συγκεκριμένα με ειδική κράτηση στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών για πολιτιστικούς σκοπούς) και θα έπρεπε να έχει αποδοθεί σε αυτούς! Κακώς συμπεριλαμβάνεται στην πτωχευτική περιουσία της ΑΕΠΙ.
Είναι ευθύνη του Δημοσίου και ειδικά του ΥΠΠΟ να διασφαλίσουν τη διάσωση και απόδοση του ιστορικού αυτού αρχείου στους δημιουργούς και την ελληνική κοινωνία. Επομένως, χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να διαφυλαχθεί ένα ιστορικής σημασίας μοναδικό αρχείο».
Η πολύπαθη ΑΕΠΙ, που κατέρρευσε το 2017 υπό το βάρος οικονομικών ατασθαλιών, διαθέτει ένα πραγματικά εντυπωσιακό αρχείο που σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε διαδικασία εκπλειστηριασμού.
Λίστα
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η αναλυτική λίστα την οποία υπέβαλε η σύνδικος της πτωχευμένης ΑΕΠΙ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για το αρχείο που παρέμενε κρυμμένο στα υπόγεια του κτιρίου στο Μαρούσι. Περιλαμβάνει:
- 6.702 δίσκους 78 στροφών και 7.420 δίσκους 45 στροφών, βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Αλλά και από ρεμπέτες της Αμερικής.
- 557 μήτρες ηχογραφήσεων βυζαντινής και έντεχνης ελληνικής μουσικής από συνθέτες και εκτελεστές που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.
- Σπάνιες εκτελέσεις ελλήνων και ξένων δημιουργών.
- Χειρόγραφα καλλιτεχνών, προγράμματα περιοδειών και ιστορικών μουσικών εκδηλώσεων, τευχών μουσικών περιοδικών, έντυπες παρτιτούρες, φωτογραφίες ελλήνων καλλιτεχνών, κασέτες, CD. Πρόκειται για 80.898 τεμάχια.
- Τα αρχεία του Γιώργου Μουζάκη, γνωστού συνθέτη ελαφρού τραγουδιού αλλά και αυτού που έγραψε τον ύμνο του Παναθηναϊκού. Επίσης, τα αρχεία του Μενέλαου Θεοφανίδη, από τους γνωστότερους στον χώρο της οπερέτας, του σπουδαίου ζακυνθινού συνθέτη, Διονυσίου Βισβάρδη και της Νίτσας Μόλλυ, παλιάς δόξας του ελαφρού τραγουδιού.
- To πιάνο του Κώστα Γιαννίδη, ενός από τους πλέον διακεκριμένους έλληνες συνθέτες, μαέστρους και πιανίστες, ο οποίος έχει γράψει το «Ξύπνα αγάπη μου» που τραγούδησε η Νάνα Μούσχουρη.
- Η πρώτη ελληνική ηχογράφηση του 1906 μιας μικρασιάτικης καντάδας.
Και για να δείτε πόσο μπορεί να… πουληθεί μια τέτοια ιστορία διαβάστε την έκθεση εκποίησης:
«Ο εισηγητής της πτωχεύσεως της εταιρείας ΑΕΠΙ Α.Ε. παρέχει στη σύνδικο την άδεια εκποίησης απευθείας με δημόσιο πλειστηριασμό των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται στον χώρο του «Μουσείου» της πτωχής εταιρείας και αφορά διάφορους δίσκους 78 στροφών με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 175.685,00 ευρώ, δίσκους 45 στροφών με τιμή πρώτης προσφοράς 44.726,70 ευρώ, μήτρες ηχογραφήσεων με τιμή πρώτης προσφοράς 117.490 ευρώ, το «Αρχείο Μουζάκη» με τιμή πρώτης προσφοράς 22.488 ευρώ, το «Αρχείο Θεοφανίδη Μενέλαου» με τιμή πρώτης προσφοράς 2.394 ευρώ, το «Αρχείο Βισβάρδη και Νίτσας Μόλλυ» με τιμή πρώτης προσφοράς 1.104 ευρώ, διάφορα κινητά πράγματα (π.χ. τεύχη μηνιαίων περιοδικών, παρτιτούρες, κασέτες, cd / dvd, διάφορα LP, διάφορα μουσικά όργανα κ.λπ.) με τιμή πρώτης προσφοράς 49.229,50 ευρώ».
Μετά την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού, όλα πλέον θα πάρουν τον δρόμο τους. Ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός μουσείου μουσικής στο οποίο θα ενταχθεί και το αρχείο της ΑΕΠΙ ώστε να γίνει αντικείμενο έρευνας για τη σημασία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις