Βόρεια Μακεδονία – Λήγει το τελεσίγραφο Μιτσκόσκι σε Ζάεφ – Τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η κρίση στα Σκόπια βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αθήνας καθώς αντιπολίτευση και κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Μιτσκόσκι δήλωσε ότι ουσιαστικά αναγνωρίζει την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποια προβλήματα έχει η ετερόκλητη συμμαχία της αντιπολίτευσης για να διαδεχτεί την κυβέρνηση Ζάεφ
Στην πολιτική κρίση βυθίζεται η Βόρεια Μακεδονία μετά την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία λόγω της συντριβής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές.
Λήγει η διορία
Σήμερα το μεσημέρι λήγει η διορία που έχει απεθυθύνει ο επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι προς τον Ζόραν Ζάεφ να υποβάλλει και τυπικά την παραίτησή του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία θα καταθέσει πρόταση μομφής.
Η κρίση στα Σκόπια βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αθήνας καθώς αντιπολίτευση και κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τα παρεπόμενα αυτής της Συμφωνίας για τη γειτονική χώρα (ονομασία, Σύνταγμα, ιθαγένεια κλπ).
Αναγνωρίζει την ισχύ της Συμφωνίας αλλά δεν θα πει «Βόρεια» Μακεδονία
Σε δηλώσεις του πάντως χτες βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόσκι δήλωσε ότι ουσιαστικά αναγνωρίζει την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πράξη την αποδέχεται λέγοντας πως αν και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα και δεν μπορεί να την αγνοεί κανείς, εντούτοις σημείωσε ότι, ο ίδιος δεν πρόκειται να αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία».
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία είναι τεταμένη καθώς ο Μίτσκοσκι πιέζει για να ρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ όσο το δυνατό γρηγορότερα και υποστηρίζει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει πλέον την δεδηλωμένη μετά την προσχώρηση του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», το οποίο έως πρότινος ήταν κυβερνητικός εταίρος, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.
Ετερόκλητη συμμαχία
Ωστόσο η ετερόκλητη συμμαχία υπό το VMRO-DPMNE φέρεται να έχει προβλήματα, μιας και σ’ αυτήν συμμετέχουν πολιτικά κόμματα από όλο το ιδεολογικό πολιτικό φάσμα. Η κύρια ένσταση έχει σχέση με τη συμμετοχή του μικρού αριστερού κόμματος «Levica» που διαθέτει δύο έδρες και το οποίο αποτελεί «κόκκινο» πανί για ένα τουλάχιστον κομμάτι των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας.
Διαβάστε επίσης: Βόρεια Μακεδονία – Εξασφάλισε πλειοψηφία η αντιπολίτευση – Πέφτει η κυβέρνηση
Κατά Ζάεφ αλλά όχι στήριξη σε κυβέρνηση VMRO
Ήδη ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» Σκεντέρ Ρετζέπι, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στηρίζει μια νέα κυβέρνηση υπό το VMRO-DPMNE στο οποίο θα συμμετέχει και το «Levica».
Ο Ρετζέπι αποκάλυψε πως οι βουλευτές του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», συμφώνησαν να συνταχθούν με το VMRO-DPMNE στη «συμμαχία» για πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ, έχοντας υπόψη πως στο κοινό κείμενο δεν θα έμπαιναν και οι υπογραφές των δύο βουλευτών του «Levica» (Αριστερά), κάτι που όμως συνέβη προκαλώντας αντιδράσεις.
Το Levica αμφισβητεί την συμφωνία της Οχρίδας
«Οι υπογραφές μας μαζί μ΄ αυτούς που αμαυρώνουν την αλβανική γλώσσα και ταυτότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τόνισε Αλβανός βουλευτής, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE που φιλοδοξεί είτε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, είτε να προκαλέσει διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Το «Levica» (Αριστερά), αμφισβητεί την συμφωνία της Οχρίδας του 2001 με την οποία δόθηκε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ του UCK και των κυβερνητικών δυνάμεων της τότε ΠΓΔΜ και σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.
Νέα κυβέρνηση ή πρόωρες εκλογές
Αν τελικά σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ δεν υποβάλλει την παραίτησή του και το VMRO του Χρίστιαν Μίτσκοσκι καταθέσει πρόταση μομφής, ο Ζάεφ παραμένει στη θέση του έως το τέλος της διαδικασίας και εφόσον καταψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής, τότε παραιτείται και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Στο πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές. Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO.
Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Διαβάστε επίσης: Βούτσης – Να έρθουν για κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία
Αν αναστραφεί το κεκτημένο των Πρεσπών μπλόκο στη διεύρυνση με τα Δ. Βαλκάνια
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στα Σκόπια και είχε συναντήσεις και με τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, επισήμανε ότι μετά την παραίτηση Ζάεφ προφανώς έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα.
«Αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας» σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ερωτηθείς προχθές σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας πλήρη, συνεπή και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας πως οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»
- Παράταση στην άφιξη Μενσά