Κοροναϊός – Τρομακτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 800 διασωληνωμένους και 100 νεκρούς στα μέσα Δεκεμβρίου
Πέραν της υποχρεωτικότητας επίδειξης πιστοποιητικών, ο καθηγητής εκτιμά ότι θα έπρεπε να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι
Συνεχίζονται οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Τρόμο προκαλούν τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ειδικά για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους από κοροναϊό.
Ο καθηγητής, με βάση τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους και τους 100 νεκρούς ημερησίως.
Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι υπάρχει ένα διάστημα 8-10 ημερών από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οπότε κατεγράφησαν 8.613 νέα κρούσματα, μετά το οποίο εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση στην αυξητική πορεία.
«Έως τότε, θα βλέπουμε γρήγορη αύξηση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι θετικό ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση από τον κόσμο. Αυτή η κίνηση που γίνεται τώρα, θα έχει αποτελέσματα από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά».
Self test εβδομαδιαίως και για τους εμβολιασμένους
«Έχουμε ελάχιστο χρόνο, για να αποφύγουμε την επιλογή της φυσικής ανοσίας από νόσηση. Είναι επιλογή μας αυτή τη στιγμή. Πέραν της υποχρεωτικότητας επίδειξης πιστοποιητικών, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι», τόνισε καταλήγοντας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ασφυξία στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ως προς την κατάσταση στις ΜΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες. Υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.
Πάνω σπό το 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένοι. «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ».
Τον περασμένο χειμώνα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας, που δεν έχουν αναπληρωθεί.
Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι βρίσκονται σε απλούς θαλάμους.
Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής.
Στο Ιπποκράτειο η ΜΘΕ 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών είναι γεμάτη και πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
«Φίσκα» Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι όλες γεμάτες:
Σέρρες 9
Γιαννιτσά 8
Κατερίνη 5
Βέροια 7
Χαλκιδική 5
Μάλιστα, στη Χαλκιδική, υπάρχει και ένας διασωληνωμένος ασθενής που είναι εκτός ΜΕΘ.
Στη Δυτική Μακεδονία, επίσης, είναι γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού:
Πτολεμαΐδα 6
Κοζάνη 5
«Στον πόλεμο επιστρατεύεις τους πάντες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν μπορεί να αφήνεις 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή και να κινδυνεύουν ασθενείς. Με δύο rapid test την εβδομάδα, επιστρέφουν με ασφάλεια στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Συνέβη με 800 συναδέλφους, που απαλλάχθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές», κατέληξε ο Μιχ. Γιαννάκος.
«Κρεβάτια υπάρχουν, γιατροί δεν υπάρχουν»
Όλοι οι εντατικολόγοι της χώρας μάχονται νυχθημερόν, ώστε κανένας ασθενής να μην βρεθεί χωρίς κρεβάτι. Ένας ατέρμονος αγώνας, με τις εφημερίες πλέον να είναι εφιαλτικές.
«Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε χώρο να βάλουμε τους αρρώστους. Μόλις τελειώσαμε μια σύσκεψη για να βρούμε κρεβάτια για να εφημερεύσουμε αύριο», λέει ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ ΓΝ Λάρισας.
Η εφημερία στο νοσοκομείο Λάρισας θα ξεκινήσει χωρίς κενό κρεβάτι στην εντατική, με τους γιατρούς πάντως να εξηγούν πως ο αριθμός των κλινών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα:
«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε νέες κλίνες. Δεν έχουμε εντατικολόγους και ακόμα περισσότερο νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν».
«Μια εφημερία για εμάς σημαίνει συνεχόμενη εργασία 26 ώρες. Με 2-4 ώρες ύπνο. Στο Παπαγεωργίου, αυτή τη στιγμή, μόνιμοι εντατικολόγοι για όλα αυτά τα κρεβάτια που ανοίγουμε (25) είμαστε πέντε», λένε οι γιατροί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις