Πόσο δύσκολο να λειτουργήσεις μια Μoνάδα Εντατικής Θεραπείας
Τι λέει η Αναστασία Κοτανίδου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Επίταξη υγειονομικών υπηρεσιών και όχι προς το παρόν γιατρών (όπως προβλέπει το Σύνταγμα) προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, εάν τούτο απαιτηθεί. Και όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7.000 (για την ακρίβεια 7.335). Ασυνήθιστη, θα πείτε, αύξηση για Δευτέρα, που συνήθως οι αυξήσεις κρουσμάτων παρατηρούνται μεσοβδόμαδα. Ο υπουργός δεν αναφέρεται ακόμα σε επιστράτευση γιατρών (παρά μόνον των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών). Αλλά για ποιες υπηρεσίες γίνεται λόγος; Για τις ΜΕΘ βεβαίως τις οποίες έχει περισσότερο ανάγκη ένας διασωληνωμένος (που ξεπέρασαν χθες τους 470). Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις μία ΜΕΘΆ και να λειτουργήσει με επιστημονικά κριτήρια σώζοντας ζωές (όχι μόνον στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Ελλάδα);
Κοτανίδου: Απαιτείται ειδίκευση για τις ΜΕΘ
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου στις ΜΕΘ απαιτείται ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή ειδικευμένοι γιατροί- εντατικολόγοι και ειδικευμένες νοσηλεύτριες. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη έλλειψη και σε εξειδικευμένους γιατρούς και σε εξειδικευμένες νοσηλεύτριες και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Έχει άλλωστε πολύς καιρός να προσληφθεί, για παράδειγμα μία εξειδικευμένη νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ.
Αλλά μην νομίζετε ότι και να προσληφθούν τώρα αλλάζει η κατάσταση. Για να ειδικευθεί ένας γιατρός ως εντατικολόγος (αφού ολοκληρώσει πρώτα την άλλη ειδίκευση που έχει) και να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απαιτούνται δύο χρόνια και για την εκπαίδευση μιας νοσηλεύτριας τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Το ερώτημα είναι γιατί έως τώρα δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο, ώστε να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με ειδικευμένο προσωπικό. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε και τούτο.
Οι ΜΕΘ, όπως λέει η καθηγήτρια στο Σωτηρία Αντωνία Κουτσούκου δεν είναι μόνον τα κρεβάτια, αλλά είναι οι ομάδες, που απαρτίζονται από γιατρούς (εντατικολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους αναισθησιολόγους, φυσιοθεραπευτές, και ειδικευμένους νοσηλευτές). Υπάρχουν, λένε οι ειδικοί, ελλείψεις, δύο χρόνια τώρα μας ταλανίζει ο ιός αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις