Αύριο συνεδριάζει η αρμόδια -για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ- επιτροπή στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να εξετάσει τους όρους διεξαγωγής debate μεταξύ των έξι υποψηφίων, οι οποίοι συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τις περιοδείες και τις πολιτικές τους παρεμβάσεις θέτοντας τα δικά τους διλήμματα ενόψει της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου με στόχο να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο.

Στην κατεύθυνση αυτή οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ δίνουν τη μάχη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προσέλευσης στις κάλπες ενώ δεν λείπουν και εκτιμήσεις και επιδιώξεις που θέλουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να ξεπερνάει ακόμα και τους 212.000 που συμμετείχαν στις εσωκομματικές κάλπες του 2017.

Λοβέρδος: Ο Τσίπρας δεν με θέλει στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά για επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ και απορρίπτει με κάθε ευκαιρία τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει τον κ. Λοβέρδο στο τιμόνι της παράταξης .

«Εγώ δεν απευθύνομαι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ μόνο. Απευθύνομαι σε 1 εκατ. πολίτες. Μου λένε θα οργανωθεί μια προσέλευση ΣΥΡΙΖΑιων για να μη βγεις. Μακάρι να έρθουν. Μα τι θέλουμε; Θέλουμε να μείνουμε στο 6%;» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος στην ΕΡΤ1 το πρωί της Δευτέρας, «αν το βράδυ των εκλογών είμαι η επιλογή των πολιτών, ο χαιρετισμός μου θα είναι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε και συμπλήρωσε πως «δεν συνιστά επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ αλλά με το ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα που κρίθηκε, επικρίθηκε και τώρα συγκρίνεται και υπερέχει. ‘Ανθρωποι που είναι σε άλλα κόμματα βάπτισαν το ΚΙΝ.ΑΛ, το σύμβολο του οποίου δε σημαίνει τίποτα. Το ταυτοτικό θέμα πρέπει να τελειώσει αμέσως».

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» – Θρίλερ για τρεις στις κάλπες του Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ – Οι κόντρες των έξι για τις συνεργασίες – Πέτρα του σκανδάλου ο ΣΥΡΙΖΑ

Παπανδρέου: Χάσαμε δέκα χρόνια επειδή τα συμφέροντα ανέκοψαν την προσπάθειά μας το 2009-2011

Ο Γιώργος Παπανδρέου από τα Χανιά έκανε λόγο για ένα διπλό στοίχημα για την παράταξη. Πρώτον να διαμορφώσει μια κοινωνική ατζέντα που θα αντιμετωπίσει τα αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα με πρώτο τις εντεινόμενες ανισότητες και δεύτερον να συγκροτήσει ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης στη νέα εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά έπιασε το νήμα από το τέλος της δικής του διακυβέρνησης 2009-2011 και τόνισε ότι «είναι ήδη αργά. Θα το ξαναπώ. Χάσαμε τουλάχιστον δέκα χρόνια, από τότε που συμφέροντα τα οποία ήταν σε απόκλιση με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, δεν μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε την προσπάθειά  μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».

Ο πρώην πρωθυπουργός παραβρέθηκε στο Αρκάδι για τις επετειακές εκδηλώσεις στο ιστορικό μοναστήρι, ενώ επισκέφτηκε και τα Ανώγεια, όπου κατέθεσε στεφάνει στο μνημείο των τριών ολοκαυτωμάτων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αξίες της δημοκρατίας και της ισότητας και σημείωσε ότι «παλεύουμε για να ξαναφτιάξουμε μία παράταξη μεγάλη δημοκρατική, φιλελεύθερη, παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και βιώσιμη. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος, για αυτό δίνω την ψυχή μου σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

»Νομίζω μπορεί να εμπνεύσει ξανά τις κοινωνικές δυνάμεις για πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να σπάσει την ισορροπία της αδράνειας, να προχωρήσει η χώρα μπροστά με μεγάλες αλλαγές δημοκρατικές και κοινωνικές και φυσικά πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ «…μπορεί να είναι εξελίξεις καθοριστικές κυρίως για τη μετατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, για την ανατροπή του, αλλά και να αλλάξει ο ρους της χώρας ώστε να υπάρξει τελικά μία χώρα δικαιοσύνης, διαφάνειας, Δημοκρατίας, ψηφιακής Δημοκρατίας και πράσινης ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ – Στην τελική ευθεία η «μάχη των έξι» – Ποιοι προηγούνται – Οι στρατηγικές και οι συμμαχίες στο παρά πέντε των εκλογών

Ανδρουλάκης: Ήμουν πάντα στο κέντρο της παράταξης και στο περιθώριο της εξουσίας

«Ήμουν πάντα στο κέντρο την παράταξης αλλά συγχρόνως πάντα ήμουν στο περιθώριο της εξουσίας. Ας αναλογιστούμε, μήπως ο ελληνικός λαός θέλει πια ανθρώπους που ήταν στο περιθώριο της εξουσίας; Μήπως δεν ζητά ανανέωση μόνο με όρους ηλικίας αλλά και με όρους πολιτικής  και ηθικής;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος σε μέλη και φίλους της παράταξης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κόρινθο.

Προτάσσοντας την ανάγκη ενεργοποίησης στην παράταξη ανθρώπων που θα λειτουργήσουν πέρα από το πολιτικό κόστος χωρίς καθεστωτική αντίληψη για την πολιτική τόνισε ότι «πορείς να είσαι πολιτικός, να προσφέρεις στην κοινωνία, χωρίς να είσαι 30 και 40 χρόνια σε θέσεις εξουσίας. Αυτό το μοντέλο υπηρετώ, ένα μοντέλο που θα δείξει άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία, που χτίζει μια νέα εμπιστοσύνη με τον ελληνικό λαό και θα σπάσει κατεστημένα που κρατάνε δεμένη την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω».

«Πολλοί, στο βωμό του να μείνουν πολλά χρόνια στο προσκήνιο, επιλέγουν να είναι ευχάριστοι και όχι χρήσιμοι. Ο χρήσιμος πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να παίρνει αποφάσεις που μπορεί να δυσαρεστούν τον λαό πρόσκαιρα, αλλά έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολλά οφέλη για την κοινωνία και τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία:

«Δείτε λοιπόν το παράδειγμα της πανδημίας, έτσι έκανε η Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο με την υποχρεωτικότητα στους υποχρεωτικούς , η Πορτογαλία με καμπάνια χωριό – χωριό από πέρυσι και η Γαλλία με το COVID pass από τον περασμένο Ιούλιο για να δημιουργήσει κίνητρα. Εάν η κυβέρνηση είχε κινηθεί με παρόμοιο τρόπο, δεν θα είχαμε τον τραγικό απολογισμό να θρηνούμε 50 και 60 συμπολίτες μας κάθε μέρα. Ένα κράτος πρέπει να σκέφτεται όλους τους πολίτες και οφείλει συνεχώς να υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους, ακόμη και εάν κάποιοι από αυτούς βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα».

Παύλος Γερουλάνος:  Στόχος η πολιτική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική επί της ΝΔ

Ο Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας που θα μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ στο σήμερα και θα έχει επιστέγασμα την αλλαγή του ονόματος του ΚΙΝΑΛ αν κριθεί ότι το όνομα του κόμματος σήμερα αποτελεί βάρος.

Ως προς την ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση, είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «στόχος μου είναι να κυριαρχήσουμε πολιτικά επί του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια εκλογικά επί της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι «απόλυτη προτεραιότητα», είναι η ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ως προϋπόθεση για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την δίκαιη κατανομή του πλούτου, επισημαίνοντας ότι το ακολουθούμενο μοντέλο με ευθύνη της ΝΔ και ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην επόμενη χρεοκοπία που θα την πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Ο Παύλος Γερουλάνος κατέστησε σαφές, ότι δεν τέθηκε ενδεχόμενο, ούτε υπήρξε συζήτηση συμπόρευσής του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε καταλήγοντας στη συνέντευξή του: «Εκτιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως και τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς μου, αλλά ήταν σαφές εξαρχής, ότι θα τιμήσω τους χιλιάδες πολίτες που με την υπογραφή τους δήλωσαν την εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύω, βασικότερη των οποίων είναι η συνέπεια λόγου και πράξεων».

Χρηστίδης: Η εικόνα για τους πολιτικούς θα αλλάξει με πρόσωπα που δεν έχουν δεσμά με το παρελθόν

«Στόχος μου είναι να φέρω την πολιτική στα μέτρα της κοινωνίας, επαναφέροντας την αξιοπιστία και το ήθος στο διάλογο. H ανανέωση στην παράταξη μας θα γίνει με πολιτικά χαρακτηριστικά, και όχι μόνο με ηλικιακά. Προάγουμε την πολιτική που έχει περιεχόμενο, παίρνει ξεκάθαρες θέσεις και βρίσκεται κοντά στον μη προνομιούχο και ευάλωτο πολίτη» τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Σκάι Πάτρας.

«Η εμπιστοσύνη στον πολιτικό χώρο και το κίνητρο συμμετοχής, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί» διαπίστωσε ο κ. Χρηστίδης, σημειώνοντας ότι «το ζήτημα είναι ηθικό και οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Χαρακτήρισε την συζήτηση στα κόμματα ως ένα «αδιάκοπο μονόλογο εκτός πραγματικότητας» προσθέτοντας ότι «οι πολίτες έχουν απογοητευτεί και αδυνατούν να πιστέψουν ότι θα αλλάξει το οτιδήποτε». Επανέλαβε ότι «είναι προσβλητική κάθε συζήτηση ετεροπροσδιορσιμού της παράταξης και του Κινήματος».

«Εγώ πρώτα απ΄όλα θέλω να αλλάξει αυτή η εικόνα των πολιτών για τους πολιτικούς, και αυτό θα γίνει μόνο με την ανανέωση των προσώπων και την επαναφορά της ηθικής στην πολιτική καθημερινότητα. Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο όσοι από μας δεν έχουμε δεσμά με το παρελθόν και μπορούμε και θέλουμε να συγκρουστούμε με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων» κατέληξε στην συνέντευξή του ο Π. Χρηστίδης.

Καστανίδης: Στόχος μου μια νέα διακήρυξη αρχών ανάλογης ιστορικής σημασίας με την 3η του Σεπτέμβρη

Ο Χάρης Καστανίδης που περιόδευσε στο Ηράκλειο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές, «για μια νέα αρχή για τη δημοκρατική παράταξη» διευκρινίζοντας ότι στόχος του είναι από τις εκλογές, έως τον Μάρτιο, να υπάρξει μια νέα διακήρυξη αρχών «ανάλογης με την ιστορικής σημασίας διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Καστανίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας στα καύσιμα και την άρνησή της να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ επέκρινε και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της πανδημίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Χάρης Καστανίδης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ενώ επισκέφτηκε και το Αρκαλοχώρι ενημέρωθηκε για το πλαίσιο δράσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων κατοίκων της περιοχής.