Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καπνός – Μονοκαλλιέργεια για εκατοντάδες οικογένειες της Ροδόπης

Καπνός – Μονοκαλλιέργεια για εκατοντάδες οικογένειες της Ροδόπης

Μειωμένες είναι οι τιμές παραγωγού από το 2018.

Με την μείωση των τιμών και την ασθένεια στην καλλιέργεια, βρίσκονται αντιμέτωποι οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτή Ροδόπης του Κιν.Αλ., μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», επισήμανε ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα ταλαιπωρούνται οι καπνοπαραγωγοί για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, οι τιμές είναι μειωμένες και πέρυσι και φέτος -δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι τελικές, αλλά υπάρχει μια φοβερή απώλεια εισοδήματος. Δεύτερον, μια ασθένειας είχε ταλαιπωρήσει τα καπνά το 2018 -από αυτή την ασθένεια είχαν χάσει οι καπνοπαραγωγοί το 80% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τον κο Ιλχάν Αχμέτ, επειδή ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια για εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής, είναι απαραίτητο να στηριχτούν με μια μορφή επιδότησης με 100 ευρώ ανά στρέμμα προκειμένου να μείνουν όρθιοι και να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ μίλησε για την ανάγκη αναπλήρωσης εισοδήματος των καπνοπαραγωγών για την περσινή χρονιά, κατά την οποία, όπως είπε, «σημειώθηκε φοβερή απώλεια εισοδήματος», σημειώνοντας ότι η Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε εξέδωσε το πόρισμά της αναγνωρίζοντας την ανάγκη που υπάρχει: «Υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος και είχαμε ζητήσει να αναπληρωθεί. Όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν υπάρχει εξαγγελία-χρονοδιάγραμμα για το πότε και το πώς θα αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μετά από όλες αυτές τις υποσχέσεις της κυβερνήσεως θα δικαιωθούν οι πληγέντες αγρότες».

Για όλο τον μπασμά στην Ελλάδα το ποσό είναι της τάξης των 10 εκ. ευρώ, ενώ μόνο για τη Ροδόπη είναι 5,5 εκ. ευρώ και αφορά πάνω από 6.500 οικογένειες-μονοκαλλιεργητές καπνού -ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια. «Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία για να τους βοηθήσει να σταθούν όρθιοι», είπε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024