Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Υεμένη – Πέντε ιστορίες γυναικών στο in.gr πώς είναι να φέρνεις στον κόσμο μία ζωή σε μία εμπόλεμη ζώνη

Υεμένη – Πέντε ιστορίες γυναικών στο in.gr πώς είναι να φέρνεις στον κόσμο μία ζωή σε μία εμπόλεμη ζώνη

Πέντε γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους από την πρώτη γραμμή του πολέμου και περιγράφουν πώς είναι να φέρνεις μία ζωή στον κόσμο σε τόσο δύσκολες συνθήκες.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Υεμένη το 2015, η Hodeidah είναι μια από τις πιο ενεργές ζώνες συγκρούσεων στη χώρα, γεγονός που έχει επηρεάσει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων και κυρίως το σύστημα υγείας που ήταν ήδη αδύναμο και πριν τον πόλεμο.

Στο Al-Qanawis της Hodeidah, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ένα νοσοκομείο για γυναίκες και παιδιά από τον Δεκέμβριο του 2020.

Πέντε γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους από την πρώτη γραμμή του πολέμου και περιγράφουν πώς είναι να φέρνεις μία ζωή στον κόσμο σε τόσο δύσκολες συνθήκες.

«Ήταν δύσκολο ταξίδι αλλά είμαι πολύ χαρούμενη»

 

Credits: Nasir Ghafoor/MSF

Η Saalima άρχισε να έχει συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν ήταν τριών μηνών έγκυος. Ανησύχησε, πήγε σε ένα τοπικό δημόσιο νοσοκομείο, όπου της χορηγήθηκαν αντιυπερτασικά φάρμακα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, όταν η πίεσή της πάλι ήταν εκτός ελέγχου.

Ο σύζυγός της είναι καρδιοπαθής και δεν μπορεί να εργαστεί λόγω της κατάστασης της υγείας του. Οι συγγενείς τους βοηθούν στηρίζοντας οικονομικά την οικογένεια. Με το ζόρι μπορούσαν να πληρώσουν τα φάρμακα για την υπέρταση και ανησύχησαν ακόμη περισσότερο όταν οι γιατροί είπαν ότι η Saalima ίσως χρειάζεται να κάνει καισαρική. «Πώς μπορώ να διαθέσω περίπου 300 δολάρια για μια εγχείρηση όταν δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό! Ο γιατρός με συμβούλεψε να πάω στo Al-Qanawis. Είναι η πλησιέστερη στο σπίτι μου δωρεάν δομή, αλλά και πάλι αρκετά μακριά», δήλωσε η Saalima.

Η Saalima και η μητέρα της ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 7:30 π.μ. από το σπίτι τους σε μια κοιλάδα στην περιοχή Al-Mighlaf της Hodeidah για να φτάσουν στο νοσοκομείο. Η Saalima διαγνώστηκε με προεκλαμψία, μια επιπλοκή εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία που προκαλεί βλάβη ή και το θάνατο τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την καισαρική τομή για να σωθεί η ζωή της μητέρας και του μωρού. Η Saalima ονόμασε το νεογέννητο κοριτσάκι της,  Zamzam. Παρά το γεγονός ότι είναι πρόωρος τοκετός, η Zamzam είναι καλά και είναι μαζί με τη μητέρα της στη μετεγχειρητική πτέρυγα. Και οι δύο παρακολουθούνται και είναι πιθανό να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο σύντομα.

«Δεν είχα ξαναπάει στo Al-Qanawis ποτέ στη ζωή μου. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που έχω το πρώτο μου μωρό μετά από τέσσερα χρόνια γάμου. Το καλύτερο ήταν ότι όλα ήταν δωρεάν και δεν χρειάστηκε να πληρώσω για τις υπηρεσίες», πρόσθεσε η Saalima.

Τριπλή χαρά

«Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω πόσο χαρούμενη νιώθω. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ακριβό είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Χρεώνουν μέχρι και 600 δολάρια για καισαρική τομή».

Η Nujood, 35 ετών, γέννησε τρίδυμα στην μαιευτική και παιδιατρική κλινική στο Al-Qanawis που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Hodeidah. Η Nujood έχει άλλα πέντε παιδιά.

Credits: Nasir Ghafoor/MSF

Ο σύζυγός της οδηγεί ένα μοτοποδήλατο ταξί  για να κερδίσει τα προς το ζην για την οικογένειά του. Το ημερήσιο εισόδημά του είναι 2000 έως 3000 Ριάλ Υεμένης (4-5 δολάρια), οπότε η μαιευτική φροντίδα σε ιδιωτικό νοσοκομείο είναι απαγορευτική  για αυτούς. Η γειτόνισσα της Nujood της είπε για τις δωρεάν δομές στο Al-Qanawis, και κατάφερε να πληρώσει το εισιτήριο των 10 δολαρίων για τη μετακίνησή της στο νοσοκομείο.

Η Nujood γέννησε τρία μωρά χαμηλού βάρους, κάτι που δεν ήταν έκπληξη για το ιατρικό προσωπικό. Τα μωρά εισήχθησαν αμέσως στη μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο, καθώς χρειάζονταν υποστήριξη στη σίτιση και δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έχοντας περάσει αρκετές ημέρες ιατρικής φροντίδας, τα τρίδυμα παρουσιάζουν βελτίωση. «Εάν είχαν  γεννηθεί  στο σπίτι χωρίς ιατρική επίβλεψη, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό με πολύ υψηλό κίνδυνο επιπλοκών», δήλωσε η παιδίατρος Monica Costeira, η οποία επιβλέπει την ιατρική περίθαλψη των μωρών.

Η Nujood και η μητέρα της έμειναν στο νοσοκομείο με τα μωρά, και τώρα είναι στην ευχάριστη θέση να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο γιατρός τους συμβούλεψε να έρθουν για μια επαναληπτική επίσκεψη  και να παρακολουθούν την κατάσταση των μωρών. Η γιαγιά τους ελπίζει ότι τα παιδιά θα έχουν μια καλή ζωή όταν μεγαλώσουν. «Τώρα έχω επτά εγγονούς. Ελπίζω να γίνουν δάσκαλοι και γιατροί. Όταν γίνουν γιατροί, θα σώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Είναι ένα δώρο από τον Θεό», λέει η γιαγιά τους.

50 ημέρες στο νοσοκομείο

Credits: Nasir Ghafoor/MSF

 

Η Jumma βρίσκεται με το κοριτσάκι της για μια ιατρική εξέταση στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Al-Qanawis στην επαρχία Ηodeidah. Η Jumma είναι πολύ εξοικειωμένη με το νοσοκομείο και το ιατρικό προσωπικό του, καθώς έμεινε εδώ για 50 ημέρες όταν το μωρό της εισήχθη στη μονάδα νεογνών. Το μωρό της γεννήθηκε πολύ  πρόωρα  και χρειαζόταν μακρά παραμονή στο νοσοκομείο.

Η Jumma έμεινε έγκυος στο πρώτο της μωρό μετά από 9 χρόνια γάμου. Παρά το γεγονός ότι ανήκει σε μια φτωχή οικογένεια και ο σύζυγός της δεν λαμβάνει μισθό για την εργασία ως δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο, η Jumma έκανε τακτικές ιατρικές  εξετάσεις  από την αρχή της εγκυμοσύνης για να αποφύγει τυχόν επιπλοκές. «Άρχισα να αιμορραγώ στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης και ήρθα στο νοσοκομείο Al-Qanawis. Οι γιατροί μου έδωσαν φάρμακα για μένα και για το μωρό μου. Επέστρεψα στο σπίτι ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε η Jumma που κινδύνευε με πρόωρο τοκετό.

Οι γιατροί δεν το περίμεναν αυτό, αλλά η Jumma επέστρεψε στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα με το μωρό της. Γέννησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, και δεν μπορούσε να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο. Αν και ο τοκετός πήγε καλά, το μωρό της ήταν πολύ πρόωρο με χαμηλό βάρος. Στη συνέχεια άρχισε μια μακρά διαδικασία θεραπευτικής αγωγής για το μωρό προκειμένου  να πάρει βάρος.

Το παιδί της Jumma έχει πάρει σχεδόν 100 γραμμάρια σε δύο εβδομάδες και η φυσική του κατάσταση είναι ικανοποιητική. Ωστόσο, οι γιατροί συμβούλευσαν τη μητέρα να έρθει ξανά για έναν άλλο έλεγχο παρακολούθησης μετά από δύο εβδομάδες. Είναι αβέβαιο αν η Jumma θα μπορέσει να πληρώσει για τις μετακινήσεις. Εύχεται να δημιουργηθεί μια δωρεάν ποιοτική ιατρική δομή κοντά στο σπίτι της.

Credits: Nasir Ghafoor/MSF

 

Πρώτη φορά στο μαιευτήριο

Είναι η πρώτη φορά της Fatima σε μαιευτήριο. Έχει 10 παιδιά, όλα γεννήθηκαν στο σπίτι χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, έπρεπε να φέρει την κόρη της Iman στο νοσοκομείο για τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. H Iman είχε ωδίνες τοκετού για τρεις μέρες στο σπίτι, αλλά οι συσπάσεις δεν ήταν αρκετά δυνατές. Η παραδοσιακή μαία είπε τελικά στη Fatima να πάει την κόρη της στο νοσοκομείο, καθώς δεν θα γεννούσε ποτέ κανονικά στο σπίτι.

Η Fatima και η κόρη της ταξίδεψαν πάνω από δύο ώρες για να φτάσουν στο Al-Qanawis. Αφού είχε ωδίνες για τρεις ημέρες και πονούσε πολύ, η Iman εξαντλήθηκε όταν έφτασε στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Credits: Nasir Ghafoor/MSF

«Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για μένα. Ήταν οι τρεις πιο οδυνηρές μέρες της ζωής μου. Νόμιζα ότι θα πέθαινα. Είχα χάσει κάθε ελπίδα να ζήσω. Με έφεραν στο νοσοκομείο επειγόντως γύρω στις 9 μ.μ.», δήλωσε η Iman η οποία είναι τώρα χαρούμενη που είναι η μητέρα ενός υγιούς μωρού.

Η Iman δεν είχε δυνατές συσπάσεις, κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε έγκυο γυναίκα. Καθώς έφτασε στο νοσοκομείο, το ιατρικό προσωπικό της  χορήγησε μια ελεγχόμενη δόση φαρμάκου οξυτοκίνης για να κάνει τις συσπάσεις ισχυρότερες. Μέσα σε εννέα ώρες, η Iman ήταν έτοιμη να γεννήσει το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι. Η  μητέρα  την ονόμασε Hayat, που σημαίνει ζωή.

Η Fatima φεύγει από το νοσοκομείο με την κόρη και την εγγονή της. Ο πατέρας του μωρού είναι στη Σαουδική Αραβία, και η Iman ανυπομονεί να πάει σπίτι και να του τηλεφωνήσει για να του πει τα καλά νέα.

Δεν θέλω να πάρω εξιτήριο

Η Μakkia έχει κάνει καισαρική δύο φορές στο παρελθόν, και χρειάστηκε άλλη μια χειρουργική επέμβαση για να γεννήσει το έκτο μωρό της. Το πρόβλημα ήταν το κόστος. Η Makkia έκανε την τελευταία της καισαρική πριν από τέσσερα χρόνια, όταν κατάφερε να πληρώσει περίπου 300 δολάρια σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο σύζυγός της, όμως δεν έχει πλέον μόνιμο εισόδημα.

«Υπάρχει μόνο μια μαία στο χωριό μου που βοηθά στους φυσιολογικού τοκετούς στο σπίτι της. Το χωριό μου είναι περίπου μία ώρα μακριά από το Al-Qanawis. Αυτή είναι η πλησιέστερη δωρεάν δομή. Ήρθα εδώ πριν από 15 ημέρες και ήμουν ευτυχής να μάθω ότι θα μπορούσα να κάνω την καισαρική χωρίς κανένα κόστος», δήλωσε η Makkai.

«Εάν δεν υπήρχαν επιπλοκές, θα προτιμούσα να γεννήσω στο σπίτι. Δεν θα πάμε στο νοσοκομείο εκτός και αν  χρειαστεί. Αν ένα από τα παιδιά μου αρρωστήσει, το κόστος μιας ένεσης είναι 3000 Ριάλ Υεμένης (5 δολάρια) στο κοντινό ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι άντρες μας κερδίζουν χρήματα που δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος του φαγητού. Τα λίγα νοσοκομεία που προσφέρουν δωρεάν περίθαλψη είναι πολύ μακριά», προσθέτει η 35χρονη μητέρα.

 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Must in

Rockhouse: Μια ματιά μέσα στο ξενοδοχείο στη Τζαμάικα που αποτέλεσε το καταφύγιο για πολλούς σταρ

Το Rockhouse, ο «παράδεισος» για σταρ όπως οι Rolling Stones και ο Μπομπ Ντίλαν, κλείνει 50 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό βιβλίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024