«Πολεμικό» σκηνικό στα νοσοκομεία της χώρας – «Κλατάρουν» οι ΜΕΘ – Επιβεβαιώνονται οι «μαύρες» προβλέψεις
Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, με την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να είναι απελπιστική. Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο η λήψη και νέων μέτρων στο άμεσο μέλλον
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συνελήφθησαν στη Γερμανία και την Πολωνία – Τι σχεδίαζαν
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνονται οι «μαύρες» προβλέψεις των ειδικών για αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων το Νοέμβριο, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων.
Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίστηκε και την Τρίτη 9 Νοεμβρίου η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού, με την Ελλάδα να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ και τις μολύνσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις 8.000 και να βρίσκονται μια ανάσα από τις 9.000.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.613 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό.
Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, με την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να είναι απελπιστική, καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι γεμάτες, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους, μέχρι να βρεθεί μια θέση στην εντατική.
Και το χειρότερο: Από τα 8.613 κρούσματα της Τρίτη, πάνω από 2.000 εντοπίστηκαν σε παιδιά έως 17 ετών!
Με τα νέα μέτρα να μην έχουν προλάβει ακόμη να αποδώσουν, αλλά και τις επιφυλάξεις των ειδικών για το κατά πόσον είναι αρκετά, προκειμένου να αναχαιτίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας που «χτυπά» ανελέητα τη χώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ένα γενικό lockdown, ούτε να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, ωστόσο, εάν η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο…
«Βράζει» η Αττική – Ανησυχία για την Θεσσαλονίκη
Για ακόμα μία ημέρα, η Αττική σημείωσε αρνητική πρωτιά στα κρούσματα, ωστόσο, και η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μια ανάσα από το Λεκανοπέδιο, τη στιγμή που και η Λάρισα, αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Μάλιστα, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, τόσο η Αττική, όσο και η Θεσσαλονίκη, κατέγραψαν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «έδωσε» 1.999 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.440.
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική, από τα 1.999 κρούσματα του Λεκανοπεδίου, τα 623 καταγράφηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Εφιαλτική πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους και 100 νεκρούς στα μέσα Δεκεμβρίου
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Τρόμο προκαλούν τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ειδικά για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους από κοροναϊό.
Ο καθηγητής, με βάση τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους και τους 100 νεκρούς ημερησίως.
Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι υπάρχει ένα διάστημα 8-10 ημερών από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οπότε κατεγράφησαν 8.613 νέα κρούσματα, μετά το οποίο εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση στην αυξητική πορεία.
«Έως τότε, θα βλέπουμε γρήγορη αύξηση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι θετικό ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση από τον κόσμο. Αυτή η κίνηση που γίνεται τώρα, θα έχει αποτελέσματα από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά».
Self test εβδομαδιαίως και για τους εμβολιασμένους
«Έχουμε ελάχιστο χρόνο, για να αποφύγουμε την επιλογή της φυσικής ανοσίας από νόσηση. Είναι επιλογή μας αυτή τη στιγμή. Πέραν της υποχρεωτικότητας επίδειξης πιστοποιητικών, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι», τόνισε καταλήγοντας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Τρομακτικό «ρεκόρ» στα παιδιά
Το πιο θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις σε παιδιά.
Συγκεκριμένα, το τελευταίοο 24ωρο, από τα 8.613 κρούσματα, τα 2.139 εντοπίστηκαν σε παιδιά έως 17 ετών.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
«Φρικτό το ενδεχόμενο να έχουμε διπλάσιο αριθμό θανάτων παιδιών»
Δυσοίωνες προβλέψεις για τα κρούσματα κοροναϊού σε παιδιά έκανε μία μέρα νωρίτερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Όπως εξήγησε η κυρία Λινού, μιλώντας στον Real FM, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, ενώ προσέθεσε ότι τα παιδιά κάτω των 12 είναι όλα ανεμβολίαστα και επέστησε την προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας, λέγοντας ότι πρέπει να τα επαναφέρουμε, γιατί «τα έχουμε παραμελήσει λόγω των εμβολιασμών».
Και υπογράμμισε: «Μάσκα όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Προσπάθεια να μην μεταδοθεί στα παιδιά, που θα το φέρουν στο σπίτι και μέτρα εκεί όπου υπάρχει μαζική συρροή ανθρώπων, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, με αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και αύξηση της ιχνηλάτισης».
Ειδικά για την ιχνηλάτιση, η καθηγήτρια διευκρίνισε πως ενώ «είναι εξαιρετικά καλό που κάνουμε πολλά τεστ», την ίδια στιγμή, όπως είπε, «δεν έχουμε βελτιώσει τους τρόπους και τη μεθοδολογία για να παρακολουθούμε τους θετικούς, με ποιους έρχονται σε επαφή. Δεν τους απομονώνουμε τόσο αυστηρά και δεν παίρνουμε μέτρα προφύλαξης για τις επαφές που έχουν οι θετικοί», υπογράμμισε η Αθηνά Λινού.
Και το χειρότερο, με βάση υπολογισμούς που έχει κάνει η ίδια, όπως δήλωσε, «δυστυχώς, μπορεί να έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων μεταξύ των παιδιών. Ήδη, αν μετρήσουμε πόσα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι φοβιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν λέω διψήφιο αριθμό, μπορεί να είναι 12, 15 ή μεγαλύτερο, αλλά είναι φρικτό αν συμβεί».
Ασφυξία στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Απελπιστική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ως προς την κατάσταση στις ΜΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες. Υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.
Πάνω σπό το 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένοι. «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ».
Τον περασμένο χειμώνα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας, που δεν έχουν αναπληρωθεί.
Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι βρίσκονται σε απλούς θαλάμους.
Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής.
Στο Ιπποκράτειο η ΜΘΕ 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών είναι γεμάτη και πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι όλες γεμάτες.
Ίδια εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία, όπου είναι γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού.
«Κρεβάτια υπάρχουν, γιατροί δεν υπάρχουν»
Όλοι οι εντατικολόγοι της χώρας μάχονται νυχθημερόν, ώστε κανένας ασθενής να μην βρεθεί χωρίς κρεβάτι. Ένας ατέρμονος αγώνας, με τις εφημερίες πλέον να είναι εφιαλτικές.
«Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε χώρο να βάλουμε τους αρρώστους. Μόλις τελειώσαμε μια σύσκεψη για να βρούμε κρεβάτια για να εφημερεύσουμε αύριο», λέει ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ ΓΝ Λάρισας.
Η εφημερία στο νοσοκομείο Λάρισας θα ξεκινήσει χωρίς κενό κρεβάτι στην εντατική, με τους γιατρούς πάντως να εξηγούν πως ο αριθμός των κλινών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα:
«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε νέες κλίνες. Δεν έχουμε εντατικολόγους και ακόμα περισσότερο νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν».
«Μια εφημερία για εμάς σημαίνει συνεχόμενη εργασία 26 ώρες. Με 2-4 ώρες ύπνο. Στο Παπαγεωργίου, αυτή τη στιγμή, μόνιμοι εντατικολόγοι για όλα αυτά τα κρεβάτια που ανοίγουμε (25) είμαστε πέντε», λένε οι γιατροί.
Αρχίζει η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία τα πρώτα φύλλα πορείας
Από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ξεκινά η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές και πίεση στα νοσοκομεία.
Είναι ένα μέτρο που κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύναται να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός σήμερα, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις