Ο πιο αρχαίος δρόμος της Ευρώπης η οδός Τριπόδων στην Πλάκα
Κάποτε ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα. Σήμερα μπορεί να μην είναι πια τόσο μεγάλος, παραμένει όμως εξαιρετικά σημαντικός.
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η ιστορία της Αθήνας χάνεται στο βάθος των αιώνων και μαζί με αυτήν πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην πόλη. Υπάρχει όμως κάτι που είναι ίδιο εδώ και 25 αιώνες. Πρόκειται για τον αρχαιότερο δρόμο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι η οδός Τριπόδων που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης στην Πλάκα και αναφέρεται στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, ως ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης, ο οποίος έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία για σχεδόν 25 αιώνες.
Από το Πρυτανείο μέχρι το Θέατρο του Διονύσου
Από τις αναφορές που έχουν διασωθεί μπορούμε να φανταστούμε ότι από την αρχαιότητα θεωρούταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Οι Αθηναίοι ξεκινούσαν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και ανηφόριζαν των 800 μέτρων μήκους δρόμο και πλάτους 6 μέτρων για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το θέατρο του Διονύσου. Την αρχαία αυτή οδό, διέσχιζαν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο και το όνομά της. Το πήρε από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της.
Πήρε το όνομά του από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος του. «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί», αναφέρει ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις». Τα τρίποδα ήταν έπαθλα χορηγών στους θεατρικούς αγώνες που αφιερώνονταν συχνά στον θεό Απόλλωνα.
Ίσως μία βόλτα στην Πλάκα στον συγκεκριμένο δρόμο, μπορεί να σας μαγέψει και να σας κάνει να… αισθανθείτε τους αρχαίους Έλληνες!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις